Praon öppnade för yrket

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAtt vara ensam tjej på bygget är inga problem. Inte heller styrkan som krävs för jobbet. Med sporten crossfit som största intresse är Emilia Bollesparr vältränad som få. Faktum är att Emilia bara ser fördelar med sitt yrkesval.

Hennes första kontakt med plåtslagaryrket var redan i nian, då hon praktiserade på ett plåtslageri under högstadiets praoveckor. Men det var faktiskt slumpen som förde Emilia Bollesparr till yrket.
– Först tänkte jag praoa hos min pappa, men eftersom han körde en ensitsig grävmaskin fungerade det inte så bra att jobba hos honom. Hans företag låg granne med ett plåtslageri som han kände litegrann, så då frågade vi helt enkelt och jag fick praoa där, säger Emilia Bollesparr som nu hunnit fylla 21 år och har arbetat som plåtslagare i snart tre år.

För praon gav blodad tand. När det var dags att söka till gymnasiet fanns det egentligen bara ett enda alternativ i Emilias ögon.
– Jag visste att jag ville jobba med något praktiskt och att jag inte ville plugga vidare på högskolan efter gymnasiet. Plåtslageri verkade kul och det är ett yrke med riktigt bra framtidsutsikter, enkelt att få jobb efter skolan och så. Så valet var ganska enkelt.
Emilia valde bygglinjen med inriktning plåtslagare och fortsatte så småningom att praktisera på sin gamla praoplats. Där blev hon kvar även efter studenten och tiden i Katrineholm där hon sedermera tog sitt yrkesbevis. Ända fram till förra sommaren, då hon och ett antal andra arbetskamrater följde med chefen när han öppnade det egna plåtslageriet, Västplåt.

Hur var det där med styrkan då? Jo, på fritiden tränar och tävlar Emilia i sporten crossfit, som är en slags kombination av både gymnastik, löpning och styrkelyft. En riktigt tuff sport som kräver både styrka, kondition och disciplin. Hon har nyligen börjat tävla och har hittills avverkat två tävlingar, varav en slutade med en åttondeplats av hela 50 deltagare.
– Crossfit är en jättebra sport. Dels för att den är riktigt utmanande och tuff men också för att jag blir stark och smidig, vilket behövs i jobbet. Det är lätt att man blir lite stel när jobbar med plåtslageri.
Tävlingarna och den fina placeringen har gett Emilia mersmak. Nu siktar hon på att vara med i fler och lite större crossfittävlingar. Men det kräver en hel del. Hon tränar sex dagar i veckan, vissa dagar är det till och med två pass som gäller.

Emilia Bollesparr

Emilia Bollesparr

– Det är tufft men samtidigt något jag älskar så det är bara positivt. Någon gång i framtiden kan jag tänka mig att satsa ännu mer på crossfit och kanske ägna mig åt det på deltid.
Det går förstås inte att träffa en ung tjej i ett mansdominerat hantverksyrke utan att ställa den obligatoriska frågan – hur är det att vara tjej bland så många killar?
– För det mesta är det bara kul. Jag brukar bli trevligt bemött, även om en del kan höja lite förvånat på ögonbrynen när jag, som ung tjej, kommer till arbetsplatsen för första gången. Men de flesta tycker bara att det är kul med fler tjejer i byggbranschen, säger Emilia.
Och de få som eventuellt tvivlar blir definitivt tysta när de ser resultatet av Emilias arbete.
– Ja, då brukar de tappa hakan och sedan vara ganska tysta, säger Emilia med ett leende.
Det vanligaste missförståndet är att plåtslagaryrket skulle vara för tungt för tjejer, något som Emilia bara fnyser åt.
– Det är inte så väldigt tungt, det handlar mer om teknik och det kan man lära sig. Till exempel att klippa i plåt – visst då behövs det kanske lite starkare nypor men man lär sig också hur man ska göra och då går det hur bra som helst oavsett om man är tjej eller kille.

I jobbet som plåtslagare på Västplåt håller hon på med en hel del olika projekt, allt från större byggen till mindre jobb för privatpersoner. Det är just den variationen som hon gillar.
– Ingen dag är den andra lik, det gillar jag. Och nu på sommaren är det härligt att få arbeta utomhus. Sedan tycker jag om själva hantverket, att få jobba med händerna och att få lösa lite kluriga problem ibland.
Framöver skulle hon gärna jobba med fler K-märkta objekt, eller kanske att klä om en kyrka.
– Det hade varit jättekul att prova på något sådant jobb. Jag gillar verkligen att jobba på höjder, det är spännande och en häftig arbetsplats.

För Emilia var valet att bli plåtslagare enkelt och självklart, men många av de elever som ska välja linje i gymnasiet vet inte ens om att yrket existerar, samtidigt som branschen skriker efter ny arbetskraft. Hur ska man lösa den ekvationen?
– Först och främst tror jag att man måste synas ute på skolor och berätta om yrket för ungdomarna. Om man inte vet att det finns så kan man ju inte välja det. Och för att locka tjejer är det extra viktigt att vi tjejer inom yrket visar upp oss och berättar att det går lika bra att jobba som plåtslagare oavsett om man är tjej eller kille.
Så avslutar hon med ett gott råd till andra tjejer som funderar på att pröva ett hantverksyrke.
– Våga testa plåtslagaryrket! Alla tjejer som vill in i hantverksbranschen måste inte bli målare eller snickare. Plåtslagare är ett riktigt hantverk och ett jättehärligt jobb!

Text: Karin Cedronius
Foto: Johan Lotand

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFAKTA
Namn: Emilia Bollesparr.
Ålder: 21 år.
Familj: Sambon Christoffer
Bor: I lägenhet i Halmstad.
Yrke: Plåtslagare på medlemsföretaget Västplåt.
Fritid: Tränar och tävlar i crossfit, en tuff sport som innehåller både gymnastik, löpning och styrkelyft.

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*