Antalet plåtslagarlärlingar ökar – branschskolan söker yrkeslärare

Intresset för Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm växer och året startar med fulla kurser. Det är glädjande för hela branschen och intensivt för skolans personal. Därför söker skolan nu efter ett lärartillskott, en plåtslagare med stort engagemang för att utveckla yrket och utbilda ungdomar. Vi ställde några frågor till branschskolans platschef Mats Olsson om nuläget och lärarrollen.

Vilka planer och förväntningar har ni på skolverksamheten inför 2024?
– Vi har förstås ett stort fokus på att utbilda, men även på att bibehålla vår goda arbetsmiljö och utveckla verksamheten genom uppdateringar av utbildningsmaterial. Under 2023 har vi gjort en del förbättringar i våra lokaler, som att ljudisolera slagrummet och måla om. Under 2024 fortsätter vi med våra elevutrymmen som ska målas och inredas. Givetvis så hoppas vi att ungdomarna på gymnasieskolorna fortsätter att välja plåt- och ventilationsinriktningarna, så att vi kan bibehålla den fina beläggningen.

Mats Olsson, platschef på Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm.

Ni söker ytterligare en plåtlärare till skolan, utökar ni verksamheten?
– Tack vare många gymnasielever och ett växande antal företagslärlingar inom plåt har vi maxat vår beläggning. På ventilationssidan är det också ett bra läsår, även om vi kan ta in några fler. Resursförstärkningen behövs för att vi inte ska bli för sårbara och för att kunna möta de utmaningar och arbetsuppgifter som ligger utanför det traditionella läraryrket. Det handlar om till exempel översyn och synkning av läromedel, tävlingsverksamhet, ett nytt lärlingssystem och utbildningsmaterial inom ventilation.

Vilka fördelar erbjuder jobbet som plåtlärare på branschskolan?
– Det är en ynnest att få inspirera och föra sin kompentens och yrkesskicklighet vidare till våra ungdomar – nästa generations plåtslagare och ventilationsmontörer. Vi är dessutom ett motiverat och härligt personalgäng som hela tiden tittar framåt och vill förbättra och förfina. Här erbjuds även kompetensutveckling. Exempelvis får alla lärare på skolan möjlighet att läsa till yrkeslärare på högskola under tiden som man jobbar här.

Vilka meriter och egenskaper är viktigast hos en framtida plåtlärare?
– Förutom att brinna för sitt yrke och ha arbetslivserfarenhet som byggnadsplåtslagare, så är det nog viljan och intresset för att dela med sig av sin kunskap. Man måste gilla att jobba med människor, speciellt ungdomar. Det är såklart även ett plus om personen har ventilationskompetens. Men om det saknas, kan vi komplettera med ventilationsutbildning internt.

När ska ansökningarna till jobbet som plåtlärare vara inne?
– Så snart som möjligt. Intervjuer hålls löpande och tillträde sker snarast eller enligt överenskommelse. Vi hoppas att alla inom branschen kan hjälpas åt att sprida information om jobbet, så att vi kan fortsätta hålla vår höga kvalitet på utbildningarna. I längden gynnar det alla företag.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!