Ledare: Vi måste bli bättre ambassadörer för vårt yrke!

Årstiderna rullar förbi i en rasande takt. Nyss var det sommar men nu har vintern dragit in över de norra delarna av landet. Och att Kung Bore brukar ha med sig snö och is när han kommer, det vet vi vid det här laget. Åtminstone alla vi som brukar skotta tak på vinterhalvåret. Så se nu till att vara väl förberedd på en kall och hård vinter – oavsett var du bor i landet.

I detta nummer har vi säkerhet och skydd som tema och vi tar bland annat upp alla de risker som en kall vinter för med sig för alla medlemmar. Inte minst för att snö och is och gör att det blir halt uppe på taken.
Så – om ni inte redan har gjort det – vill jag påminna er igen om att se till så att ni har rätt skydd, rätt kläder, säkra ställningar och liftar samt att er personliga skyddsutrustning är besiktigad och klar att använda.

” Licensieringen för takskottare är något som är bra för medlemsföretagen men också för hela branschen. ”

Förhoppningsvis har ni även fått helt nya eller förnyade skottningsuppdrag av lokala fastighetsägare och bostadsrättsföreningar. Då kanske ni också har sett att PLR har kommit överens med Fastighetsägarna om ett nytt och gemensamt snöskottningsavtal som ni kan läsa mer om på sidan 38.
En annan vintrig nyhet är att vi nu äntligen har fått igång vårt licensieringssystem för takskottare. I skrivandets stund finns redan över 100 utbildade handledare och under de närmaste månaderna kommer ännu fler att utbildas. Handledare som i sin tur kan gå tillbaka till sina företag för att utbilda sin personal, sina medarbetare eller underentreprenörer.

Licensieringen för takskottare är något som är bra för medlemsföretagen men också för hela branschen. Inte minst för att systemet kommer att skrämma bort alla oseriösa aktörer och inom kort kommer det förmodligen även att bli ett krav på att alla som jobbar med takskottning måste vara licensierade.
Skador på tak och annan egendom som orsakas av takskottning får nämligen stora ekonomiska konsekvenser. En uppskattning från de svenska försäkringsbolagen visar att det kan handla om skador kring runt en miljard kronor – varje vinter.
Läs mer om vårt licensieringsprojekt Skotta säkert på vår hemsida och på www.skottasakert.se.

Du vet väl också att PLR och Taksäkerhetskommittén arrangerar utbildningar för ökad taksäkerhet? Så om du och dina anställda inte har genomgått en sådan kurs är det hög tid att ni gör det så snart som möjligt.
Sedan förra numret har vi också genomfört en ordförandekonferens där vi bland annat diskuterade rekryteringsbehovet, nästa kongress, nyhetsbrevet men framförallt hade vi långa, djupa och konstruktiva diskussioner om vår fördjupade samverkan med VVS Företagen.

När det gäller rekryteringen av ungdomar till vår bransch så måste vi vara ambassadörer för vårt yrke och tala om att vi har ett fritt yrke med ansvar, dagliga möten med intressanta människor och ett hantverkskunnande som behövs nu och i framtiden. Vi måste även föra ut att vi verkar i en bransch som ligger i teknisk framkant när det gäller energiutveckling och att förbättra människors levnadsstandard – både i vardagen med frisk luft inomhus och på lång sikt med energismarta lösningar.


Per Andersson

förbundsordförande i PLR,
Ström & Andersson Plåtslageri AB, Skövde
email: strom.andersson@telia.com

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*