Regerande mästaren drömmer om renoveringsuppdrag

Sofia_vinnareFör ett år sedan stod hon högst upp på prispallen i SM för unga plåtslagare. Sedan dess har Sofia Sörliden både hunnit ta studenten och börja jobba. I dag arbetar hon som plåtslagare på Hami Plåt & Vent i Linköping och drömmer om att renovera kyrkor och kulturhus.  

I april 2015 var det en glad, men lite förvånad, förstapristagare som tog emot guldmedaljen ur juryns hand efter att ha kammat hem segern i SM för unga plåtslagare 2015.

– Jag blev jätteglad, men också lite förvånad när jag fick veta att jag hade vunnit. Jag var nämligen rätt missnöjd med min insats. Jag tyckte att jag hade haft för lite tid och stressat lite för mycket under tävlingen. Men det hade tydligen inte påverkat för jag vann ju, säger Sofia glatt och tillägger att vinsten både var bra för självförtroendet och att den öppnade nya möjligheter.

– Jag blir faktiskt igenkänd ibland när jag rör mig ute på byggen. Folk kommer fram och säger ”det var du som vann SM förra året, eller hur?”. Det är jättekul!

Strax efter SM förra året tog Sofia studenten och direkt efter det började hon arbeta som plåtslagare på sin praktikplats, Hami plåt och vent i Linköping. Efter vinsten fick hon en del jobbförfrågningar även från andra håll, men Sofia trivdes så bra och ville gärna fortsätta på sin gamla arbetsplats.

– Jag trivs jättebra här och gillar att det är så varierande arbetsuppgifter. Just nu håller vi på att klä in ventilationstrummor utomhus, men jag har även hunnit med en hel del taktäckningar och andra småjobb. Ett kul uppdrag var renoveringen av Elsas hus här i Linköping, ett kulturhus som vi la nytt tak på.

Sofia6Att jobba med kulturbyggnader och kyrkor är drömuppdrag, tycker Sofia, eftersom hon då får använda alla sina färdigheter och även klura lite på speciallösningar. I framtiden kan hon gärna tänka sig att utvecklas mer åt det hållet.

Att det blev just plåtslagaryrket för Sofia var ingen självklarhet. Tvärtom hade hon faktiskt ingen aning om vad yrket innebar när hon stötte på det under rundgången i ettan på gymnasiet.

– Vi fick prova på plåtslageri och jag gillade det verkligen direkt. Jag tycker om att man jobbar med händerna och skapar något från grunden.

Att tävla inom plåtslageri är något Sofia tyckte vara kul både på ett personligt plan men också bra eftersom det får ungdomar att få upp ögonen för yrket.

– Vi plåtslagare måste synas mer ute bland ungdomar som ska välja till gymnasiet, annars vet de ju inte om att plåtslagaryrket finns. Jag har själv varit med och berättat om yrket för niondeklassare på en skola här i Linköping. Det var jättekul och något som jag gärna gör om.

Vid årets SM för unga plåtslagare ska Sofia vara med, men denna gång som åskådare.

– Jag ska titta på de som tävlar i år. Det ska bli jättekul och faktiskt ganska skönt att stå i publiken, säger hon med ett leende.

Sofia avslutar med några goda råd till årets tävlande.

– Försök att behålla lugnet, även om det känns stressigt. Fokusera på uppgiften och stäng ute publiken och alla runtomkring. Då kommer det att gå bra!

Text: Karin Cedronius
Foto: PVF

Sofia_SorlidenFakta:
Namn: Sofia Sörliden
Ålder: 19 år
Bor: Linköping
Arbetar: Som plåtslagare på Hami Plåt och Vent AB
Aktuell: Vann första pris i SM för unga plåtslagare 2015
Intressen: Är aktiv scout sedan tio år tillbaka

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*