Rekrytering och ökad medlemsnytta – viktiga frågor för förbundets nye vd

Den 2 februari började Johan Lindström sitt nya uppdrag som vd för Entreprenörföretagen. Han tar över efter Thomas Dahlberg, som efter 34 år i förbundets tjänst går i pension i slutet på maj. Men vem är egentligen Johan Lindström? Plåt & Vent Magasinet har tagit pulsen på förbundets nye ledare.

EF_Johan Lindström_porträtt1082

Johan Lindström, Entreprenörföretagens nye vd. Foto: Björn Petrén.

Varför sökte du tjänsten på Entreprenörföretagen?

– Bland annat för att jag vill jobba med företagsnära frågor i ägarledda företag. Sen vet jag också att det innebär en stor utmaning att ta tag i många av de problem som våra medlemmar dagligen brottas med. Men det ska bara bli kul med lite tuggmotstånd, fortsätter Johan med ett leende.

Vad har du för bakgrund?

– Jag har en bergsingenjörsexamen från KTH samt en MBA-utbildning från Uppsala Universitet och kommer närmast från en tjänst som generalsekreterare för Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande (NTF). Innan dess har jag bland annat varit vd för branschorganisationerna Sveriges Åkeriföretag och Svenskt Aluminium. Jag har också ett förflutet inom industri- och konsultverksamhet.

Vilken branschfråga brinner du mest för?

– Det finns många viktiga frågor men just nu känns nog rekryteringen mest aktuell för mig. Våra medlemsföretag har stora problem att få tag på rätt personal att anställa, så det måste vi jobba ännu hårdare med.

På vilket sätt kan vi jobba med rekryteringsfrågan?

– Vi måste nå ut till alla de ungdomar som ska göra sina gymnasie- och yrkesval, på deras arenor, och berätta för dem att det finns en ljus framtid inom plåt- och ventilationsbranschen. Vilket ju PVF redan gör med sin satsning Strålande utsikter som har gått jättebra, men det finns säkert ännu mer vi kan göra.
– Sen ska vi också arbeta för en ökad medlemstillväxt samt för att säkra och utveckla ett långsiktigt och lönsamt företagande för våra medlemsföretag. Bland annat via medlemsnytta som gynnar deras affärsverksamhet, men också genom att påverka och försöka få fram politiska beslut som förbättrar företagarvillkoren för våra medlemsföretag.

Har du någon okänd talang?

– Mitt första jobb efter plugget var som applikationsingenjör på AGA Gas. Vilket bland annat ledde till att jag var instruktör på ”Heta arbeten”-kurser. Sen jag har faktiskt svetsarlicens. Sen är jag bra på att laga mat och jag gillar att äta den också, vilket leder till att jag måste sticka ut och springa ett par mil i veckan för att göra av med kalorierna.

Hur känns det just nu, efter en vecka på din nya arbetsplats?
– Det känns mycket bra och jag ser fram emot att få leda och utveckla verksamheten tillsammans med medlemsföretagen, styrelsen och personalen, säger Johan Lindström.

Text: Tomas Skagerlind

Foto: Björn Petrén

FAKTA

Namn: Johan Lindström

Ålder: 44 år

Familj: Sambo och tre barn

Längd: 193 centimeter.

Bor: I Stockholm

Senast lästa bok: En bok om Winston Churchill av Bengt Liljegren.

Det gör mig glad: Positiva människor med humor.

Det gör mig arg: Orättvisor och korrumperade människor.

 

JAG FÖREDRAR:

Vin                        Öl

Vintersemester   Solsemester  

Plåttak                Tegelpannor

Schlager                Rock

Cykel                      Bil

Kostym                  Jeans

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*