Strålande framtid för förra årets vinnare

Plåtslagare, Robin Olsson, guld. Yrkes SM 2014 Umeå.För ett år sedan vann han SM för unga plåtslagare. Idag varvar Robin Olsson jobbet som plåtslagare med hedersuppdraget som yrkesambassadör. Han är nöjd med sitt yrkesval och hoppas kunna locka andra unga till branschen.

I april 2014 stod Robin Olsson, då 19 år, i SM-finalen för unga plåtslagare i Umeå och jobbade hårt och koncentrerat med tävlingsuppgiften. Hans stresstålighet, noggrannhet och yrkesskicklighet i kombination med snabbhet och fokus gjorde att Robin kammade hem segern i tävlingen.

– Det var verkligen jätteroligt att vinna! Helt overkligt! Det har betytt massor för mitt självförtroende som plåtslagare, eftersom det är ett bevis på att jag är bra på det jag gör. Dessutom har självklart vinsten varit bra att ha med i bagaget vid löneförhandlingar, säger Robin och tillägger att han efter segern fick flera jobberbjudanden från olika företag som ville locka guldmedaljören till sig.

– Men jag hade redan bestämt mig för att fortsätta arbeta på samma firma där jag hade praktiserat under hela gymnasiet, Ternvalls plåtslageri. Där trivdes jag jättebra under praktiken och trivs fortfarande bra.

Som de flesta branschkollegor vittnar Robin om att det är friheten, det egna ansvaret och variationen som är bäst med yrket.

– Jag gillar också att man får tänka mycket själv och klura ut lösningar på problem.

Fokusera och behåll lugnet

Till årets tävlande har han några goda råd:

– Fokusera på uppgiften, även om det är massor av folk runt omkring dig. Självklart är det stressigt men försök att behålla lugnet och få inte panik om något går fel. Skulle det hända är det bara att fixa till det, lugnt och metodiskt. Och ge dig själv tid till att förbereda dig innan tävlingen.

Robin valde byggprogrammet efter nian, eftersom han ville ha ett arbete där han får jobba med händerna och inte behövde plugga så mycket teori. Men att det skulle bli just plåtslagarbanan var ingen självklarhet.

– Jag har alltid varit bra på hantverk och visste att jag ville bli någonting inom bygg, men det var först under rundgången i ettan, när vi fick prova på de olika byggyrkena, som jag stötte på plåtslagaryrket och fastnade för det. Jag tyckte det var kul och hade lätt för det, säger Robin.

Lärardrömmar

I rollen som yrkesambassadör möter Robin många ungdomar som, liksom han, vill välja ett hantverksyrke. Men de flesta känner inte till vad en plåtslagare gör eller att yrket ens finns.

– Därför är det jättebra att projekt som Strålande utsikter finns. Det gör att ungdomar, och även SYO-konsulenter och lärare, får upp ögonen för yrket. Jag har fått jättemycket positiv respons när jag har varit ute på skolor och berättat om plåtslagaryrket och vad det innebär.

Hur ser då framtidsplanerna ut för en plåtslagare med en guldmedalj i bagaget?

– Jag har funderat en del på det, faktiskt. Jag vill fortsätta som plåtslagare i några år till, för att få erfarenhet och lära mig mer om yrket. Sen kanske jag kommer att gå vidare och utbilda mig till yrkeslärare. Jag vill medverka till att yrket finns kvar och inte dör ut, säger Robin och tillägger med ett leende:

– Jag har blivit inspirerad av min lärare på Kista gymnasium, Peter Edin. Han var suveränt bra och jag skulle gärna ta över hans jobb i framtiden.

Text: Karin Cedronius
Foto: PVF

 

Robin Olsson, SM-vinnare 2014.

Robin Olsson, SM-vinnare 2014.

Faktaruta:

Namn: Robin Olsson

Ålder: 20 år

Bor: Åkersberga

Arbetar: som plåtslagare på Ternvalls plåtslageri

Aktuell: vann SM för unga plåtslagare 2014. Är yrkesambassadör för plåtslagare i reryteringsprojektet ”Strålande utsikter”.

Intressen: bilar och cykling

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*