Våga vara chef!

121102_Malin_V2A8859Att leda ett företag är naturligtvis ingen enkel uppgift. Vitt skilda personligheter och viljor ska tillsammans bilda ett lag där både prestation och trivsel optimeras. Mycket handlar om mod. Modet att prioritera, fatta beslut och ibland våga ta de svåra samtalen. Det menar ledarskapsexperten Malin Trossing.

Malin Trossing vet vad hon talar om. Hon är civilingenjören som efter ett flertal chefspositioner i både stora och mindre företag sadlade om och nu på heltid hjälper ledare att utvecklas i sina roller. Bland annat har hon skrivit de uppmärksammade böckerna Det tydliga ledarskapet och nu senast 25 sätt att bli en bättre chef. Sedan sex år tillbaka jobbar Malin Trossing med föreläsningar och utbildningar i egna företaget Dare to lead.

– Jag har alltid varit fascinerad av ledarskap, säger hon. Hur man kan påverka sina medarbetare och, om man gör det rätt, få dem att växa.

Malin Trossing menar att ledarskap inte är särskilt svårt. I teorin. Men att det i praktiken kan vara betydligt svårare.

– Kunskap underlättar naturligtvis. Om man är medveten i sin ledarroll och har en riktning för företaget är det lättare att leda på rätt sätt.

Respekt och omtanke
Främst handlar det om mod, berättar Malin Trossing. Det är nästan alltid bäst att ta de viktiga besluten och de jobbiga samtalen så tidigt som möjligt.

– Då visar du respekt och omtanke, säger hon. Inget blir bättre av att man går och irriterar sig under en längre tid för att man känner sig obekväm med att ta upp vissa frågor. Det kan handla om vad som helst, hur medarbetarna rapporterar sina jobb, vilken inställning de har till säkerhetsfrågorna eller bara om det är oordning på verktygsbänken.

Som chef ska man definitivt inte ta för givet att alla i företaget instinktivt ”förstår” hur man arbetar och beter sig.

– Ett uttryck som ”ordning och reda” kan betyda olika saker för olika personer. Samma med ”arbeta säkert”.

Hon skrattar och lägger till:

– Någon som är uppväxt i en hippiefamilj har en helt annan uppfattning om vad som är ”ordning och reda” jämfört med någon som haft pedantiska föräldrar.

Som företagsledare är det alltså viktigt att fundera över, och sedan förmedla till medarbetarna, vilka tolkningar som gäller.

–Det kan gälla till exempel något så skenbart banalt som jargongen på arbetsplatsen. Vad är okej? Vad är inte okej? Hur vill vi ha det här hos oss?

Flera faser
Malin Trossing menar att småföretagare som hamnar i situationen där det går bra och firman växer möts av nya utmaningar när det gäller ledarskapet.

– I ett litet företag är det viktigt att ha en vision om hur man vill att det ska fungera och kunna sätta ord på den. Oftast känner man varandra väl och det finns inget större behov av att definiera rutiner och processer. När företaget sedan växer hamnar man i en ny situation, det kan börja ”spreta” åt alla håll och man hittar inget gemensamt arbetssätt. Då är det väldigt viktigt att man kan fastställa rutiner och processer som gör det lättare att arbeta tillsammans.

Hon berättar att många i byggbranschen uppfattar tio anställda som en magisk gräns.

– När man passerat gränsen blir det ofta nödvändigt att inrätta en ny position i företaget, en administrativ tjänst som arbetsleder och planerar.

– Det är också viktigt att komma ihåg att alla inte är särskilt intresserade av att vara chef. Kanske har du startat ett bolag som växer men du själv vill fortsätta jobba precis som tidigare? Då kanske du ska släppa det dagliga operativa ansvaret till någon annan och koncentrera dig på hur du vill att verksamheten ska utvecklas i framtiden.

Text: Niclas Kindvall
Foto: Peter Knutson

Malin Trossings bästa tips

Små företag:
När man är få på företaget känner man oftast varandra väl och då är det extra viktigt att våga ta upp områden där man vill se en förändring. Var modig och prata med dina medarbetare! Ta tag i problem medan de fortfarande är små. Fundera redan nu över ”vilka spelregler” som gäller för den yrkesmässiga relationen på ditt företag.

Medelstora företag:
I takt med att ett företag växer krävs det att du som chef i vissa situationer behöver vara mer formell. Formulera rutiner och arbetssätt för alla på företaget och skriv ner dem. Hur ska det funka här? Vad gäller i säkerhetsarbetet? Var tydlig!

Läs också! ”Många likheter mellan fotbollslag och företag”. Intervju med Janne Andersson, IFK Norrköpings guldtränare samt Sveriges nye landslagstränare! Klicka här!

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*