Yrkestävlingar – en bra erfarenhet och merit

En som vet hur mycket positivt tävlingar av det här slaget för med sig är Joakim Karlsson, 24 år. För drygt två år sedan kammade han hem en silvermedalj i byggnadsplåtslageri under yrkes-VM i Kanada.

– Att medverka i Yrkes-VM och komma tvåa har betytt otroligt mycket för mig, både yrkesmässigt och personligt. Jag lärde mig massor, både under perioden av förberedelser och när själva tävlingen pågick. Man utvecklas som person och vågar ta för sig mer efter en sådan erfarenhet, säger Joakim.
En av de lärdomar som Joakim har haft stor nytta när han sedan började jobba som yrkesverksam är den noggranna planering som krävdes inför tävlingen. Konkurrensen mellan de tävlande var stenhård och uppgiften klurig, vilket krävde bra förberedelser.

Joakim är positiv till SM för unga plåtslagare och menar att det är ännu ett sätt att höja statusen och kvaliteten i branschen, något som är viktigt inte minst inför framtiden och nyrekryteringen till yrket.
– Jag tror att tävlingar bidrar till att många sporras att bli bättre och noggrannare. Man växer av att medverka i tävlingen och få möjlighet att visa vad man kan, säger Joakim och passar på att ge de tävlande ett par goda råd på vägen:
– Det är viktigt att träna mycket innan tävlingen och förbereda sig väl. Under själva tävlingen ska man tänka på att planera sitt jobb ordentligt så att man har bra med tid till alla moment.

Det har nu gått drygt två år sedan silvermedaljen i Calgary och Joakim har både provat på att vara anställd på ett par olika företag, testat sitt andra drömyrke som deltidsbrandman och även tagit steget till att bli sin egen. I dag driver han firman Joakim Karlsson Förvaltning AB där han bland annat jobbar med plåtslageriuppdrag. Men just nu upptas en stor del av hans tid av ett annat uppdrag. Joakim åker runt i landets högstadie- och gymnasieskolor och informerar niondeklassare och förstaårselever på byggprogrammet om plåtslagaryrket.
– Det är också en viktig del i arbetet med att höja statusen på yrket och få fler unga att välja plåtslagaryrket. Jag tror att det är bra när någon som jag, som själv ganska nyligen gick ut skolan, kommer ut och berättar om mina erfarenheter och synpunkter på yrket, avslutar Joakim Karlsson.

Text: Karin Cedronius Foto: Tomas skagerlind

Lämna en kommentar

Vi delar aldrig ut din epostadress till spammare. Obligatoriska fält är markerade med asterisk *.

*
*