Ronnys upplyftande luftväxlingar

Ronny Madestrand, vd för medlemsföretaget Gnesta Ventilationsmontage AB.

Ronny Madestrand, vd för medlemsföretaget Gnesta Ventilationsmontage AB.

Det ser ljust ut för ventilationsbranschen. Leverantörer och entreprenörer jobbar för högtryck för att försöka mätta en nytänd marknad. Det här är något som även medlemsföretaget Gnesta Ventilationsmontage i högsta grad har märkt av.
– Ja, det är mycket att göra. Vi har fullt upp, vilket naturligtvis är kul, säger företagets vd, Ronny Madestrand.

– I Sverige ligger vi förhållandevis långt fram när det gäller ventilationslösningar och det är allt fler som satsar på mer effektiva system här. Jag har tittat på ventilationssystem i andra länder, men de håller inte samma standard. Vi har högre tekniska och kvalitetsmässiga krav på våra byggnationer och det är klart att det gynnar den svenska ventilationsbranschen, säger Ronny Madestrand.

Gnesta Ventilation grundades 1987 av bland annat Ronny Madestrand och företaget har alltid haft sin bas på den sörmländska landsbygden. I ett rött trähus strax utanför Gnestas centralaste delar ligger företaget i dag, idylliskt inramad med fågelkvitter, skogsdoft och åkermark i alla väderstreck. Ändå befinner vi oss bara lite drygt sex mil från huvudstaden, så uppdragen i Stockholmstrakten är vanliga.

– Vi har 13 anställda varav fyra är montörer och sedan kan vi hyra in upp till 10-12 till, beroende på uppdragets storlek. Som mest hade vi 20 montörer anställda, men eftersom vi har förändrat vårt arbetssätt funkar det att ha färre anställda.

På vilket sätt har ni förändrat era arbetsrutiner?
– Normalt sett så brukar det på ett ventilationsföretag finnas anställda som både förhandlar, driver objektet och levererar det. Men vår personal har bara en titel med tydliga arbetsuppgifter, vilket ger flera fördelar. Vi har till exempel en som bara sköter inköp, en planerar och en är arbetsledare. På så sätt är alla inblandade i projektet någon gång och det ger en bra överblick, så alla kan rycka in och ta över en arbetsuppgift om en har sjuk eller har semester. Det blir ett smidigare arbetsflöde, lättare att planera och bättre teamkänsla.

Hur kom det sig att ni började jobba så?
– I och med att företaget ligger där det ligger och att vi ofta har jobb i Stockholm, så måste vi vara effektiva. Att det blir mycket dötid i bilen är inte något vi kan göra nåt åt, men med det här arbetssätt så blir det mycket färre transportsträckor.

Vad är den största skillnaden i ventilationsbranschen i dag, jämfört med när du började?
– När jag kom in i branschen för 35 år sedan var det fortfarande plåtisen som gjorde ventilationslösningarna. Inte bara kanalerna utan även monteringen. Nu är systemen så komplexa system och innehåller så mycket teknik att man måste ha specialkompetens för att jobba med ventilation.

Vilken är den största utmaningen för dig och ditt företag?
– Att det är svårt att få tag på folk. Tekniker är helt omöjligt att hitta. Och det handlar bland annat om att det är dåligt med skolning på ventsidan. Som det ser ut nu får eleverna lära sig lite grunder, men de går inte att sätta i arbete direkt. Det finns inte heller någon utbildning för montörer och samtidigt växer ventilationsbranschen, så det är ju ett framtidsyrke. Branschens omsättning beräknas växa 40 procent med samma kundmarknad inom ett år. Det är bland annat nya energikrav som styr den ökningen, men också att det är fler som ser att det går att spara pengar på rätt ventilationslösning.

Ventilation Kista torn Gnesta_Vent_3Hur ser framtiden ut i ventilationsbranschen?
– Rent jobbmässigt ser den mycket ljus ut, men rekryteringsproblematiken drar ner hela bilden.

