Allt fler solpaneler återvinns

Marknaden för återvinning av solpaneler kommer stiga rejält spår den norska energikonsulten Rystad Energy. Panelerna, som kan innehålla silver, koppar, aluminium och flera sällsynta jordartsmetaller, beräknas i dag till runt 1,7 miljarder kronor. 2026 kommer motsvarande siffra att vara 20 miljarder och år 2050 hela 800 miljarder.

Faktorerna som kommer driva på utvecklingen är flera, bland annat den stora ökningen av antalet installerade solpaneler som förväntas fortsätta öka framöver. Tillsammans med att efterfrågan på mineralerna solpanelerna innehåller ökar, vilket väntas leda till högre priser och osäkrare leveranserna, skapas ett ökat behov av återvinning, allt enligt Rystad Energys senaste rapport.

Branschorganisationen Svensk Solenergi ser gärna att det börjar byggas en anläggning i landet för att kunna återvinna solpaneler redan nu.

– Jag vet egentligen inte varför det dröjer med en återvinningsanläggning. Det borde hänt i går. Vi går gärna in och är med i en satsning. Det vore bra för hela landet, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi till Dagens industri.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!