22 000 kilo plåtfasad

Den 31 maj öppnades det nya hotellet Scandic Landvetter för allmänheten. Med sina sju våningar, 223 rum och flaggprydda plåtfasad är hotellet ett nytt landmärke för Landvetter Airport och dess omnejd. Monteringen av fasaden har utförts av Kode Plåt.

I februari 2018 satte Peab spaden i marken för det nya flygplatshotellet och idag öppnade hotellet upp verksamheten för allmänheten. Förutom möjlighet till övernattning finns det ett flertal konferensrum, restaurang, bar samt gym och relaxavdelning under hotellets tak. Allt har byggts med största fokus på miljö- och hållbarhetsfrågor och ska certifieras enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM, nivå Very Good.

– Att bygga på en flygplats ställer höga krav på oss som byggentreprenör. Miljöfrågorna har varit extremt högt prioriterade genom hela projektet. Utöver miljöcertifieringen har Swedavia som beställare ställt höga krav bland annat vad gäller hantering av kemikalier, fordonshantering och noggrann miljörapportering, berättar Susanne Lundberg, arbetschef på Peab i ett pressmeddelande.

36 länders flaggor

Totalt är det 22 000 kilo plåt som i Kode Plåts händer har formats till 1 308 flaggor med 18 630 stansade hål i var och en. Dessa plåtflaggor representerar 36 länder och pryder nu det nya hotellet.

Säkerhetskraven för att bygga på en flygplats i drift är höga. Under hela projekttiden har Peabs personal därför skapat och anpassat säkra utrymningsvägar för passagerare och flygplatspersonal genom arbetsområdet.

– Ordning och reda är alltid en prioriterad fråga för Peab och i det här projektet har det varit extra viktigt. Det gäller både den noggranna miljörapporteringen, men även att det är städat och iordninggjort på vår arbetsplats. Det hade varit förenat med livsfara om flygande föremål blåst ut från vår arbetsplats till landningsbanan eller orsakat skada på flygplan, avslutar Susanne Lundberg.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: Markus Esselmark

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!