Snart dags för plåtmästerskap

SM-finalen för unga plåtslagare närmar sig med stormsteg. I maj avgörs tävlingen under yrkes-SM i Malmö. Förberedelserna med uttagningstävlingar pågår för fullt i skrivande stund. 160 ungdomar från hela landet tävlar om de sex åtråvärda finalplatserna.

SM för unga plåtslagare arrangeras i år för 26:e gången. I år deltog 30 skolor med sammanlagt fler än 160 gymnasieelever och företagslärlingar i uttagningen, för att bevisa sin skicklighet i plåtslagaryrket och för att försöka ta en åtråvärd SM-medalj.
Under vecka 4 hölls uttagningstävlingarna, men på olika dagar beroende på ort och skola.
Tävlingarna sker på respektive skola och är tidsbegränsad till sex timmar effektiv tid. Tävlingsuppgiften är alltid hemlig fram till tävlingsdagen. Det enda eleverna visste var att den skulle utföras i lackerad stålplåt.

Namnen på finalisterna
En lokal jury sedan en vinnare från varje gymnasieskola. Vinnarnas bidrag skickas därefter till PVF Yrke & Utbildning, där en central jury granskar tävlingsbidragen utifrån mått, noggrannhet och helhetsintryck. De sex plåtslagarelever som har presterat bäst går sedan till final. Namnen på finalisterna publicerades den 22 februari på www.platslagare.nu och kommer också att presenteras i nästa nummer av Plåt & Vent Magasinet.
SM-finalen för unga plåtslagare brukar vanligtvis vara ett eget evenemang, men i år ska finalen genomföras under yrkes-SM som pågår den 30 maj till 1 juni på nya Malmömässan i Malmö. Yrkes-SM arrangeras vartannat år och har cirka 300 deltagande ungdomar i ett 30-tal yrken. Evenemanget brukar locka runt 14 000 besökare.

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*