Respektingivande renoveringsjobb

Ockelbo kyrka_DSC_6873Att få äran att renovera en av Sveriges äldsta kyrkor är ett minst sagt prestigefyllt uppdrag. De anställda på medlemsföretaget Plåt-Lars AB i Falun vet hur det känns. För ungefär ett år sedan fick företaget i uppdrag att renovera storkyrkan i Ockelbo. Byggd på en plats där det har funnits en kyrka sedan 1200-talet.
– Det är klart att det känns som ett stort förtroende att få arbeta med en historisk och betydelsefull byggnad. Men vi har stor erfarenhet av den här typen av renoveringar och jag tror också att vi har ett gott rykte, så det har känts bra redan från början, säger Michael Billmer, arbetsledare/projektchef på Plåt-Lars AB.
I augusti förra året började byggnadsställningarna sättas upp och sedan dess har arbetet med att ge storkyrkan i Ockelbo ett ansiktslyft, pågått.
– Vi har haft fem plåtslagare på plats i Ockelbo under arbetets gång och vi har hållit tidsschemat, men sedan har det tillkommit delar som har gjort att vi fortfarande är kvar, berättar Michael.
Huvudsyftet med renoveringen har varit att byta ut det gamla och utslitna koppartaket på den 54 meter höga tornet, och ersätta det med ny kopparplåt. Även byggnadens hängrännor och stuprör har bytts ut.

Ockelbo församling har lagt över 2,5 miljoner kronor på projektet. Varav en del av den investeringen kommer att täckas av antikvariska bidrag.
En helt ny del ska även byggas till på Kyrkans hus strax intill. En åttkantig paviljong på 157 kvadratmeter som ska bli hjärtat i verksamheten för kyrkans barn- och unga. Detta arbete är dock inte Plåt-Lars involverad i.
– Under arbetets gång upptäckte vi dessutom att de två tvillingtornen i den västra delen av kyrkan, var i stort behov av renovering. Så dessa torn har tillkommit i vårt uppdrag, förklarar arbetsledaren Per-Erik ”Pirre” Fix, som har funnist på plats i Ockelbo under hela arbetet.
Det var Pirres bror, Lars Erik Fix, som grundade företaget för 47 år sedan.
– Ja, det var ju inga tveksamheter när det gällde vad jag skulle syssla med. Jag har varit anställd på Plåt-Lars sedan 1976, säger ”Pirre” och ler.
Vad har varit den största utmaningen under renoveringen?
– Att det var mycket mer röta i virket under den gamla kopparplåten. Mycket mer än vi trodde och det har gjort att vi har varit tvungna att byta ut stora delar av det trä som har legat under takplåten.
Eftersom Ockelbo kyrka är en kulturmärkt byggnad har plåtslagarna fått utgå från mer traditionella arbetsmetoder än vanligt. Både när det gäller material, verktyg och teknik.
Så förutom uppdragsgivarna på Svenska kyrkan så har även representanter från Länsantikvarieämbetet varit involverade i projektet.
– Vi har haft kontinuerlig kontakt med dem så de har haft insikt i arbetet hela tiden. Och det är ett samarbete som har fungerat mycket bra, vilket även vårt samarbete med plåtkonsulten Anders Islén, har gjort, säger Michael Billmer.

