140 plåtslagarelever kämpar om en finalplats

Mellan den 22–25 januari pågår uttagningstävlingar till SM-finalen i plåtslageri. Drygt 140 plåtslagerielever från 26 av landets olika gymnasieskolor kämpar om de sex finalplatserna. För 33:e året arrangeras SM för unga plåtslagare.

 

Tävlingen är ett givet inslag för plåtslagerielever som närmar sig studenten. Intresset är som vanligt stort när SM-uttagningarna drar igång i början av året. Både yrkesstoltheten och tävlingssuget är tydligt bland eleverna och i år är det drygt 140 kandidater som ställer upp i kampen om SM-medaljerna.Uttagningstävlingarna hålls på olika skolor runt om i landet under vecka 4, 22–25 januari, men på olika dagar. För datum för respektive tävlande skola, antal elever och lokala kontaktpersoner, se dokument: ”SM för unga plåtslagare 2019_uttagningstävlingar ”Matematiska beräkningar, problemlösning och materialkänsla

Uttagningstävlingar på respektive skola
Uttagningstävlingarna sker på respektive skola och är tidsbegränsade till 6 timmar effektiv tid. Tävlingsuppgiften kommer att utföras i lackerad förzinkad stålplåt och momenten ingår i byggnadsplåtslagarens vardag. Plåtbeklädnad av tak och fasader kräver god kunskap om matematiska beräkningar, materialkännedom, problemlösningsförmåga och känsla för hantverket. Den exakta uppgiften är hemlig fram till tävlingsdagen.

Final den 29 mars
Lokala domare utser en vinnare från varje gymnasieskola. Vinnarnas bidrag skickas därefter till branschens utbildningsorganisation PVF Yrke & Utbildning, där en central jury granskar tävlingsbidragen utifrån måttnoggrannhet, detaljutförande och helhetsintryck. De sex unga plåtslagare som har presterat bäst, gör upp om medaljerna i årets SM-final. Finalen genomförs på branschskolan PVF Teknikcentrum i Katrineholm den 29 mars.

Stor efterfrågan på utbildade plåtslagare
Behovet av utbildade byggnadsplåtslagare är fortsatt mycket stort i hela landet. Det är ett yrke med goda framtidsutsikter. SM-tävlingen är bland annat ett tillfälle för eleverna att visa upp sina kunskaper för framtida arbetsgivare. Läs mer om plåtslagaryrket på www.platslagare.nu eller ta del av livet som plåtslagare på Instagram @bliplatslagare. SM-finalisterna tillkännages och publiceras den 15 februari på smup.se och på MyNewsdesk.

För mer information kontakta:
Therese Berganäs, PVF Yrke & Utbildning 070-568 73 66
Niklas Angelöf, PVF Yrke & Utbildning 070-328 19 65

FAKTA
SM för unga plåtslagare är en årlig återkommande tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads.
SM för unga plåtslagare 2019 sponsras av Bevego och Plannja.
PVF Yrke & Utbildning är plåtslageri- och ventilationsbranschens egen organisation för utbildning och rekrytering. Vi ägs gemensamt av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Läs mer om oss på www.pvf.se.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!