100-talet plåtslagarelever vill ha en finalplats i SM för unga plåtslagare 2022

Under vecka 4, den 25 – 28 januari, pågår uttagningstävlingar runt om på landets gymnasieskolor. Det är elever som studerar till byggnadsplåtslagare som har chansen att visa vad de går för och därmed ta en av sex åtråvärda finalplatser i SM 2022.

Uttagningstävlingarna genomförs olika dagar på 16 olika skolor och sammanlagt deltar 110 plåtslagarelever. Varje skola får fram ett vinnande bidrag som de skickar in till den centrala branschjuryn för bedömning. Juryn utser därefter de sex bästa unga plåtslagarna som får var sin plats i SM-finalen. Finalisterna tillkännages och publiceras den 24 februari på smup.se och på MyNewsdesk.

Tävlingsuppgiften kräver utbredning och stångpassare

Tävlingsuppgiften avslöjas i sin helhet på tävlingsdagen, men den ska utföras i färgbelagd stålplåt och är en vanligt förekommande detalj inom byggnadsplåtslageri. De tävlande har också fått förberedande information om att de behöver kunskaper i enklare utbredningar samt tillgång till stångpassare eller likvärdigt verktyg. Till sin hjälp får de en teknisk beskrivning, ritning och ett bedömningsprotokoll. De har sammanlagt 6 timmar på sig att genomföra uppgiften.

SM-final på YRKES-SM

Vem som är Sveriges bästa unga plåtslagare 2022 kommer att avgöras under Yrkes-SM på Arenastaden i Växjö den 10–12 maj. 
Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar genom att de skickligaste ungdomarna från 60-talet olika yrkesutbildningar, tävlar och visar upp sina yrken. Yrkes-SM brukar ha uppåt 20 000 besökare.

Skolor och tävlingsdagar

Media kan besöka plåtslagarnas uttagningstävlingar. Följ restriktioner och kontakta ansvarig lärare före besöket. För datum, plats, antal elever och lokala kontaktpersoner för respektive tävlande skola, se dokument: SM för unga plåtslagare 2022_uttagningstävlingar.

Utbildade plåtslagare får jobb direkt

Byggnadsplåtslagare är ett yrke med stor brist på utbildad arbetskraft. De elever som studerar till byggnadsplåtslagare har därmed en ljus framtid – många arbetsgivare kommer att vilja anställa, de kommer att få en bra lön direkt efter gymnasiet och jobbet i sig är dessutom fritt, flexibelt och innefattar både problemlösning och fysiskt arbete. //

 

FAKTA
”SM för unga plåtslagare” är en årlig återkommande tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Huvudsponsorer för ”SM för unga plåtslagare 2022” är Bevego och Plannja.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!