Årets byggkvinna leder sitt företag med mjuk järnhand

Hon är floristen som blev vd på ett saneringsföretag och som vill ta bort stigmat kring psykisk ohälsa bland män. En lösningsorienterad ledare som alltid har sin personals bästa för ögonen. Möt Årets byggkvinna 2022: Malin Söderson, vd på Iskad.

När Malin Söderson var ett år startade hennes föräldrar saneringsföretaget Iskad AB och under uppväxten var hon ofta med på familjens firma i Järfälla. Men när det var dags att välja yrkesbana blev det till en början blommor i stället för sanering och Malin utbildade sig till florist vid hantverksprogrammet. Fast det dröjde inte så länge förrän hon ändå valde spolbilen framför blommorna.

– Jag kände att butiksjobb inte riktigt var min grej och började köra spolbil på Iskad. Det var 20 år sen och jag har inte ångrat mig en dag sedan dess.

Efter fem år på fältet med allt vad det innebär av kemikalie-, mögel-, brand- och fågelsaneringar, för att nämna några av de strängar som ingår på Iskads saneringslyra, blev Malin Söderson arbetsledare. Efter ytterligare några år blev hon vice vd och 2015 tog hon över rollen som vd efter sin pappa.

– Men vi är ett litet företag med 18 anställda så jag är fortfarande mycket ute i verksamheten trots att jag är vd i dag.

”Vi ser hela samhället i vårt jobb”

När människor får höra att hon arbetar inom sanering är reaktionerna blandade. Många tänker att det är ett äckligt och sunkigt jobb.

– Visst kan det vara så ibland, men framför allt är det väldigt varierat och man får se många olika miljöer – allt från tjusiga slott till nedgångna lägenheter eller hemliga bergrum och säkerhetsinrättningar, säger Malin och fortsätter:

– Vi får se hela samhället i vårt jobb. Jag älskar variationen, men också känslan av att vi alltid lämnar ifrån oss något som är mycket trevligare än det var när vi kom dit. Man ser verkligen skillnad när vi har gjort vårt jobb.

Malin Södersson känner sig hemma i verkstaden på Iskad, där hon hängt sen barnsben.

Stor ära att bli Årets byggkvinna

Att bli uppmärksammad och utsedd till Årets byggkvinna 2022, ett pris som delas ut av branschorganisationen Byggföretagen, kändes som en stor ära och överraskning för Malin Söderson.

– Jag blev jätteglad över att ha blivit nominerad över huvud taget, och att någon har tänkt på mig som en förebild. Att jag dessutom vann var jättekul, speciellt eftersom jag verkar i en del av byggbranschen som inte alltid syns så mycket utåt.

Samtidigt som hon är glad och tacksam över utmärkelsen reagerar hon på epitetet ”byggkvinna”.

– Det känns lite synd att behöva dela ut ett speciellt pris bara för att du är kvinna i byggbranschen. Jag hoppas att de i framtiden kan uppdatera det till ”Årets byggperson” i stället.

Det är ett öppet klimat och alltid nära till samtal på Iskad. Här småpratar Malin med kollegan Pierre.

Stor personalomsättning i branschen

Rivningsbranschen är en tuff bransch med stor personalomsättning, men Malin Söderson och Iskad har trots det lyckats att behålla sin personal och få den att trivas. En avgörande anledning kan vara Malins val att låta de psykosociala frågorna ta stor plats på Iskad. Här är det inte alls konstigt att prata om hur man mår mentalt, om det är en tuff dag eller period, eller vad ens terapeut sa vid senaste besöket. För jo, Iskad erbjuder alla sina medarbetare att gå i terapi om de vill.

– Jag upplever att det finns ett stort stigma kring manlig psykisk ohälsa i samhället, inte minst på mansdominerade arbetsplatser. Det finns så många normer kring hur man får prata om att även män mår dåligt ibland. Det vill jag ändra på och en del i detta är att alla som vill och behöver får möjlighet att gå i terapi via jobbet här hos oss på Iskad, berättar Malin och tillägger:

– En medarbetare som mår bra mentalt kommer att prestera bättre på jobbet. Så det är med andra ord en god investering för båda parter att ge förutsättningar för personalen att må bra psykiskt. Det är egentligen inte konstigare än att man erbjuder vanlig företagshälsovård med naprapat, sjukgymnast och liknande.

