Torn och koppar lockar Årets plåtslagare 2012

Årets plåtslagare 2012 heter Mats Lönberg och kommer från Göteborg. Där har han satt sitt avtryck på flera av stadens gamla kulturarv. Men även kyrkor i Sundsvall och Malmö har fått nya torntäckningar av denna glada och händiga plåtslagare med förkärlek till koppar och torn.

– Det är uppmuntrande att få en så fin utmärkelse. Det betyder ju att jag har gjort ett bra jobb och att kunderna är nöjda med det jag har åstadkommit, säger Mats Lönberg, som blev utsedd till Årets plåtslagare vid evenemanget PLÅT12 i Malmö den 2 februari.
Stipendiet delas ut i samverkan mellan Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, Lindabfonden och Plåtslageriernas Riksförbund. På plats i Malmö fick Mats ta emot medalj, diplom, blommor samt ett stipendium på 15 000 kronor av stiftelsens ordförande Thord Blomqvist.

Nominerad av chefen
– Det är naturligtvis jättekul och en stor ära. Samtidigt vill jag även passa på att tacka mina arbetskamrater och min arbetsgivare, eftersom plåtslagaryrket i mångt och mycket handlar om ett lagarbete, sa Mats Lönberg när han tog emot priset.
Mats har jobbat som plåtslagare sedan 1986 och hunnit vara anställd på ett antal olika byggföretag i Göteborgstrakten under årens lopp. Sedan snart åtta år arbetar han på Er-Jill Byggnadsplåt AB i Göteborg, och det var hans chef där, Daniel Eriksson, som nominerade honom till priset.

Prestigefyllda objekt
Även flera av företagets kunder har nominerat Mats, bland andra slottsarkitekt Mikael Nädele i Göteborg för de yrkesskickliga insatser han gjorde vid ombyggnaden av koppartaket på det stora tornet på Carlstens fästning på Marstrand.
– Mats tillförde projektet på Carlstens fästning högre detaljeringsgrad och lösningar än tidigare, vilket medförde ett bättre slutresultat, säger Mikael Nädele i motiveringen.
Det är just de antikvariska jobben som lockar årets pristagare mest. Förutom Carlstens fästning har han och arbetskamraterna ett antal prestigefyllda och tekniskt krävande objekt på meritlistan.
Ombyggnad av koppartaket på Carlanderska sjukhuset i Göteborg, fjälltäckningen i zinkplåt på Engelska kyrkan i Göteborg samt torntäckningen av Holms kyrka i Sundsvall och omtäckningen av koppartaket på Stora Hammars kyrka utanför Malmö, är bara några exempel på omfattande uppdrag som Mats har ansvar för de senaste åren.

– Jag tycker om att jobba med äldre byggnader eftersom det är utmanande och varierat. Favoriten är torntäckningar och att jobba i koppar, säger Mats.
Att det blev just plåtslagaryrket för Mats var mest en slump. När det var dags att välja utbildning ville han göra något praktiskt och eftersom bästa kompisen valde plåtslagaryrket hängde Mats på. Det är han glad för i dag.

Intresserad av byggnadsvård
– Jag älskar friheten, att man jobbar utomhus och att man kan skapa i princip vad som helst i plåt. Det är inspirerande, säger denna plåtslagare som gärna lånar böcker om byggnadsvård och surfar runt på nätet för att lära sig mer om äldre byggnader och deras tak.

Vilka egenskaper tycker du krävs för att bli en bra plåtslagare?
– Man måste vara nyfiken och brinna för sitt yrke. Ha ett genuint intresse. Sen är det viktigt att inte vara rädd för att göra fel utan att våga. Med de egenskaperna, i kombination med fallenhet, kan man komma långt.

Text: Karin Cedronius
Foto: Benny Sand & Er-Jill Byggnadsplåt AB

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*