Äldreboenden med guldskimrande fasader

Kvarteret Drabanten i Upplands Väsby erbjuder äldreboenden inom boendekonceptet Silver Life och var en av finalisterna till Plåtpriset 2022. Medlemsföretaget Väsby Plåt gjorde alla plåtarbeten.

Folke Gustafsson, Väsby Plåt.

Husen har en karaktärsfull gestaltning, där plåtbearbetning spelar huvudrollen. Folke Gustafsson, som startade Väsby Plåt 2018 och äger hälften av företaget, säger att Drabanten var ett spännande uppdrag på flera sätt.

– För det första är all plåt på de tre huskropparna väldigt speciell. Det var en lång resa med tester, prover och samtal med H2 eftersom det är mycket rörelse i plåten och det gällde att få upp den rörelsen i hela fasaden.

Väsby Plåt har utfört andra projekt för H2 tidigare, men inget i närheten av denna storlek. I dagsläget har företaget sex anställda, under projektet behövdes tolv anställda plus inhyrd personal.

Den veckade plåten samt bandtäckning är tillverkad av över 80 ton mässingsplåt. Tillverkningen i egen verkstad tog nästan ett halvår, med ibland åtta man jobbandes. Parallellt arbetade flera personer på site med montage.

– Precis allting är måttanpassat. Det kunde handla om centimeter som diffade runt fönstren på de olika våningarna – ingen våning var en annan lik. Vi knöt runt hörnen och plåten behövde hamna rätt hela vägen. Men det var ett kul, långvarigt jobb som fungerade bra. Sådana här utmaningar gillar jag, säger Folke.

Hundratusental popnitar

Dekoren är monterad på en bandtäckning. Banden är slussfalsade och dekoren popnitad i bandtäckningen med drygt 120 000 stycken rostfria, lackade fem-millimeters nitar.

Plåtleveranserna tog tre månader att få. Med förberedelser och montage landar projekttiden på ett och ett halvt år från start till slut. Att byta ut plåten mot aluminium hade förbilligat projektet avsevärt och minskat leveranstiderna, tänker Folke Gustafsson, men beställaren var tydlig med sina önskemål.

– Vi hade som tur var räknat ganska exakt på hur mycket plåt som skulle gå åt och har faktiskt nästan ingenting över. Och huset blev väldigt fint, säger Folke.

José Alba, Alessandro Ripellino Arkitekter.

José Alba, en av de ansvariga arkitekterna på Alessandro Ripellino Arkitekter som i dag är en del av Reflex, säger att valet av den speciella plåten är resultatet av en omfattande utredning. GH Johansson AB, plåtleverantörer och plåtslageri, hjälpte arkitekterna med prover, tester av detaljutformning och fullskalemodeller.

– Vi ville ge projektet ett enhetligt uttryck och samtidig tillföra olika karaktärer för en rikare upplevelse. Därför valde vi att klä alla kroppar i samma fasadmaterial med olika bearbetning av materialet, säger José.

Perfekt val av plåt

En annan grundprincip var att ha en varm färg och en kraftig relief i olika skalor, för en varierad upplevelse på olika avstånd.

– Plåten passade perfekt till dessa gestaltningsförutsättningar. Drabanten är både en markering på avstånd för Väsby Centrum, en utvidgning av centrum mot parken och en fond till densamma. Samtidigt ville vi uppmärksamma vård- och seniorboendet. Vi är stolta över att ha skapat ett boende klätt i guldfärgad plåt som bildar ett landmärke i främsta läge, säger José.

Folkes råd till plåtslagerier som vill ta på sig omfattande och krävande uppdrag är att gå igenom alla tänkbara detaljer i ett tidigt skede.

– Det är viktigt att fånga upp så mycket som möjligt av utmaningarna redan före tillverkning. Sedan dyker det förstås alltid upp något annat under arbetets gång, men då är man så gott förberedd som man kan.

FAKTA DRABANTEN
Ort: Upplands Väsby. Arkitektbyrå: Alessandro Ripellino Arkitekter. Plåtmaterial: Koppar, Nordic Royal, Aurubis. Tombak CW503L, Ahlsell. Rostfritt stål, FHM Granex, FHM Stainless. Plåtslageriarbete/plåtmontage: Väsby plåtslageri. Byggherre: Sveafastigheter. Byggföretag: H2 Entreprenad.

FAKTA VÄSBY PLÅT
Plåtslageri i Upplands Väsby. Egen verkstad på 130 kvadratmeter i Bålsta. Moderna maskiner, bland annat en RAS XL dubbelbockmaskin som fick gå på högtryck under projektet.

PLÅTPRISJURYN OM DRABANTEN
Juryn till Plåtpriset, där Drabanten var en av finalisterna, skriver:
”Tre monumentala huskroppar som med en tydlig och rik palett av plåtbearbetning visar på materialets möjligheter. Volymerna bjuder på olika upplevelser beroende på avstånd och den samlande bostadsgården välkomnar med en uteplats upplyst av fasadernas värme och speglingar. Upplyftande att ett senior- och omsorgsboende får ta plats och omsvepas i ett skimmer av guld.”

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!