Anton Sjöqvist är Sveriges bästa unga plåtslagare 2024

Efter en tre dagar lång SM-final står det klart att Sveriges bästa unga plåtslagare 2024 är Anton Sjöqvist från Finnvedens gymnasium i Värnamo. Hans lugn och förmåga att få till det lilla extra i detaljerna var några av framgångsfaktorerna.

Igår avslutades SM-finalen för unga plåtslagare 2024 under Yrkes-SM i Karlstad. Det var en tuff tredagarstävling i plåtslageri där sex finalister – av ursprungligen 101 tävlande plåtslagarelever från hela landet – gjorde upp om titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2024”.

Efter att juryn hade bedömt kvaliteten på de tävlandes bidrag utifrån kundbemötande, måttnoggrannhet, teknik, funktion, estetik och tidsåtgång, stod tre unga plåtslagare på prispallen.

Årets vinnare och guldmedaljör är Anton Sjöqvist, 19 år, från Finnvedens gymnasium i Värnamo.

Juryns motivering:
”Förstapris i byggnadsplåtslageri går till en person som i hård konkurrens visat på såväl goda tävlingsnerver som på stor hantverksskicklighet. Personen har haft förmågan att lägga ner den tid som krävs för att få till det lilla extra i detaljerna i arbetet, även under den tidspress som ett tävlingsmoment innebär.”

– Det känns bra att ha vunnit. Min strategi var att ta det lugnt, ta det i mitt eget tempo och inte fokusera på vad de andra gjorde, säger Anton Sjöqvist.

Tävlingsuppgift på professionell nivå

Att vinna utmärkelsen ”Sveriges bästa unga plåtslagare” är en bravad. Årets tävlingsuppgift i SM-finalen bestod av ett typiskt plåtslageriarbete som ofta utförs uppe på ett tak. En del av materialet var förtillverkat men det krävdes flera olika handverktyg, stor noggrannhet och rätt teknik för att kunna utföra uppdraget. Plåten skulle även monteras på både tak och fasad. De tävlande hade sammanlagt 10 timmar, fördelat på tre dagar, för att genomföra uppgiften. Att tävlingen skedde framför drygt 28 000 besökare på Yrkes-SM innebar en extra press på de unga plåtslagarna.

– Även i årets omgång av SM för unga plåtslagare har det varit en väldigt hög nivå på de tävlande. Samtliga har visat stor yrkeskunskap i genomförandet av plåtslageriarbetet. Slutprodukterna – takmoduler med väggtäckningar och fasadskivor – blev jättefina för samtliga deltagare. Som företagare i branschen är jag stolt över att vi håller så hög klass i ett SM för unga plåtslagare, säger Patrik Rydberg, representant för Plåt & Ventföretagen och en av fyra domare i tävlingen.

Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2024:
1. Anton Sjöqvist, 19 år, Finnvedens gymnasium i Värnamo
2. Fredrik Wikström, 18 år, Luleå gymnasieskola i Luleå
3. Anton Gottberg, 18 år, Bräckegymnasiet i Göteborg

På delad fjärdeplats:
Lovisa Andersson, 18 år, Uppsala yrkesgymnasium Jälla i Uppsala
Alexander Johansson
, 18 år, Wisbygymnasiet i Visby
Elias Thomsson, 18 år, Törnströmska gymnasiet i Karlskrona

Intervjuer med varje finalist finns att läsa på platslagare.nu.

Finalen i SM för unga plåtslagare 2024 genomfördes under Yrkes-SM på Tingvalla sportcenter i Karlstad den 23–25 april. Totalt tävlade 32 yrken sinsemellan och i år slog Yrkes-SM nytt rekord i antal besökare då drygt 28 000 personer besökte mässan.

Tävlingsmomenten – steg för steg

De här tävlingsmomenten behövde de sex finalisterna bemästra:
1. Träffa en kund som vill ha plåt på husets tak och fasad. Anteckna uppdragets mål och kundens önskemål.
2. Tillverka rätt antal plåtar och enligt de mått som behövs för att utföra jobbet korrekt.
3. Montera plåtarna på taket och fasaden genom att falsa (vika) ihop plåtarna och skruva fast dem.

SM lyfter unga talanger inom plåtslageri
SM för unga plåtslagare är en av flera satsningar som görs för att öka intresset för, och rekryteringen till, yrkesutbildningar inom plåtslageri. Årets jury bestod av representanter från Byggnads och Plåt & Ventföretagen, vilka bedömde tävlingsbidragen utifrån helhetsintryck, fackmannamässigt utförande och måttnoggrannhet. Huvudsponsorer av ”SM för unga plåtslagare 2024” är Bevego och Plannja. För mer information: platslagare.nu

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!