Plåt-SM firar 30 år

SM 1989Den årliga SM-tävlingen för unga plåtslagare har en lång historia. Den allra första genomfördes nämligen redan 1986, i Stockholms stadshus, efter en idé från plåtkonsulten Axel Beckman. Så när tävlingen genomförs den 13 maj i Malmö, är det för 30:e gången i ordningen.

Tävlingens syfte är att skapa uppmärksamhet kring yrket byggnadsplåtlagare och locka fler ungdomar till branschen. Det har genom åren gjorts på en mängd olika sätt, bland annat genom att placera tävlingen på folktäta platser så som mässor, köpcentrum och – precis som i år – under Yrkes-SM.

Vid en tillbakablick syns det tydligt att det är övervägande killar som har deltagit i tävlingen, men tjejerna är på frammarsch. 2011 tog Anna Fredriksson en historisk seger när hon som första tjej vann SM för unga plåtslagare. Det följdes upp av Sofia Sörliden från Linköping som knep guldmedaljen förra året. Falun och Uppsala har under dessa 30 år flest antal SM-vinnare, med 3 vinnare var.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: PVF

SM20162016 års finalister:
William Hedman, Lugnetgymnasiet, Falun.
Vilma Eriksson, Torsbergsgymnasiet, Bollnäs.
Mattias Sjögren, Törnströmska gymnasiet, Karlskrona.
Erik Teuschler, Stockholms byggtekniska gymnasium, Kista.
David Rudberg, Högbergsskolan, Tierp.
Hugo Salming, Bräckegymnasiet, Göteborg.

 

FAKTA
”SM för unga plåtslagare” organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor. Årets tävling, som genomförs under Yrkes-VM i Malmö den 13 maj, sponsras av Bevego och Plannja.

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*