2025 måttar vi inga tak på plats

Den pågående pandemin tvingar fram nya lösningar. Det gör att appar, AI, drönare och Siri kan få större betydelse för plåtslagare framöver. Coronapandemins ”hålla avstånd” och ”stanna hemma” har lett till en forcerad digitalisering inom de flesta yrken. Det gäller även plåtslageribranschen. Vi frågade därför några i den yngre skaran av plåtslagare eller blivande plåtslagare, hur de vill eller tror att digitaliseringen i spåren av Corona kommer att påverka plåtslagaryrket inom fem år. En gemensam vision verkar vara ett effektivare sätta att måtta.

 John Norberg,
Plåtslagare, AB Bång & Lewerth:

”En Siri för plåtslagare”
Det skulle vara väldigt smidigt att ha en app som snabbt kan anteckna och räkna ut de mått man tar uppe på taket. Alltså likt Apples Siri med avlyssningsförmåga, så man slipper ta upp mobilen, men speciellt utvecklad för plåtslageri och med tillhörande profiler som måtten sätts ut på. Appen skulle också kunna komma fullspäckad med senaste AMA så det räcker att bara ställa en fråga t.ex. ”hur mycket fall ska det vara på fotrännan om takets lutning är 13 grader?” och så får man svaret direkt i högtalaren och ritningen i mobilen.

 

Olle Öhrberg,
Elev, PVF
Teknikcentrum:

”Drönare kommer att fota de nylagda taken”
En digital lösning jag skulle vilja se är drönare som man själv kan fotografera de nylagda taken med. Det skulle ge snygga bilder att visa andra kunder som exempel, eller att ha på företagets hemsida.

 

Hadi Barbari,
SM-finalist 2020, Uppsala Yrkesgymnasium:

”Kontakten mellan arbetskamrater blir mer digital”
Om Corona-situationen försätter så som den ser ut idag, kommer plåtbranschen efter fem år att bli anpassade till det. Det handlar om att kunna jobba utan att behöva träffa arbetskamrater, att man kontaktar varandra via dator, mobil, Facetime och sådant. Arbetsgivarna kan ha koll på läget med kameror och drönare både i verkstaden och ute på bygget. De på bygget mäter och skriver och ritar på mobilen och skickar det till dem som är i verkstaden. De i verkstaden tillverkar och skickar sedan materialet till bygget så att de kan montera.

 

Mathilda Klinger Danielsson,
Plåtslagare, JW Plåtslageri:

”Med AI kan vi måtta taken utan att behöva åka dit”
Jag tror att plåtslagare kommer klara sig ganska bra från att bli ”utbytta” av t.ex. robotteknik och AI de närmaste åren, men det kommer med all sannolikhet bli en del av vår arbetsprocess och finnas fler teknikbaserade hjälpmedel. Ett moment i vår vardag är att åka ut på arbetsplatser och måtta våra tak och fasader. Med utvecklingen av satellitbilder och VR-teknik tror jag inte att vi kommer behöva göra det. Det kommer vi eller en AI dator att kunna göra innan vi ens varit på taket själva.

 

Text: Kaveh Nowroozi/PVF Yrke & utbildning
Foto: Privat
Publicerad: 2020-07-23
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #6–7.2020)

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!