Plåtslagaren som ska kämpa för Sverige

Mathias Mattsson och Rickard Andersson.

Mathias Mattsson och Rickard Andersson.

I början av december går Euroskills av stapeln i Göteborg. Rickard Andersson, från medlemsföretaget Plåtslagarna i Ale AB (PIAAB), har fått det ärofyllda uppdraget att representera Sverige i byggnadsplåtslageri.

1-3 december 2016 samlas ungdomar från hela Europa på Svenska Mässan i Göteborg för att tävla om EM-titlar i yrkesskicklighet i en rad olika yrken. En av deltagarna är Rickard Andersson från Grönnäs utanför Göteborg. Just nu förbereder han sig på att tävla inför runt 30 000 besökare.

– Det ska bli roligt. Jag är främst med för att sälja in yrket. Det är ju ett bra skyltfönster eftersom det blir mycket folk på plats. Det ska bli väldigt kul att få visa upp plåtslagaryrket för en stor publik, säger Rickard.
– Det är tuff konkurrens så det blir svårt att vinna, men jag är en tävlingsmänniska så självklart ska jag göra mitt bästa för att hamna högt upp.

rickard-euroskillsFör tävlingsrutin har Rickard gott om eftersom han tävlar på elitnivå i lerduveskytte.
– Klart att det är en fördel. Jag tror framförallt att det kommer att göra att jag kan slappna av och fokusera på rätt saker. En styrka som de andra förmodligen inte har, säger han.

Rickards chef på PIAAB, Mathias Mattsson, är också en av de åtta experter som bland annat har tagit fram uppgiften som de tävlande ska utföra. När Plåt & Vent Magasinet besöker PIAAB har Mathias precis kommit hem från Tyskland där han har träffat de andra experterna.
– Det var en mycket lärorik vecka och verkligen kul att få träffa europeiska arbetsgivare inom plåt och utbyta erfarenheter med dem. Det gav mig enormt mycket och jag har fått ett helt nytt nätverk, säger Mathias.

Tävlingsuppgiften är att klä ett tak med en rund kupa med aluminium. Ett moment som Rickard redan har börjat träna på.
– Tysklands representant tränar på uppgiften i åtta veckor innan tävlingen. Han gör inget annat. Det har jag inte råd att låta Richard göra men vi har en modell här som han redan tränar på, så han kommer att vara väl förberedd ändå, säger Mathias.

dsc_0800– Tidigare år har uppgiften varit alldeles för komplicerad. Vissa har inte ens hunnit klart. I år är det fortfarande avancerat men alla kommer att hinna och tävlingen kommer mer att handla om att det blir snyggt och bra utfört. Att de läser ritningen rätt och det är rent och snyggt där de står.

Rickard blev anställd på PIAAB direkt efter gymnasiet och har varit anställd i åtta år nu. Ändå blev han plåtslagare mest av en slump.
– Jag visste inte vad en plåtis gör när jag valde yrket. Det finns ingen i familjen eller i släkten som arbetar som det. Utan det var på rundgången på gymnasiet på bygg- och anläggningsprogrammet som intresset väcktes.
Och tur var det för tack vare rundgången har nu Sverige en representant som kan utmana de bästa plåtslagartalangerna i Europa.

dsc_0857FAKTA
Namn: Richard Andersson
Bor: I Grönnäs norr om Göteborg
Intresse: Sportskytte

 

 

 

 

Text & foto: Tomas Skagerlind

Njut av Europas hantverkstalanger
Den 1-3 december 2016 samlas 450 ungdomar från hela Europa på Svenska mässan i Göteborg för att tävla om EM-titeln i 35 olika yrken. Det är bland annat unga snickare, rörmokare, plåtslagare, kockar och webbdesigners som gör upp om medaljerna.
EuroSkills, eller Yrkes-EM, är Europas största tävling i yrkesskicklighet och i år  genomförs alltså detta evenemang för första gången i Skandinavien. Huvudsyftet med evenemanget är att visa yrkesutbildningens möjligheter till arbete, eget företagande, fortsatta studier och individuell utveckling. Målgruppen är grundskoleelever i årskurs 7-9, gymnasieelever i årskurs 1, unga arbetssökande, föräldrar samt skolpersonal. Det kommer också bli workshops med framtidsperspektiv, seminarier, nätverksträffar och utställningar.

Det här är EuroSkills
VAD: Ungdomar från hela Europa gör upp om EM-titeln i yrkesskicklighet i 35
olika yrken.
VAR: Svenska Mässan i Göteborg.
NÄR: 1-3 december 2016.
PRIS: Fri entré
ARRANGÖRER: Evenemanget är ett samarbete mellan WorldSkills Sweden, Göteborg & Co och Svenska Mässan. WorldSkills Sweden är i sin tur ett trepartssamarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO och staten via Utbildningsdepartementet, Skolverket samt Myndigheten för yrkeshögskolan.
LÄS MER: www.euroskills2016.com

1 kommentar

  1. Claudia Schmidtbauer
    2016-11-04

    Detta är en fantastisk tillställning för ungdomarna att mäta sig med andra.
    Lycka till allihopa.CS

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*