Prefa och IB-Metall ska bli starkare tillsammans

I september köpte aluminiumleverantören Prefa upp tidigare konkurrenten IB-Metall. En bredare produktflora och ett bättre erbjudande till kunderna är två av fördelarna med affären.

Prefa, som nyligen firade 70-årsjubileum, är en österrikisk/tysk aluminiumleverantör som är stora i Europa, där de finns representerade i ett 25-tal länder. I Sverige är de dock yngre, med endast tre år på nacken. Här har däremot Prefas konkurrent, IB-Metall, funnits i 25 år. Under de senaste tre åren har de verkat på samma marknad i Sverige, då som konkurrenter, men sedan september har de slagit sina påsar ihop.

Thomas Wiessner.

Thomas Wiessner.

– IB-Metall är ett väletablerat företag med stor erfarenhet av den skandinaviska marknaden. Deras produkter passar väl in i vår breda produktportfölj. Tillsammans kan vi ge kunderna ett fantastiskt erbjudande. Nu kan vi ta oss an den svenska marknaden på ett helt annat sätt, säger Thomas Wiessner, Prefas Nordenchef.

Personalstyrkan från IB-Metall integreras helt och hållet i Prefa, som nu blir tio man starkt i Sverige. IB Metalls före detta vd, Lars Dihle, fortsätter i bolaget som key account manager.

– För IB-Metalls del innebär det här steget en idealisk komplettering av vårt befintliga serviceutbud.   Det är oerhört inspirerande att nu ingå i en så stor organisation som Prefa, med sin bredd av produkter och med stora resurser, säger han och tillägger att tiden var mogen för att sälja familjeföretaget som funnits i familjens ägo sedan 1992.

– Min svärfar grundade IB-Metall 1992 och jag har skött driften i drygt tio år. När svärfar gick bort för tre år sedan försvann mitt bollplank och det blev som ett vägskäl, där vi antingen kunde välja att växa på egen hand eller sälja. Jag är mycket nöjd med vårt val.

Lars Dihle.

Lars Dihle.

För kunderna innebär sammanslagningen också en stor fördel, menar Thomas Wiessner och Lars Dihle.

– Nu behöver de bara vända sig till en leverantör, med en stor bredd av produkter och all teknisk support samlad på ett ställe.

– Aluminium är ett framtidsmaterial, som upptäcks alltmer av arkitekter och plåtkonsulter. Blickar man utanför Sverige är det ett ytterst vanligt byggnadsmaterial, säger Lars Dihle och tar Kina med Shanghai i spetsen som exempel, där en stor andel byggnader har aluminiumfasader.

Det nya bolaget kommer att husera i IB Metalls lokaler i Arlöv, där det finns både kontor och lager.

Text: Karin Cedronius
Foto: Björn Petrén

1 trackback

  1. […] Läs resten av artikeln på PVmagasinet.se >> […]

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*