10 år av kunskapsspridning

Branschdagarna som har genomförts av Plåt & Ventföretagen i samarbete med Lindab i tio år tar nu en paus. Antalet deltagare har minskat kraftigt efter pandemin, men kunskapsluckorna kvarstår, enligt både föreläsare och förbundet.

Camilla Kjellsson, Plåt & Ventföretagens företagsrådgivare i Växjö och ansvarig för branschdagarna.

– Det har varit svårt att få gäster att komma. Antalet anmälda har dalat ända sedan pandemin utbröt och nu är det ju lågkonjunktur, säger Camilla Kjellsson, Plåt & Ventföretagens företagsrådgivare i Växjö som har ansvarat för branschdagarna.

Under tio år har branschdagarna hållits två till fyra gånger per år över hela Sverige, från Umeå i norr till Malmö i söder. Totalt har 1 100 personer besökt branschdagarna och inbjudan har gått ut till medlemmar, installationsföretag, konsulter, räddningstjänsten, sotare samt Lindabs kunder och kontakter.

Föreläsarna under åren har fått toppbetyg – 4 poäng av 5 möjliga – vilket indikerar att branschdagarna har gjort nytta, varit uppskattade och hållit hög kvalitet.

Sprida kunskap om teknik

Det hela startade som en vilja att sprida kunskap om ventilationsteknik och var ett initiativ från förbundet. Första utbildningstillfället handlade om brand i ventilationssystem, likaså den sista branschdagen som hade tema brandskydd och täthet i ventilationsanläggningar.

– Vi såg, och ser, att det finns kunskapsluckor. Regler förändras och det kanske inte är så lätt att ta till sig vad som gäller om det bara kommer ett mejl om nyheterna. Kanske fördyrar nya regler och då drar man sig för att följa dem. Men mest tror jag att vanans makt är stor, så man fortsätter på det spår som man alltid har följt, säger Camilla.

Teman över åren har varit bland andra komfort, energibesparingar, brandskydd i ventilationsanläggningar, bra energival av komponenter, kraven i AMA, behovsstyrd ventilation, imkanaler och praktiska brandskyddslösningar.

– Samarbetet med Lindab har fungerat otroligt bra och även Lindab tycker att det är viktigt att informera branschen. Dagarna har varit ett bra sätt för oss och Lindab att få ut information om de senaste rekommendationerna, kraven och systemlösningarna inom ventilation, beskriver Camilla.

Plåt & Ventföretagen funderar på nya möjligheter att nå ut med viktig information och hålla kunskapsnivån hög när det gäller ventilation, men branschdagarna som koncept tar alltså en paus.

Läs tre röster från senaste branschdagarna.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!