Vad ryms i orden gemenskap och jargong? Att samtala om mental hälsa och bemötande är en självklarhet på Iskads personalmöten och i fikarummet.

Öppet samtalsklimat

Inte nog med det, mental hälsa är ett återkommande samtalsämne på personalmöten och i fikarummet hos Iskad.

– Vi har ett öppet klimat – här ska alla kunna prata om hur de mår, men det är samtidigt inget tvång. Och vi har även haft personalmöten med teman som ”Machokultur”, ”Psykisk ohälsa” och ”Jämställdhet”. Genom att vi tar upp det på personalmöten med diskussionsgrupper så fortsätter samtalen även utanför mötesrummet, i personalrummet och ute på arbetsplatserna.

Visst var det en viss tröskel även för Iskad att börja jobba på det här viset. Men med små myrsteg, och en ledare som verkligen tror på det hon gör, har de tagit sig dit de är i dag.

– En viktig parameter är att jag själv som ledare måste tro på det här och också våga visa att inte heller jag är fullkomlig utan jag kan också behöva hjälp ibland. För ingen kommer att vända sig till mig om jag är ”felfri”.

Lösningsorienterad ledare

Förutom hennes fokus på personalens mentala hälsa beskriver Malin Söderson sig som en lösningsorienterad ledare.

– En kollega sa till mig för ett tag sedan att jag alltid vill ha en lösning på våra utmaningar och det stämmer nog rätt bra. Har vi en utmaning så tänker jag direkt ”hur kan vi ordna detta?” snarare än att bli arg eller upprörd.

Som kvinna i byggbranschen händer det ibland att hon blir bemött på ett sätt som inte är så trevligt och att attityderna är hårda, även om det har blivit betydligt bättre under de 20 år som Malin Söderson har varit i saneringsbranschen.

– Det är en jättestor skillnad i dag jämfört med då jag började. Jag tror att vi har en annan generation medarbetare i dag och att det finns en annan förståelse för att vi alla är lika kompetenta och kunniga oavsett kön. Dessutom har vi numera en byggbransch som inte kräver lika tungt arbete eftersom hjälpmedlen har blivit så mycket bättre.

Med det sagt råkar hon ändå på en och annan dryg surkart då och då. Men då har Malin Söderson ett knep hon brukar ta till: ”Kill them with kindness”

– När jag träffar på folk som är oförskämda försöker jag vara lite extra trevlig. Jag tänker att de förmodligen inte har fått rätt information och att de därför inte förstår – så då förklarar jag vänligt. Ett annat knep är att säga ”Kan vi börja om från början?” till människor som är otrevliga. Att vara trevlig och faktabaserad kommer man långt med!

Svårt locka kvinnor

Malin Söderson skulle gärna se fler kvinnor inom saneringsbranschen, men erkänner att det är svårt att locka dit dem.

– Jag hade önskat att fler kvinnor sökte sig hit. Men det är inte lätt att locka dem till en bransch som har rykte om sig att vara ”hård men hjärtlig”. Därför är det så viktigt att vi får ut budskapet att det faktiskt finns arbetsplatser som vår, där det inte är på det viset. Men också att få ut att det är en välbetald bransch där kvinnor tjänar minst lika bra som män, ibland mer.

Själva använder sig Iskad dels av en rekryteringsfirma, men även av Blocket jobb och sociala medier, för att hitta sina nya medarbetare. Och Malin Söderson har en intressant spaning kring vilka som söker sig till Iskad.

– De senaste fyra personerna som sökt sig hit har letat efter en seriös arbetsplats där man inte har en machokultur och där klimatet är öppet. Det känns verkligen som ett bra och gott betyg på att det vi gör är rätt!

Fakta Iskad AB
Ett familjeföretag som etablerades 1980 och ligger i Järfälla norr om Stockholm. De utför både mindre och större saneringsprojekt i Stockholm med omnejd och är specialiserade på komplexa arbeten. Antal anställda är cirka 20 personer varav ungefär sju jobbar uteslutande med asbest. I tjänsteutbudet ingår också bland annat avloppsspolning, brand-, mögel-, kemikalie- och fågelsanering samt avfuktning, högtryckstvättning och isblästring med mera.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!