Vinnarna i Årets Fasad 2022 utsedda under Fasadforum

Den 10 november under Fasadforum som i år genomfördes i Bryggarsalen i Stockholm, tillkännagavs pristagarna av Årets Fasad 2022!

Vinnare i kategorin Årets Renovering/restaurering:

 Kronprinsen, Malmö

Vinnarmotivering: Hur länge ska en byggnad bevaras? Hur mycket får underhåll och renovering kosta? På de frågorna finns det antagligen nästan lika många svar som byggnader i världen. Juryn för Årets Fasad är oerhört glada att ägaren till det vinnande bidraget av renoveringspriset både valde att satsa framåt för ett fantastiskt projekt och löste finansieringen för insatsen. Nu skimrar och glänser det här bidraget som aldrig förr och lyfter sig själv och sin omgivning in i framtiden. Det fina slutresultatet har möjliggjorts genom målmedveten vilja, noggrann planering och utförande tillsammans med smarta, innovativa lösningar och ett framgångsrikt samarbete genom projektet. Våra varmaste hyllningar till: Kronprinsen i Malmö!
Byggherre: Heimstaden, NCC
Brukare, Fastighetsägare: Heimstaden
Viktiga aktörer: FOJAB CoDe (utvecklingsplattform för Computational Design) för mönstersättningen. FASADGLAS BÄCKLIN AB, montering.
Typ av fasad: Keramik


Vinnare i kategorin Årets Nybyggnad:

 Torns församlingsgård, Lund

Vinnarmotivering: Årets vinnare av nybyggnadspriset i Årets Fasad är ett lysande exempel på hur högt ställda krav gällande funktion, innovativ gestaltning och hänsyn till den omgivande miljön mynnar ut i ett resultat som kan lyfta ett helt samhälle. Och nog är det värt en omväg om man råkar befinna sig i närheten. Vinnarbidragets kvalitéer avslöjar ett arbete präglat av detaljnoggrannhet i såväl utformning som utförande där hantverket håller högsta klass. Vidare visar det vinnande bidraget betydelsen av ett väl fungerande och nära samarbete mellan projektets samtliga inblandade parter. Det är så här man vinner Årets Fasad inom nybyggnad. Ett välförtjänt och stort grattis till: Torns församlingsgård, Lund.
Byggherre: Svenska Kyrkan, Lunds pastorat, Torns församling
Arkitekt: White arkitekter
Murningsentreprenör: GMM i Skåne
Totalentreprenör: Byggmästar’n i Skåne
Viktiga aktörer: Martinsons (limträstomme), UBA (glaspartier) Wienerberger (tegelkonstruktör).
Typ av fasad: Tegel


Juryn

Malin Pappila, arkitekt, ÅWL Arkitekter.
Roger Pohjanen, senior rådgivare, Riksbyggen.
Catherina Fored, arkitekt, vd Gnestahem.
Per-Anders Johansson, arkitekt, konsult, specialistkulturbyggnad, egen verksamhet.
Roger Blomqvist, elingenjör företräder Byggbranschföreningarna i Sverige.
Gino Carinci, fasadentreprenör och grundare till Åby Fasad AB. Har tidigare
medverkat i Mur & Putsföretagens inköpskommitté och styrelse samt som ordförande.
Johan Onno, civilingenjör, KTH, vd Mur & Putsföretagen.


Fakta om tävlingen
• Årets Fasad delas ut årligen och instiftades 2015 av branschföreningen Mur & Putsföretagen, som vill uppmärksamma byggande som bidrar till vackra, intressanta, spännande och hållbara hus. Tävlingen är öppen för alla och alla typer av fasader är välkomna oavsett material.
• Ett av villkoren är att fasaderna måste vara klara och besiktigade i närtid.
• Bedömningskriterierna är; gestaltning, hållbarhet/ekonomi, innovation, utförande/hantverk.
• Mur & Putsföretagen är den rikstäckande branschföreningen för murat och putsat byggande i Sverige med drygt nittio medlemsföretag över hela landet, dessa utgörs av entreprenörer, leverantörer och intressenter. Verksamheterna utför puts och murningsarbeten eller levererar material och utrustning för murat och putsat.

Fakta om Mur & Putsföretagen
Mur & Putsföretagen är den rikstäckande branschföreningen för murat och putsat byggande i Sverige med drygt nittio medlemsföretag över hela landet, dessa utgörs av entreprenörer, leverantörer och intressenter. Verksamheterna utför puts och murningsarbeten eller levererar material och utrustning för murat och putsat.

Mer läsning
Artikel om priset Årets Fasad 2022
Artikel om vinnaren Torns Församlingsgård
Artikel om vinnaren Kronprinsen i Malmö

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!