Välbesökt mässa i Leksand

Det är femte året (i rad) som Yrkesmässan i Leksand genomförs. Skola/arbetslivsgruppen i Leksand, som anordnar mässan, ”samägs” av Leksands kommunen som lägger in medel i skola/arbetslivsfonden precis som alla företagare som är med i företagarföreningen gör varje år. Samt cirka 15-20 extra sponsorer som tycker att skola/arbetsliv är viktigt.

Skola/arbetslivsfonden används till att främja aktiviteter som stärker skola/arbetslivsarbetet, till exempel Yrkesmässan.
Hälften av arbetsgruppen består av representanter som rektorer, studie- och yrkesvägledare inom kommun och friskolor, näringslivsavdelningen. Andra hälften är representanter från Leksands näringsliv, vilket leder till att det blir en god dynamik i arbetsgruppen.

Vid denna mässa är det yrket som är i fokus!
Mässan är till för att synliggöra några av de över 8000 yrken som finns i Sverige. Cirka 215 yrkesrepresentanter fanns på plats tillsammans med runt 1 300 elever från årskurs 8 och 9, gymnasieklasser från fyra kommuner samt arbetssökande vuxna och nyanlända kom i olika omgångar under dagen.
Enligt utvärderingen från 2017 års yrkesmässa hade mer än 48 procent av eleverna blivit mer studiemotiverade och vill träffa ännu fler spännande yrken. Eleverna vill möta yrkesverksamma personer som verkligen kan berätta om vad personen gör i sitt yrke och i sin vardag. Det fick de göra genom att träffa representanter från vår bransch representerade av:

Dala Klimat AB: Mikael Lundgren, Arbetsledare
DALAB: Mats Bergkvist, Avdelningschef Ventilation
DALAB: André Bilic, Tekniker/Injusterare
Plåt & Ventföretagen: Hans Bergström, Företagsrådgivare

Dala Klimat presenterade byggnadsplåtslageriyrket. Mikael hade med sig verktyg som visade vad som bör finnas med i plåtslagarens verktygslåda för att kunna bedriva det dagliga plåtslageriarbetet.
DALAB informerade om ventilationsyrket och Mats och André hade också med sig verktyg som visade vad som normalt används inom yrket. Men framförallt var det samtal som gällde mellan besökare och företagare. Deltagarna var lite ”svårflörtade” men då fick vi hjälpas åt att fånga in dem för att deltagarna skulle få med sig lite mer kunskap om våra branscher. Yrkesmässan pågick från klockan 09.00-15.30 och den tiden gick väldigt fort eftersom det var många elever som stannade till vid våra bord.
Vårt främsta mål var att visa att vi finns, vad gör en plåtslagare, vilka yrken finns inom ventilation, etc? Förhoppningen är att om några år kommer ett antal av dessa mässdeltagare finnas inom branschen.

Ett frö är sått!

Text & Foto: Mikael, Mats, André och Hans

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*