Årets plåtslagare gillar koppar och knepiga jobb

Olle Rydh, anställd på Oskar Jansson Plåt & Smide i Stockholm, har tilldelats den prestigefyllda utmärkelsen Årets plåtslagare 2023. Priset delades ut på Steam Hotel i Västerås den 11 maj till en mottagare som kände sig mycket glad och hedrad, men också lite förvånad.

– Med tanke på att det finns så många duktiga plåtslagare så känns det väldigt hedrande att bli utvald – och förvånande. Jag är så klart jätteglad, säger Olle och tillägger i samma mening att han blev lite tagen på sängen när beskedet kom.

– Jag hade vissa indikationer, framför allt på att jag var nominerad, men visste ingenting säkert förrän min chef kallade in mig på rummet för att berätta.

Varför tror du att du fick priset?
– Haha, ja en svår fråga det där. Kanske för att jag sköter mig felfritt och kan ta vilket projekt som helst; jag löser det liksom. Jag har lång erfarenhet, har gjort ett par iögonfallande saker och söker mig gärna till lite svårare grejer.

Olle har jobbat som plåtslagare i 17 år. Först på Knut Eklunds Plåt och smide i Kalmar, orten där han är uppvuxen, och senare på Tillmans Plåtslageri i Stockholm. Men yrket som sådant har han känt till länge. Han provade på plåtslageri redan som 14-åring, då han sommarjobbade på sin morbrors arbetsplats.

– Jag gick vanligt gymnasium men hade erfarenhet av plåtslageri, så det var ganska naturligt att det blev den banan jag gav mig in på. Hantverk över lag tycker jag är väldigt kul – att skapa, se resultatet och känna att man utvecklas och blir duktigare och duktigare, säger han.

Olle gillar uppdrag som är utmanande. De roligaste jobben, säger han, är koppararbeten och taktäckningar.

– Jag föredrar lite knepiga utföranden, gärna ornament eller taktäckningar som tillför något extra. Vi hade till exempel ett stort projekt i Djursholm, Villa Ruben. Det jobbet var verkligen utmanande och avancerat. Där lärde jag mig mycket och det är den typen av komplicerade jobb som gör att jag går vidare och utvecklas.

Olle gillar uppdrag som är utmanande. De roligaste jobben, säger han, är koppararbeten och taktäckningar.

– Jag föredrar lite knepiga utföranden, gärna ornament eller taktäckningar som tillför något extra.

Tomas Håkansson, vd på AB Oskar Jansson Plåt & Smide, säger så här:

– Det är jätteroligt att Olle fick utmärkelsen och vi är naturligtvis stolta. Det är en ära och han är väl värd utnämningen. Olle är en duktig kille som man kan sätta på det mesta även om det är knepigt och man vet att han kommer att lösa det. Han tar dessutom egna initiativ och är intresserad av jobbet.

På Oskar Jansson trivs Olle jättebra, med trevliga och kunskapsrika kollegor.

– Det var ett stort lyft för mig kunskapsmässigt att börja på Oskar Jansson. Företaget har bra rykte, jag får mycket eget ansvar, känner tillit och kan jobba fritt. Jag kommer nog att fortsätta så länge kroppen orkar. Tyvärr känner jag lite obehag i lederna – händer och knän – redan. Det är den väl enda baksidan med yrket.

Stipendiet på 20 000 kronor har han inga konkreta planer för, men säger att de är ett tacksamt tillskott till kassan.

Prisutdelningen ägde rum på Leverantörernas afton i Västerås den 11 maj.

Juryns motivering

”Olle Rydh är företagsam, driven och lösningsorienterat och innehar en mycket hög kompetensnivå för sin ålder. Han arbetar självständigt och tar ofta på sig ansvaret för att kvaliteten på slutresultatet ska vara av högsta klass. Han jobbar effektivt med att hitta lösningar på uppkomna svårigheter och problem. Företaget har genom åren fått mycket beröm från beställare och besiktningsmän gällande Olles arbeten och vill starkt rekommendera Olle Rydh till Årets plåtslagare 2023.”

Vänster: Vitt ornament i bleckplåt på Svindersviks gård i Nacka. Foto: Pasi Jedestav Höger: Det komplicerade arbetet med Villa Ruben i Djursholm är ett av de knepiga projekt som har utmanat och glatt Olle. Foto: Olle Rydh

 

Årets plåtslagare…
…utses årligen av Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond. Stipendiet delas ut i samverkan och med lika delar från Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, Plåt & Ventföretagen och Lindabfonden. Utmärkelsen är till för att främja yrkeskunnandet och vinnaren ska bland annat ha gjort ”förtjänstfulla insatser som kännetecknas av ett stort yrkeskunnande och arbetsinsatser av hög plåtslageriteknisk kvalitet”. Priset består av ett stipendium på 20 000 kronor, ett diplom och en medalj.

Olle Rydh…
… är 36 år och bor i lägenhet i Farsta i Stockholm. Han har arbetat med plåtslageri yrkesmässigt i 17 år. När han är ledig umgås han med kompisar och har börjat intressera sig för snickeriarbeten.

AB Oskar Jansson Plåt & Smide
Plåtslagarmästare Oskar Jansson startade Oskar Jansson Koppar- Bleck- och Plåtslageri 1892 i centrala Stockholm. Sedan 1991 finns Oskar Jansson i Bandhagen i Stockholm. Affärsidén är densamma i dag som från start: att sälja kvalitetssäkrade, miljövänliga och kostnadseffektiva plåtslageri- och smidesarbeten till fastighetsägare, industrin och byggföretag. Företaget är auktoriserat enligt Trygg Plåt och medlemmar i Plåt & Ventföretagen.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!