Plåtmästerskap inför rekordstor publik

För tre år sedan visste han inte ens vad en plåtslagare var. I maj kom han etta i tävlingen SM för unga plåtslagare. 20-årige Nibras Shaba går en ljus framtid till mötes som nyutexaminerad plåtslagare.
När SM-vinnaren Nibras Shaba började gymnasiet hade han aldrig hört talas om plåtslagaryrket och hade ingen aning om vad en plåtslagare gör. Men vid den rundvandring, som Kista gymnasium ordnade under de första månaderna i ettan då han och klasskamraterna fick prova på olika yrken inom byggsfären, fastnade han direkt för plåtslageri.
– Jag tyckte det var kul att hålla på med plåt. Jag gillar materialet och att man måste vara noggrann. Nu när jag har pluggat i tre år och vet mer vad yrket innebär så tycker jag också att friheten är en annan stor fördel, säger Nibras.
– Plåtslagaryrket passar mig perfekt. Jag gillar att pilla med kluriga uppgifter och att få tänka till hur en uppgift ska lösas, fortsätter Nibras och berättar att halva hans rum hemma i Farsta består av olika plåtprylar som han har skapat.
Årets SM-tävling, som anordnades för 26:e gången av PVF Yrke & Utbildning på uppdrag av Plåtslageriernas Riksförbund och Byggnads, gick av stapeln i Malmö under Yrkes-SM. Tävlingsuppgiften bestod av en liten taktäckning med en ifalsad stos. De tävlande hade totalt sju timmar på sig att bli klara. Nibras klarade uppgiften med god marginal och hann till och med att genomföra en extrauppgift som bestod i att skapa en kinahatt till en skorsten.
– Till att börja med var jag inte säker på att jag skulle vinna, men andra dagen satsade jag stenhårt på det och det gav resultat. Själva uppgiften var inte så svår, utan det var mest att det var dåligt med tid. Jag blev klar på sex och en halv timme.
Enligt tävlingsledare Niklas Angelöf var Nibras lite bättre än sina medtävlande på det mesta.
– Han har bra känsla för materialet och är noggrann och fokuserad, säger Niklas.
Nu är det dags för Nibras, som just tagit studenten, att ge sig ut i arbetslivet som plåtslagare. Flera företag har visat intresse för denna duktiga kille, men han vet redan vad han vill.
– Jag vill börja jobba på det företag där jag har haft min praktikplats nu i tre år, Oskar Jansson Plåtslageri i Högdalen. Jag trivs jättebra där och vi är som en stor familj.
Även om det blir en anställning till att börja med så lockar tanken på att starta eget så småningom.
– Självklart måste jag prova på det också i framtiden! Men just nu vill jag vara anställd i några år och lära mig ännu mer om yrket.
Vinsten i SM för unga plåtslagare har gjort Nibras sugen på att tävla mer. Kanske blir det Yrkes-SM nästa år. Dessutom ska han söka stipendium för att åka utomlands och studera plåtslagaryrket.
– Det vore kul att åka till exempel till Tyskland för att lära sig mer om plåtslageri, säger han.

Text: Karin Cedronius
Foto: PVF

FAKTA
Namn: Nibras Shaba
Ålder: 20 år
Bor: Farsta
Aktuell: Vann första pris i SM för unga plåtslagare 2012
Intressen: Fotboll. Nibras är målvakt i Assyriska

Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2012

1:a Nibras Shaba, Kista Gymnasium, Stockholm
2:a André Nilsson, Facetten, Åtvidaberg
3:a Tony Nilsson, Hahrska Gymnasiet, Västerås

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*