Stilig 106-åring får ny kopparskrud

Den 106 år gamla Oscarsteatern har fått ett nytt koppartak.

Den 106 år gamla Oscarsteatern har fått ett nytt koppartak.

Det är av många ansett som Stockholms vackraste tak. Nu ska det drygt 100 år gamla koppartornet på Oscarsteatern i Stockholm läggas om. LW Sverige AB har fått prestigeuppdraget att renovera denna k-märkta pärla med sina vackra utsmyckningar.

Det är många skådespelare, sångare och andra artister som har passerat revy på anrika Oscarsteatern i Stockholm. Här har föreställningar som Glada änkan, My fair lady och Fantomen på operan glatt teaterbesökare under mer än hundra år. Men det är inte bara insidan på teatern som har varit till glädje för stockholmarna under det senaste seklet. Även till det yttre är denna vackra byggnad en glädjespridare. Teatern, som byggdes redan 1906, anses av många ha Stockholms absolut vackraste tak, med sitt pampiga, klockförsedda koppartorn och sina sirliga jugendutsmyckningar.

Men tidens tand har satt sina spår på taket och dess koppar. Därför påbörjades, för två år sedan, den stora takrenovering som pågår fortfarande. Idag ägs byggnaden av Stockholms stad, som i en offentlig upphandling, valde medlemsföretaget LW Sverige AB från Tyresö som entreprenör. Kraven var höga. Eftersom byggnaden är k-märkt av högsta klass ville beställaren ha en entreprenör som hade stor kunskap och erfarenhet av den här typen av renovering.  Ett uppdrag som kräver tätt samarbete med Riksantikvarieämbetets antikvarie, plåtkonsulter samt beställare.

– För att få uppdraget var vi tvungna att visa upp referensobjekt som Diplomathuset, kungliga Myntverket samt kvarteret Loen, som alla har gamla fina koppartak, säger Linda Wållgren, projektledare på LW Sverige AB.

Linda Wållgren är projektledare på LW Sverige AB som lägger nytt tak på Oscarsteatern.

Linda Wållgren är projektledare på LW Sverige AB som lägger nytt tak på Oscarsteatern.

Hon tillägger att arbetet med att bemanna projekten alltid utgår från vilken uppgift som ska lösas.

– Det har med åren, och vår ständiga tillväxt, gett ett stort antal ”specialteam” att sätta in i olika typer av entreprenader. Teamet på Oscarsteatern är designat för att på bästa sätt utföra arbeten på en k-märkt byggnad med ett stort mått av problemlösning på plats. I andra projekt kan utmaningen vara att standardisera och prefabricera så mycket som möjligt.

Till en början var det bara tänkt att taket skulle bättras på där det var som mest slitet, men efter en inspektion visade det sig att hela taket och all koppar på tornet behövde bytas ut, eftersom det var i så dåligt skick.

– På sina ställen var virket under plåten rent pulveriserat.  Det var som allra tydligast där solen hade legat på under årens lopp, berättar Conny Andersson, snickare på projektet, och tillägger att det inte är vilket träslag som helst som han arbetar med nu. Nej, tätvuxen, 80-årig norrlandsfuru var kravspecifikationen, precis som för 106 år sedan.

Sagt och gjort. All kopparplåt fick tas ner och ny koppar fick formas, bockas till och monteras. Det enda som gick att återanvända var de åtta stora kopparkulor som prydde tornet samt den stora kupolen på toppen. Dessa blästrades och slipades på plats och kunde sedan återmonteras. Men det är inget dussinjobb. Allt arbete på det k-märkta huset måste ske med varsam hand och under stor övervakning av antikvarier från Riksantikvarieämbetet, som deltar på samtliga byggmöten och dessutom fotograferar och dokumenterar allt arbete. Allt ska återställas i ursprungsskick, in minsta detalj. När klockornas visare målades var det till exempel tvunget att ske med en specialfärg i exakt rätt kulör. Och när kopparen ska på plats måste allt ske precis som förr, in i minsta infästning.

För plåtslagarna på Oscarsteatern; arbetsledare Uwe Nitz samt Christer Holtling och Tim Strömqvist är detta något av ett drömprojekt.

När man arbetar med en sån här gammal skönhet kan man helt enkelt inte stressa, säger arbetsledare Uwe Nitz.

När man arbetar med en sån här gammal skönhet kan man helt enkelt inte stressa, säger arbetsledare Uwe Nitz.

– Det är riktigt roligt och en fjäder i hatten att få vara med och lägga om det här taket. Det innehåller så mycket problemlösning och vi får fundera över varje bit som ska passa in, eftersom varje bit är unik. Dessutom är det stans snyggaste torn, om du frågar mig, säger Christer Holtling.

Han får medhåll av Tim Strömqvist:

– Man får vara lite av en konstnär när man håller på med sådana här gamla tak, det gillar jag. Jag älskar att skapa något och sedan se när det är klart. Speciellt när det är ett tak som kommer att hålla i minst hundra år till.

Projektet är speciellt på många vis. Inte nog med att byggnaden är gammal och kräver mycket omsorg vid renoveringen. Att den inhyser en teater har också märkts av ibland för plåtslagarna. Vägen upp till arbetsplatsen på taket går via teaterns vind och det gamla kläd- och rekvisitaförrådet. Här får de passera allt från rosa svandunsjalar till peruker och färggranna stasser på sin väg upp till taket.

– Vi brukar stöta på Robert Gustafsson och de andra skådespelarna ibland. Och när det var Idolaudition fick vi låta bli att jobba på taket, eftersom det störde uttagningarna. Men då var det bara att ta några dagar hemma i verkstaden så det var okej, säger Uwe Nitz.

Arbetet på Oscarsteatern är, av naturliga skäl, ett utmanande projekt och ett arbete som måste få ta sin tid. Planen är att arbetet ska vara klart under andra halvan av 2015.

– När man arbetar med en sådan här gammal skönhet kan man helt enkelt inte stressa. Utmaningarna är många och vi får hela tiden tänka till och lösa problem. Det är som att arbeta med ett 3D-pussel. Men det är ju också den stora charmen med hela arbetet, avslutar arbetsledare Uwe Nitz.

Text: Karin Cedronius
Foto: Cecilia Nordstrand

 

Oscarsteatern i Stockholm.

Oscarsteatern i Stockholm.

FAKTA Oscarsteatern

Oscarsteatern uppfördes 1906 av byggherren Isaac Hirsch. Arkitekt var Axel Anderberg, som även ligger bakom en annan berömd byggnad i Stockholm, nämligen Kungliga operan. Teatern, som byggdes i den då rådande jugendstilen, var något helt nytt för sin tid. Sitt namn har teatern fått av den då regerande monarken, Oscar II.

Källa: Oscarsteatern och Wikipedia

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*