PLÅT16 lockar med rockstjärna från Mexico city

PLÅT16 lockar bland annat med stjärnarkitekten Michel Rojkind.

Den 10 mars är det dags för den nionde upplagan av evenemanget PLÅT, som äger rum i Eriksbergshallen i Göteborg. Liksom tidigare förväntas över 300 arkitekter sluta upp för att ägna en dag åt metallfasader.

PLÅT16 kommer även i år att presentera innovationer och ”starchitects”, där ett av dragplåstren är den tidigare rockstjärnan Michel Rojkind. Han sadlade om till arkitekt och har sedan dess gett hemstaden Mexico City ett helt nytt uttryck. I Rojkinds distinkta arkitektur är det ofta metallerna som spelar en tongivande roll och det är lätt att fascineras av både hans formspråk och val av bearbetning.

Nestlés chokladmuseum i Mexiko är ritat av arkitekten Michel Rojkind, en av dragplåstren på PLÅT16.

Nestlés chokladmuseum i Mexiko är ritat av arkitekten Michel Rojkind, en av dragplåstren på PLÅT16.

Under dagen kommer flera spännande nordiska projekt att uppmärksammas via föreläsningar. Som till exempel det kopparklädda studenttornet i Lund, Alingsås tingsrätt – som helt klätts in i titanzink – och ett norskt prisbelönat flerfamiljshus i rosttrögt stål, kallat Verket 4.

Dessa och många fler presentationer varvas med mingel i materialutställningen och så ska förstås Plåtpriset2016 också delas ut. Priset tilldelas varje år en svensk arkitektbyrå som har visat upp ett projekt där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö.

Text: Tomas Skagerlind

Verket 4, ett bostadshus med fasad av rosttrögt stål, ritat av LINK Arkitektur.

Verket 4, ett bostadshus med fasad av rosttrögt stål, ritat av LINK Arkitektur.

FAKTA
På hemsidan www.plat16.se, finns det mer information om evenemanget. Som till exempel fakta och material om varje projekt samt hela programmet med respektive föreläsare.
Arrangörerna
för PLÅT16 är Aperam (Uginox), Aurubis, Bevego, Entreprenörföretagen, Heco, Plannja, Paroc och Rheinzink.

 

 

 

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*