Tingsrätt i blank titanzink ska gråna i takt med domarna

Tingsrtten AlingsFoto BevegoEn del fördömer den, andra rosar den. Den om- och tillbyggda tingsrätten i Alingsås. Rättsverksamheten har redan flyttat in i den nya tillbyggnaden som är helt klädd i valsblank titanzink och som nyligen belönades med det prestigefyllda Plåtpriset.

Frågan som några har ställt sig är om fasaden sticker ut för mycket bland de kringliggande träbyggnaderna och är opassande för domstolsverksamhet? Eller om byggnaden är nyskapande och vacker? Meningarna går isär.

Men vd och delägare Ulrik Andersson på Hisingstads Bleck & Plåtslageri AB, som har gjort plåtslagerijobbet, tycker att brytningen mellan den blanka zinkplåten och teglet i den gamla delen av byggnaden är väldigt lyckad.

– Vi fick ju en del kommentarer av folk som passerade medan vi jobbade, både positiva och negativa. Personligen tycker jag att det ser fantastiskt fräckt ut, säger han.

Rheinzink har levererat titanzinken och dessutom varit delaktig i planeringsprocessen. Försäljningschef Kari Koskinen berättar att tiden från idé till beställning var längre än vanligt, eftersom både materialval och den blanka ytan var ifrågasatt till att börja med.

– Generellt rekommenderar vi vår förpatinerade titanzink till fasader – särskilt i stadsmiljö – eftersom det tar betydligt längre tid för blank zink att få sin naturligt matta yta. Under tiden kan materialet uppfattas som störande blänkande, säger han.

Alingsås Tingsrätt foto Fritz Olausson och Magnus AlmungFör att ge byggnaden liv diskuterades olika system. Resultatet blev skivtäckning-vinkelfals med fyra olika bandbredder som återkommer oregelbundet. Hisingstads Bleck & Plåtslageri har arbetat med titanzink ända sedan materialet introducerades i Sverige för drygt 20 år sedan. Företaget har mer eller mindre konstant ett zink-projekt på gång. Därför var materialet bekant. Utmaningarna bestod istället av att följa arkitekternas ritningar exakt, där varje skiva var måttsatt, av viktiga falsavslut och mängder med passbitar som krävde både yrkesskicklighet och stor noggrannhet.

– Vi följde mönstret till punkt och pricka. Självklart tog det extra tid och arbete att få till det perfekt. Men för en gångs skull fick du verkligen fokusera på det estetiska och det var ett väldigt välritat, annorlunda projekt, säger Ulrik Andersson.

– Här handlar det om en mycket livfull fasad och det är viktigt att entreprenören har kännedom om materialet. Det samma gäller arkitekterna, som var ovanligt delaktiga och kunniga, tillägger  Kari Koskinen.

Fritz Olausson på Tengbom Arkitekter är den som tillsammans med Magnus Almung har ritat det slutliga förslaget.

– Domstolsverket och tingsrätten ville ha ett alternativ till tegel och flackt tak. Eftersom våra inredningsarkitekter redan var anlitade så föll det sig naturligt att Tengbom ritade ett par förslag. Ett av dem var mer expressivt, med veckade tak på tvären, säger Fritz.

Tingsrättens ledning valde ett fördjupat förslag med mer modest veckade tak, som hämtade sin inspiration från den gamla tingsrättsbyggnaden och villorna runt omkring.

-På det här sättet fick vi en högre takhöjd i tingssalarna, med mer volym och värdighet än ett flackt tak ger. Sambandet med andra våningen blev också inneslutet i volymen, säger han.
Foto Magnus Almung, Tengbom Arkitekter IISamtidigt fick tillbyggnaden inte vara för hög och skymma det andra huset.

-Det blev en lek med veckade tak, där vi fick både flacka och branta tak och vi behövde ett material som klarade det, säger Fritz.

Att valet föll på titanzink och inte koppar som ju också är följsamt berodde på att Fritz och Magnus ville ha samma material på fasaderna som på taken. Titanzink har en ljusare ton som passade den gamla byggnaden fint. Det gamla huset är en solid tjockmurad byggnad med stålkonstruktioner men tillbyggnaden har tunnare utfackningsväggar. Eftersom tegeltemat redan var brutet och tillbyggnaden så pass liten ville arkitekterna sammanfatta den med ett material. Tanken var att när zinken åldras och får sin patina kommer den att gå fint i stil med den gamla byggnadens granitsocklar och andra grå inslag.

Titanzink kommer alltid att åldras med grace, något som passar en domstolsbyggnad. Samtidigt kommer man tydligt att se skillnad på vad som är nytt och gammalt, säger Fritz.

I september ska det nya tingshuset vara helt färdigt och invigas. Men först ska tillbyggnaden från någonstans kring 50-60-talet få en förlängning med puts och den gamla delen renoveras. Genom ett tillägg med en liten zinkbyggnad förbättras dessutom entrén till den gamla tingssalen.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Tengbom, Bevego & Kari Koskinen

LÄS MER: Alingsås tingsrätts vinst av Plåtpriset.

Foto Kari Koskinen redan lite patinaFAKTA
Hisingstads Plåtslageri
Ett av Göteborgsregionen med kranskommuners största plåtslagerier. Grundat 1917. Uppdragsgivare är byggare, fastighetsägare, bostadsrättsföreningar, industrin och i någon mån privatkunder. Utför alla möjliga plåtjobb, både traditionella och mer moderna. 25 anställda. Har egen modern och välutrustad plåtslageriverkstad.

Fakta tingsrätten i Alingsås
Tillbyggnad på 1 100 kvadratmeter till det gamla tingshuset i tegel i två våningar från 1899. I skarven mellan 50- och 60-talet byggdes huset till åt ena hållet med en tidsenlig rektangulär form och 2014 startade arbetet med en tillbyggnad åt andra hållet. Samtliga tre fasader och taket på den nya tillbyggnaden är i valsblank titanzink från Rheinzink. Från första spadtag till färdig täckning tog det cirka ett år. Själva fasadtäckningen tog 6-7 veckor, men Hisingstads Bleck och Plåtslageri var på plats av och till i totalt ett halvår.  

Programarkitekt: Börje Falemo, Falemo Hus & Interiör AB

Arkitekter: Fritz Olausson och Magnus Almung, Tengbom

Plåtslageriarbeten: Hisingstads Bleck & Plåtslageri AB

Byggherre: Hemfosa Fastigheter

Entreprenör: Serneke

Hyresgäst: Domstolsverket

 

 

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*