Hur länge har ni varit medlemmar i Entreprenörföretagen?
– Sedan 2005. Jag har tyvärr inte hunnit vara med så mycket på föreningsmöten, men vi har haft nytta av medlemskapet ändå. Vi använder bland annat köpt PVF Kalkyl och det funkar jättebra. Sedan har vi även medlemsförsäkringen. Jag tycker för övrigt att det är helt rätt beslut att förbundet byter namn till Entreprenörföretagen eftersom Plåtslageriernas riksförbund inte känns som ett förbund för oss ventilationsföretag, säger Ronny.
– Jag tycker också att förbundet borde ordna möten för bara de medlemsföretag som sysslar med ventilation, för vi borde träffas och diskutera framtidsfrågor och lägga basen för hur man ska jobba och samverka. Ju större man är desto starkare är man.

Just nu är Gnesta Ventilation involverade i arbetet med skyskrapan Kista torn, norr om Stockholm. Det består av två bostadshus varav det högsta tornet, med sina 35 bostadsvåningar, kommer att bli Stockholms högsta bostadshus. Från den gemensamma takterrassen 120 meter upp blir det en fantastisk utsikt. Tillsammans med det lägre tornet om 15 bostadsvåningar, blir det totalt 362 lägenheter i kvarteret.

– Det är ett stort uppdrag där vi ansvarar för all installation av ventilationslösningar med från och tilluft samt en hel annat, berättar Ronny.

Det som är extra intressant med Kista torn är att byggherrarna JM, har använt en lite annorlunda metod, jämfört vid vanliga bostadsbyggen, eftersom man har jobbat med modulteknik. Kortfattat innebär det att väggarna till tre våningsplan sätts på plats först och därefter gjuts den betongplatta som ska fungera som golv respektive tak, på plats. Efter att grundarbetet och källarvåningarna hade blivit klara gick det väldigt fort. De 40 våningarna, varav 35 bostadsvåningar, har byggts med en takt på ungefär en våning i veckan.

– Vi fick jobba med tre våningar i taget under stomresningen, med anledning av rasrisken. Installation och gjutning gjordes inomhus och inte inför öppen himmel, så allt material måste lyftas in och det kräver noggrann planering och mer logistik än vanligt, fortsätter Ronny.

JM har också använt så kallad ”Just-in-time”-teknik, vilket bygger på att samtliga flöden i bygget ska löpa jämnt och material och hantverkare ska komma in i byggprocessen exakt när det eller den behövs.
– Det har funkat väldigt bra och byggprocessen har på många sätt ”skött sig själv”. Så jag ser gärna att vi är med i flera sådana projekt.

Även om Ronny absolut inte har några fritidsproblem, så har han dessutom en fritidssyssla som tar allt mer och mer tid. Han är nämligen en av delägarna i Gnesta Bränneri, som bland annat tillverkar Edmans vodka.
– Vi var ett gäng som satt en midsommar för lite över tio år och kom på att det inte fanns någon riktigt god vodka i Sverige. Så vi började kolla runt och hittade så småningom en lösning som resulterade i att vi började tillverka vodka.

Edmans Vodka framställs av vete från Hallsta Gård och vatten från lokal brunn.

– För oss är inte det här bara en kul grej, utan vi är väldigt seriösa. Vi är inte ute efter att tjäna pengar utan vi vill göra något bra av det här.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: Stefan Evertson

Ett av de uppdrag som Gnesta Ventilationsmontage är inblandade i just nu är arbetet med Kista torn, norr om Stockholm.

Ett av de uppdrag som Gnesta Ventilationsmontage är inblandade i just nu är arbetet med Kista torn, norr om Stockholm.

FAKTA
Namn: Gnesta Ventilationsmontage & Service AB
Ort: Gnesta
Antal anställda: 13
Omsättning: Cirka 20 miljoner kronor.

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*