Tiden – det dyrbaraste vi har

Ibland kommer livet liksom ikapp en då man får ett besked som gör att tiden för en liten stund stannar upp.Så var det för min del den gångna helgen då jag fick beskedet att en nära vän hastigt ryckts bort från livet endast 52 år gammal. Det är vid sådana tillfällen man för ett kort ögonblick stannar upp och grubblar över någon av de stora livsfrågorna som exempelvis – Är livet rättvist?

Det sägs att tiden är den mest rättvisa resurs som finns. Alla människor på jordklotet har exakt lika många timmar per dag. Hur kommer det sig då att så många av oss inte upplever det som att tid är en rättvis resurs?För några år sedan läste jag Bodil Jönssons storsäljande bok – ”Tio tankar om tid” vilken jag varmt kan rekommendera. I boken resonerar författaren finurligt och genomklokt om ett ämne som angår oss alla nämligen ”Tid”. Ett av Bodils Jönssons citat lyder: ”När en timme av ditt liv har gått, har du en timme fått.”
Ett oerhört sympatiskt sätt att se på och förhålla sig till tid. De flesta av oss står med ett ben i dåtid och ett ben i nutid och glömmer bort att det är just nu livet händer.

Vad är tid?
Tid är speciell. Den går inte att hålla kvar eller ersätta. Alla vill ha mer av den. Många gnäller över att de inte har någon eller att den försvinner för fort. För den nödige är fyra sekunder en evighet, för den dödsdömde är en timme en blinkning. Alltså uppfattas tid olika i varje enskilt ögonblick. Tid är också en betydande resurs, så vi mäter den på alla sätt vi kan. Och trots att tid inte går att ta på så lyckas ändå vissa att stjäla den.

En sekund är 9 191 631 000 770 svängningar i ämnet Cesium 133. Det är guld värt – för tid är pengar som alla vet. I våra verksamheter lever vi på att ta betalt för vår tid. Det är en ekonomisk resurs som går att fakturera. Det gör det viktigt att kunna hålla reda på hur mycket tid som gått åt och till vad.

Men det är lätt att låta tiden gå utan att stanna upp och reflektera, bara köra på i gamla invanda spår. Lämna hemmet samma tid, måndag till fredag, ta samma väg till jobbet, köpa en ta-med-kaffe i kiosken av samma person som i sin tur lämnar hemmet på samma tid, måndag till fredag, och som varje dag serverar dig din ta-med-kaffe. I dag lever vi snabbt, vi äter i steget och umgås i kalenderhål. Vi rusar genom tillvaron och våra exakta cesiumklockor går inte ens en sekund fel på två miljoner år.Så att vänta på det ”perfekta” framtida tillfället för att uppleva en känsla av välbehag, tillfredsställelse och välbefinnande är att skapa en fälla för sig själv.

Låt oss istället utmana oss själva, att i vårt marscherande mot framtiden inte glömma det här sköra flyktiga ögonblicket som vi kallar nuet. För vårt liv är en utmaning för dom flesta av oss. Våra tankar vill mer än gärna prospektera in i framtiden, bosätta sig där i en avlägsen drömvärld eller någonstans i minnet från en svunnen tid.

Så när vi nu i rask takt närmar oss årets sista månad, är det en bra tid att stanna upp och tänka tillbaka på vad som blev rätt eller fel, vilka erfarenheter som kan dras av olika situationer eller kanske bara klappa sig själv på axeln och tacka för att man lever i nuet, tar det i sin egen takt och njuter av varje ögonblick av sin stund på jorden. Eller som Eleanor Roosevelt så fint uttryckte det: ”Yesterday is history. Tomorrow is a mystery. But today is a gift. That’s why they call it the present.”

Kom ihåg att tiden är det dyrbaraste vi har, så gör något bra med den!

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!