Aktivt plåtslagerimuseum riskerar att bli inaktivt

Plåtslagerimuseet i Linköping är en lite annorlunda typ av museum. Här finns förstås historiska föremål och yrkesrelaterade verktyg, men också en plåtslagare som arbetar så som plåtslagare alltid har gjort.

Ulf Karlborg har jobbat i 15 år som plåtslagare i museet, men till våren går han i pension. Nu söker museet hans efterträdare.

– Museet är viktigt för att visa vad en plåtslagare gör. Många har missuppfattningar om yrket. Nej, allt kommer inte färdigt och vem som helst kan inte bli plåtslagare. Det är ett speciellt hantverksyrke som kräver utbildning och erfarenhet. Det är viktigt att yrket lever kvar, säger Roger Ohlsson som är ordförande i Bleck & Plåtslagerimuseet, föreningen som driver museet.

Del av Gamla Linköping

Plåtslagerimuseet tillhör Gamla Linköping, en del av staden som har blivit ett friluftsmuseum för att visa hur det såg ut förr i tiden. Även om en modern plåtslageriverkstad i högre grad är produktionsinriktad än förr i tiden, med moderna maskiner och andra hjälpmedel, så har plåtslageriets grunder inte förändrats, påpekar Roger.

– Gamla Linköping kom på fjärde plats när det gäller besökarantal till museer i Sverige. Så det är många människor som rör sig här och självklart drar det uppmärksamhet om man ser verksamhet som pågår.

Från vänster: Ulf Karlborg, Roger Hallingström och Roger Ohlsson.

Har alltid varit ett levande museum

Ulf Karlborg är Plåtslagerimuseet enda anställda. Han har jobbat halvtid sedan 2008, men slutar den sista mars.

– Vi arbetar och har alltid arbetat för att det här ska vara ett levande museum. Om vi inte hittar någon som kan efterträda Ulf vet jag inte hur det går för museet, säger Roger som har varit ordförande sedan början av 2000-talet och medlem i styrelsen sedan 1996 när museet öppnade.

Ulf, som är Plåtslagerimuseets tredje plåtslagare, blev plåtslagare som ung och har trivts med att ha en lugnare arbetstakt på museet.

– Det har funkat jättebra, han har jobbat i egen takt och det han gör är uppskattat. Han visar i praktiken hur ett gammalt hantverk såg ut och fungerade med de manuella maskiner som fanns. Ulf klipper, bockar och löder tunnplåt till vackra, funktionella och hållbara föremål, säger Roger Ohlsson.

Utvecklande och socialt arbete

Den som fyller vakansen efter Ulf får möjlighet att pyssla med plåtslageri och utveckla sitt hantverk på ett sätt som man kanske aldrig får göra annars. Det är ett socialt jobb – här möter du människor i alla åldrar och former – från skolklasser till tyska turister. Du får chansen att berätta om plåtslageri som yrke, tillverka rännor, rör och skorstensbeslag samt tillverka och reparera prydnadssaker i plåt.

Tack vare produktionen i verkstaden får Plåtslagerimuseet lite extra intäkter genom försäljning av de producerade sakerna, som kan vara beställningsjobb eller egna verk. Dilemmat är att museet inte kan betala hela den anställdas lön själv. Därför har staten, frivilliga organisationer, branschen och stödmedlemmar gått in och fyllt upp lönen för de plåtslagare som har varit anställda.

Ulf Karlborg, Plåtslagerimuseets enda anställda, har jobbat halvtid sedan 2008, men i mars 2024 ska han sluta.

Pensionerad eldsjäl

Roger är utbildad plåtslagare men har arbetat med annat också under sitt yrkesliv. Nu är han pensionerad och fortfarande en eldsjäl i Plåtslagerimuseets styrelse, vars ansvar är att sköta museets ekonomi, få verksamheten att fungera och rulla på framåt. Styrelsen har också arbetsgivaransvaret för den anställda – som är den person som sköter museet i vardagen, förklarar han.

– Därför är det viktigt att den som blir anställd kan plåtslagaryrket, men också att man är en social person. Som anställd kan man givetvis vara med och utveckla verksamheten, det är bara positivt.

Önskar föryngring i verksamheten

Roger Ohlsson säger att det är ett problem att engagera yngre plåtslagare, både i styrelsen och till anställningen som plåtslagare. Men en föryngring står på önskelistan.

– Vi letar efter någon, gärna yngre, som uppskattar yrket och gillar ett lugnt och självständigt jobb som mestadels utförs inomhus. Kanske är det någon som är halvt sjukskriven, arbetslös eller en person som ser vikten av att upprätthålla en verksamhet som visar plåtslagaryrket i grunden som kan passa?

Roger Hallingström sitter också i museets styrelse och driver dessutom det lokala medlemsföretaget Sveha Plåt tillsammans med Jonny Svensson. Han menar att fler aktiva plåtslagare borde engagera sig i arbetet med museet och på så sätt visa upp yrket.

– De behöver inte vara på plats, men gärna visa ett större engagemang. Kanske genom att skänka material och sprida information. säger Roger Hallingström.

Generösa öppettider

Plåtslagerimuseet följer i princip Gamla Linköpings öppettider och har öppet från elva till framåt eftermiddagen. På lördagar och söndagar är det extra många besökare till Gamla Linköping och även vid julmarknader och andra event. Det betyder att den som söker jobbet som plåtslagare gärna får vara beredd att jobba helger av och till, även om det inte är ett krav.

Är du intresserad tar du kontakt via föreningens webbplats, platslagerimuseet.se. Mejla eller ring Roger Ohlsson, alternativt Ulf Karlborg som kan berätta mer om vad jobbet innebär. Det gäller även om du har lust att hjälpa till i verkstaden exempelvis en helg för att museet ska kunna ha öppet för besökare.

Fakta Plåtslagerimuseet i Linköping
Ideell förening som är beroende av bidrag. Museets intäkter kommer från produktion i verkstaden, stöd från staten, plåtslagerier, Plåt & Ventföretagen samt olika organisationer. Man kan bli medlem och därmed stötta museet. Det kostar 100 kronor per år för enskilda personer och 1 000 kronor för företag. Museet har i dagsläget 100 medlemmar. www.platslagerimuseet.se

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!