Årets plåtslagare gillar vinklar och vrår

Han var nominerad redan 2019, men det var först i år som Niklas Hallingström från Sveha Plåt kammade hem den prestigefyllda titeln Årets plåtslagare för sin skicklighet och yrkeskunskap. ”Det är jättekul och en stor ära!” säger den glada pristagaren.

Niklas fick reda på att han vunnit Årets plåtslagare redan i april, när Jarl Alenius från stiftelsen Plåtslagaryrkets fond, ringde upp och berättade den glädjande nyheten. Men han fick vänta ända till 2 september med att berätta för någon eller skryta om sin vinst. Allt på grund av pandemin.
– Normalt delas ju priset ut vid förbundskongressen, men eftersom den blev inställd i år, eller snarare hölls digitalt, på grund av corona, så sköt de på prisutdelningen till hösten och delade ut det vid Plåt & Ventföretagens golftävling istället, berättar Niklas.
Hur var det att gå runt och hålla på en så trevlig hemlighet, men inte få lov att berätta för någon?
– Det var ändå okej. Jag tänkte inte så mycket på det förrän det var dags att ta emot priset, även om det förstås var jättekul att ha vunnit.

Favoritjobben är kulturmärkta hus
Till vardags arbetar han som plåtslagare på Sveha Plåt i Linköping, där han har varit ända sedan 1997 och trivs som fisken i vattnet. Projekten har varit många under åren, och favoriterna är jobb på kulturmärkta hus där man får klura lite extra. Några av de objekt som ledde till vinsten är bland annat ett lusthus i Linköpings Trädgårdsförening och ett koppartak på Frimurahotellet i samma stad.
– Jag tycker om när jag måste tänka till, lösa problem och verkligen utmana min yrkeskunskap. Det ska vara många vinklar och vrår! säger Niklas och ler.
Många plåtslagare har yrket i familjen, inte sällan i generationer, men så var det inte för Niklas.
– Jag fastnade för plåtslagaryrket när vi var på studiebesök på Ljungstedtska skolan i nian. Det verkade kul att jobba med händerna och att ha ett jobb där man är ute större delen av tiden. Att man sen var så gott som garanterad jobb efter skolan var ju också ett lockbete.
För prispengarna har Niklas ”i ett svagt ögonblick” lovat 13-åriga dottern Hanna att de ska åka på fotbollsresa till Liverpool.
– Hanna spelar själv fotboll och jag är tränare i hennes lag, så vi har det intresset gemensamt. Nu får vi bara hoppas att vi kan komma iväg till våren, om allt har lugnat ner sig lite då med pandemin, säger Niklas.

Vad är Årets plåtslagare?
Årets plåtslagare utses varje år av Stiftelsen Plåtslagaryrkets fond och går till en yrkespersonlighet i branschen. Syftet är att främja yrkeskunnandet och vinnaren ska bland annat ha gjort: ”Förtjänstfulla insatser som kännetecknas av ett stort yrkeskunnande och arbetsinsatser av hög plåtslageriteknisk kvalitet.” Stipendiet delas ut i samverkan och med lika delar från Stiftelsen Plåtslagaryrkets Fond, Plåt & Ventföretagen och Lindabfonden. Priset innefattar, förutom äran, även ett diplom, en medalj samt ett stipendium på 20 000 kronor.

Text: Karin Cedronius
Foto: Tomas Skagerlind
Publicerad: 2020-09-21
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #9.2020)

 

Tidigare vinnare
2019 Hampus Sjögren, Er-Jill Byggnadsplåt AB, Mölnlycke
2018 Joel Jonstad, Oskar Jansson Plåt och Smide AB, Stockholm
2017 Uwe Nitz, LW Sverige AB, Stockholm
2016 Pär Strömberg, Ahlins Plåt, Stockholm
2015 Tony Ahltén, Johanssons Byggplåt i Malmö AB
2014 Michael Swedberg och Mikael Larsson, Oskar Jansson Plåt & Smide, Stockholm
2012 Mats Lönberg, Er-Jill Byggnadsplåt AB i Göteborg
2011 Nils Karlstedt, Göteborgs Förenade Plåtslageri, Göteborg
2010 Jonas Karlsson, Cityplåt i Umeå AB, Umeå
2009 Jan-Olov Swedberg, AB Oskar Jansson Plåt & Smide, Stockholm
2008 Lars Samuelsson, Samuelssons Bleck & Plåt, Lund
2007 Stellan Andersson, Ahlins Plåt AB, Stockholm
2006 Lars Pettersson, AB Oskar Jansson Plåt & Smide, Stockholm
2005 Lars Åkerfeldt, Winther Bygg AB, Örnsköldsvik/Sundsvall

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!