Stort intresse för miljövänlig färgbelagd plåt

På Nordbygg den 20–23 mars kommer SSAB att lansera Prelaq GreenCoat. En ny färgbeläggning för plåt utvecklad för nordiska förhållanden, där upp till 40 procent av de traditionella råoljebaserade lösningsmedlen har ersatts av naturliga och förnybara oljor från växtriket.

– Plåtslageribranschen är traditionell. Så vi är överraskade över det positiva mottagande som GreenCoat har fått under några träffar som vi har varit på med plåtslagerier. Men det pågår ju ett generationsskifte. Den yngre generationen plåtslagare har vuxit upp med miljömedvetenhet och efterfrågar mer miljövänliga produkter, säger Per-Erik Sundell, forskare på SSAB.
Ursprungsidén till GreenCoat föddes när en kompis till Per-Erik, Mats Johansson, professor i polymerkemi på KTH, undrade: ”Går det inte att använda något från växtriket i era produkter?”
Mats Johansson i sin tur kontaktade Martin Svensson på Lantmännen, som tillverkar oljorna. Dessutom involverades Akzo Nobel, som står för produktionen. Och en viss statlig finansiering har kommit från innovationsmyndigheten Vinnova. Produktutvecklingen har tagit cirka sju år.

Naturliga oljor
Totalt i Europa används årligen 150 miljoner ton färg för bandlackering. SSAB tillhör de stora förbrukarna och lackerar varje år 55 miljoner kvadratmeter plåt.
– Miljön är sedan 15–20 år drivkraften i all utveckling inom SSAB. Tidigare har vi uppgraderat och utvecklat de gamla färgsystemen genom att ta bort skadliga ämnen. Men nu har vi varit mer offensiva. GreenCoat är det absolut största steget som vi har tagit, säger Per-Erik Sundell.
GreenCoat är alltså en ny patenterad färgbelagd plåt för bandtäckning, där upp till 40 procent av de traditionella råoljebaserade lösningsmedlen har ersatts av naturliga och förnybara oljor från växtriket, exempelvis rapsmetylester, RME.
Finessen med ett reaktivt lösningsmedel som RME är att det fungerar som lösningsmedel under tillverkning, applicering och tills färgen kommer in i härdningsugnen. Väl där så byter RME roll från att vara lösningsmedel till att vara en permanent färgkomponent och reagerar med polyesterbindemedlet istället för att förångas. På så sätt utgör en del av RME-molekylen en del av det färdiga färgskiktet.

”Det finns ett jätteintresse från marknaden. Många företag vill profilera sig som miljömedvetna”

Exponerad i många klimat
Konceptet medför en rad fördelar i hela kedjan, från färgtillverkare till slutlig användning av den bandlackerade plåten. Ur arbetsmiljösynpunkt så innebär det en minskning av irriterande och illaluktande lösningsmedel. Dessutom så förbättras färgskiktets mekaniska tålighet samt förmågan att motstå väder och vind eftersom det är möjligt att använda en annan typ av polyesterbindemedel.
GreenCoat är också marknadens enda kromatfria färgbeläggning som har testats och utvecklats för just nordiska förhållanden.
– Vi har exponerat produkten i många klimat och den håller väldigt bra i de flesta. Redan 2007 använde plåtslagerifirman Jonaeson & Wendel GreenCoat på Sophiahemmets tak i Stockholm. Dessutom har vi i Sverige testat den under flera år på vår provningsstation i Bohuslän, beskriver Per-Erik Sundell.
Inte nog med att GreenCoat är resurssnål, prestandan uppfattas som minst lika bra som på plåt med traditionell färgbeläggning. GreenCoat är flexibelt och tåligt med förbättrad kulör och glanshållning.
För plåtslagare är det i övrigt ingen skillnad på att använda plåt med GreenCoatbeläggning jämfört med traditionellt färgad plåt.
– Enda skillnaden är att GreenCoat har en viss textur, den är lite vågig/ knottrig, säger laboratoriechefen Tomas Deltin på Akzo Nobel.
– Ett tränat öga ser det på 20–30 centimeters håll, men inte på en meter, fyller Per-Erik Sundell i och fortsätter:
– Färgen upplevs också som mer repbeständig. Plåten är smidig att jobba med och mycket tyder på att den tar åt sig mindre smuts.
Enligt Per-Erik Sundell har produktutvecklingen hela tiden gått ”spikrakt”. Han ser inga nackdelar och inga tecken på försämringar, utan SSAB ger samma garantier på GreenCoat som på etablerade beläggningar. Priset förväntas dessutom att på sikt hamna på samma nivå.

Fler kulörer på gång
Än så länge finns GreenCoat i kulörerna tegelröd och svart, men under 2012 kommer SSAB att lansera ytterligare fyra kulörer.
– Kundernas respons kommer att styra, menar Per-Erik Sundell på SSAB.
Han är förhoppningsfull och säger som Tomas Deltin på Akzo Nobel:
– Det finns ett jätteintresse från marknaden. Många företag vill profilera sig som miljömedvetna.

Text: Mari Edman Foto: SSAB och Akzo Nobel

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*