Ockelbo kyrka_DSC_7018Anders Islén, på Mellansvenska Plåtkonsult AB, har lång och bred erfarenhet av renoveringar av kyrkor.
– Jag har säkert varit inblandad i arbetet med runt 3 000 kyrkobyggnader men kyrkan i Ockelbo är lite speciell, bland annat eftersom byggnaden är så gammal och för att tornet är ovanligt högt. Då känns det skönt att få samarbeta med rutinerade plåtslagare som de på Plåt-Lars. De har många duktiga och erfarna yrkesmän, säger Anders Islén som fick uppdraget av Svenska kyrkan efter att man hade konstaterat att det läckte in vatten från taket på kyrkotornet. Det fanns också stora sprickor i putsen på fasaden, orsakade av väta.
– Skador i putsen kan, om det vill sig illa, orsaka stora personskador om putsen släpper och faller ned. Så vi hyrde in en mobilkran för att kunna göra en besiktning av tornet utifrån och vi kunde snabbt konstatera att tornet behövde renoveras omgående.
– Att det är en gammal byggnad som i möjligaste mån måste bevaras i sitt ursprung, gör att man måste utgå från gamla arbetsmetoder men samtidigt går det att göra tekniska förbättringar om det behövs. Just att man använde spik för att få fast plåten förr i tiden har orsakat att många kyrkotak har fått täckas om, eftersom plåten rör sig och sedan släpper. I dag är även kopparplåten mycket renare. Förut var det mer guld och silver i den, säger Anders Islén och ”Pirre” Fix fyller i:
– Vi har hela tiden fått sträva efter att inte göra några stora ändringar, utan istället efterlikna ursprunget så mycket som möjligt. Men vissa förändringar har vi naturligtvis varit tvungna att göra. Förut spikade man till exempel fast plåten, vilket ofta resulterade i att plåten sprack och släppte. Så nu hart vi falsat, skruvat och klamrat och vi har även lagt takpapp under, vilket inte heller gjordes förr i tiden.

Ockelbo kyrka_DSC_6898

Per-Erik ”Pirre” Fix, arbetsledare på Plåt-Lars AB.

Pirre berättar också att den kopparplåt som nu har tagit bort var betydligt tunnare jämfört med dagens mått. Förut användes 05, men nu är den 06.
– Enligt antikvarien är det här en av de mest utsmyckade landsbygdskyrkorna i Sverige, så det har varit många fina och detaljerade jobb som vi har fått utföra. Vilket bara är roligt.
När Plåt & Vent Magasinet besökte Ockelbo, i september, är arbetet med det stora tornet och ett av tvillingtonen i princip klart.
– Det vi har kvar nu är några stuprör och ett av tvillingtornen. Målet är att få allt klart innan jul.
Har ni haft problem med kopparstölder på den här arbetsplatsen?
– Vi har ordentliga larm på våra containers och ibland har vi även flyttat bort kopparrullarna till säkrare platser, när inte vi har varit här. Det finns också en kyrkovaktmästare som har haft lite uppsikt över våra grejer. I midsomras gjordes ett inbrottsförsök men när larmet gick blev de skrämda och stack härifrån. Koppar är ju extremt stöldbegärligt så där hoppas jag nu att förbundets satsning på dna-märkning kan vara ett steg i rätt riktning.

Text & foto: Tomas Skagerlind

Företagsfakta Plåt-Lars AB
Grundades: 1967 av Lars Erik Fix.
Verksamhet: Byggnadsplåtslageri från mindre service uppdrag till stora totalentreprenader. Plåt-Lars ingår i en koncern där även Falu Mekaniska Verkstad, Envikens Fjädrar och fastighetsbolaget Finofix AB ingår.
Antal anställda: 16.
Omsättning: Cirka 20 miljoner kronor år 2014.

Ockelbo kyrka_DSC_6868FAKTA – Ockelbo kyrka
En kyrka har funnits i Ockelbo sedan i mitten av 1200-talet. Grunden till den nuvarande byggnaden uppfördes 1791 efter ritningar gjorda av Fredrik Adolf Ulrik Cronstedt. Natten till den 4 december 1904 startade en brand i kyrkan och efter att elden hade släckts återstod bara murarna. Några inventarier hann dock räddas undan. Den 6 mars 1905 anlitades arkitekt Gustaf Améen för kyrkans återuppbyggande. Det stora långhuset omdanades till en treskeppig hallkyrka i barockstil och två mindre torn uppfördes vid västra fasaden. Ett stort östtorn fanns sedan tidigare. Den 23 februari 1908 återinvigdes kyrkan av ärkebiskop Johan August Ekman. En in- och utvändig renovering genomfördes 1956 till 1957. Då inreddes även ett kapell i kyrkans västra del.

(Källa: Wikipedia)

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*