SM-finalisterna är uttagna

Efter landsomfattande uttagningstävlingar där över 170 plåtslagerielever deltog, har nu sex finalister utsetts till SM för unga plåtslagare. Dessa skickliga ungdomar gör upp i en rafflande SM-final på PVF Teknikcentrum i Katrineholm den 26 april.SM unga platslagare_NY

SM för unga plåtslagare arrangeras för 27:e året och som vanligt var intresset stort. 30 skolor med sammanlagt över 170 gymnasieelever och företagslärlingar deltog. Uttagningstävlingarna ägde rum på gymnasieskolorna runt om i landet och var tidsbegränsad till sex timmar effektiv tid. Tävlingsuppgiften utfördes i svartlackerad stålplåt. Den gick ut på att efter ritning och med krav på flera olika falsningsmetoder, skapa en kona med krage som tillsammans påminner om en stor blomkruka.

En lokal jury utsåg en vinnare från varje gymnasieskola. Vinnarnas bidrag skickades därefter till branschens utbildningsorganisation PVF Yrke & Utbildning, där en central jury granskade tävlingsbidragen utifrån mått, noggrannhet och helhetsintryck. Följande sex plåtslagarelever lyckades bäst och tävlar där med i finalen i Katrineholm den 26 april.

SM-finalen i plåtslageri har tidigare år varit förlagd till ett köpcentrum eller i samband med Yrkes-SM. Under våren gör branschen en lite större övergripande satsning på några av landets skolor för att uppmärksamma plåtslageriutbildningarna och därför passar man nu på att arrangera SM-finalen på PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

Finalen äger rum den 26 april, men angående själva arrangemanget av finalen kan det inte avslöjas så mycket ännu. Tack vare ett bra sponsorengagemang kan dock utlovas att såväl deltagare som besökare får chansen att uppleva en spännande tävling, plåtslageriyrkets finesser och prova-på-aktiviteter.

Finalisterna i ”SM för unga plåtslagare 2013”:
Jonas Westin, Hassela – Bromangymnasiet, Hudiksvall
Marcus Estenberg, Falun – Lugnetgymnasiet, Falun
Dennis Karlsson, Karlskrona – Törnströmska gymnasiet, Karlskrona
Jakob Jansson, Växjö – Kungsmadskolan, Växjö
Sebastian Wahlberg, Knivsta – Bolandsgymnasiet, Uppsala
Henrik Ödqvist, Bålsta – Kista gymnasium, Stockholm

Här finns jobben!
SM-tävlingen är en möjlighet för elever att visa upp sina kunskaper och framtida arbetsgivare är inte sena med att kontakta talangerna. Efter avlagd yrkesexamen är plåtslagareleverna i princip garanterade jobb. Med hjälp av ”SM för unga plåtslagare” hoppas branschen kunna väcka intresse för yrket hos fler ungdomar eftersom det råder stor brist på utbildade plåtslagare över hela landet.

”SM för unga plåtslagare” är en årlig återkommande tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåtslageriernas Riksförbund och Svenska Byggnadsarbetareförbundet.PVF Yrke & Utbildning är plåtslageribranschens egen organisation för utbildning och utveckling av yrkesutbildning inom branschen. Vi ägs gemensamt av Plåtslageriernas Riksförbund och Svenska Byggnadsarbetareförbundet.

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*