”Stål och plåt har en tilltalande bredd”

För tre år sedan vann de ”Nya ögon på stål” och fick sitt vinnande stålcafé uppfört på Nordbygg. Tävlingen innebar en kickstart för de två arkitektstudenterna när det gäller att förstå stålmaterialet.

Samuel arkitekt Gruvan

-Många standardmodeller av perforerad plåt är fina att använda och samtidigt förhållandevis billiga, säger Benjamin Gillner.

– Ja, vi fick en superstart i materialvetandet. Den första tanken är nog att kojor, paviljonger och andra mötesplatser, som caféer, ska vara i trä. Tack vare tävlingen fick vi chans att jobba med stålmaterialet på ett annorlunda sätt – något vi kanske inte hade gjort annars eller fått som uppgift i skolan. Vi fick också tillfälle att för första gången se sambandet mellan det ritade och det byggda. Det var väldigt nyttigt, intressant och lärorikt, säger Benjamin Gillner som vann tävlingen tillsammans med Jonas Berg.

Under åren som gått sedan tävlingen har båda hunnit med praktik och att bli föräldrar, ganska samtidigt.

-Vi har praktiserat båda två på Okidoki Arkitekter i Göteborg. Nu är vi föräldralediga, så ingen av oss har gått ut arkitektutbildningen. Jonas har en termin kvar och jag två, eftersom jag praktiserade i Berlin ett halvår, säger Benjamin.

Förståelse för materialet

jzwizngvocmbg7rc1a7eva

Stålcaféet ”Gruvan”.

Tävlingsvinsten har varit betydelsefull på flera sätt.

– Det är ganska svårt att få praktikplats, så det är viktigt att ha något att visa upp när man söker. Vi hade vårt vinnande tävlingsbidrag. Dessutom arbetar arkitekter ofta genom att tävla. Då gäller det att kunna lista ut vad uppdragsgivaren egentligen vill ha och se vilka intressen som ligger bakom utlysningen. Den erfarenheten har vi också fått med oss,  säger Benjamin.

De har använt stål och plåt på olika sätt också efter stålkonstruktionen i caféet Gruvan, berättar han.

-Ett sätt har varit gestaltningsmässigt i ytskikt eller inredning på detaljnivå. Vi har dessutom lärt oss de mer basala användningsområden för plåt, som i profiler, och blivit vana vid språket kring stål och plåt som används i bygghandlingar och så vidare. Vanligtvis lär hen sig detta språk först i förhållande till trä. Det har varit en stor fördel som praktikant att vara med under diskussionerna för att förstå plåtmaterialet.

yf5l4vfyopiluofgio3sbw

Jonas Berg och Benjamin Gillner som tillsammans vann tävlingen.

Han säger att stål och plåt har en tilltalande bredd. Från konstruktionsmaterial till material på detaljnivå interiört. Det tål utsatta väderförhållanden, kan formas och anpassas. Han menar att många stålalternativ kan hållas enkla och att standardiserade lösningar ofta är att föredra för byggare.

-Många standardmodeller av till exempel perforerad plåt är fina att använda och samtidigt förhållandevis billiga. Byggare kan generellt uppleva det som ett hinder om lösningarna blir för komplexa. Genom att ha enklare lösningar i bakfickan förebygger hen det.

Gruvans öde ovisst

Benjamin tror att produktvisning är viktigt för att fler ska få upp ögonen för stål och plåt. Tydlighet och engagemang kan användas som bevis för att det fungerar med plåt som material.

-Görs presentationen på ett kortfattat och bra sätt tror jag att arkitektbyråer och andra kunder kan bli väldigt intresserade. Men det får inte vara en tråkig katalogvisning, utan fiska hellre upp aktuell arkitektur som använder standardprodukter. Visa alternativen inom materialet: för fasad, interiörer eller annat. Och så är det bra att ha materialproverna på plats även efter visningen. Då finns det chans att de används.

Caféet Gruvans öde är ovisst. Ruukki köpte dess delar i samband med att det monterades ned 2012, men varken Jonas eller Benjamin vet vad som har skett efter det.

-Jag hoppas att det blir uppfört igen, någonstans någon gång, säger Benjamin.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Samuel Unéus

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*