Arkitekturpris till Fisksätra Folkets Hus

När Design S (Swedish Design Awards) nyligen presenterade årets designutmärkelser stod Fisksätra Folkets Hus som vinnare i kategorin Arkitektur. Det nyligen färdigställda kulturhuset är ritat av arkitekten Thomas Sandell på uppdrag av Stena Fastigheter och samtliga plåtarbeten är utförda av medlemsföretaget Kembel Tak & Fasad plåtslageri AB.

Ken Kembel, ägare till Kembel Tak & Fasad plåtslageri, säger att han och hans plåtslagare har fått många komplimanger för jobbet med Fisksätra Folkets Hus.

– I det här projektet är plåten som en utsmyckning i sig själv. Det har varit ett roligt jobb och det blev jättefint, mycket speciellt. Dessutom har vi blivit väldigt duktiga på att använda nibbler, säger Ken Kembel i en tidigare artikel i Plåt & Vent Magasinet.

Fisksätra folkets hus är ett nybyggt aktivitetshus och en mötesplats i hjärtat av Fisksätra, en förort i Nacka kommun utanför Stockholm. Det här är den första fasen i en större upprustning av området i syfte att skapa atmosfär präglad av ekologisk hållbarhet. Byggnaden rymmer en scen, en danssal, ett café samt verkstäder för bild, form och musik.

– Min tanke var att gestalta byggnaden som en tillfällig byggnad, ett tält. En byggnad som i sin identitet är tydlig och identitetsskapande och som stolt ska kunna kommunicera verksamheten. Jag ville även att huset skulle ge en humoristisk blinkning till koppartälten i Haga, säger Thomas Sandell, chefsarkitekt på SandellSandberg, i ett pressmeddelande.

Tilltalande siluett i varm kulör

Plåten som täcker väggar och tak består av sinusprofilerat och hållbart GreenCoat-stål från SSAB. För att harmoniera med de omgivande tegelbyggnaderna i Fisksätra, är plåten är färgbelagd i den varma kulören Silver Fir Green. En biobaserad ytbeläggning där en stor del av de fossila oljorna har ersatts med svensk rapsolja.
Byggnaden är även försedd med ett 20 meter långt takfönster, trekantiga fönster och en minimalistisk men inbjudande inomhusmiljö. Tanken bakom byggnadens övergripande utformning är att skapa en tilltalande siluett för pendlarna.

–  Vi ville ha ett distinkt men lekfullt uttryck och sökte ett slitstarkt material som skulle passa för både väggar och tak, säger Thomas Sandell i ett pressmeddelande.

–  Och eftersom byggnaden är tänkt att vara provisorisk var det viktigt att använda ett miljövänligt material som kan återanvändas. Vi tycker att GreenCoat-plåten ligger i framkant när det gäller premiumprodukter för byggbranschen som är hållbara och minskar miljöpåverkan avsevärt.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: Stena Fastigheter, SSAB & Tomas Skagerlind
Publicerad: 2020-12-10
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #12.2020)

 

MER LÄSNING!
Läs hela intervjun med Ken Kembal här pvmagasinet.se/sinuskorrugerad-plat-pa-spannande-projekt.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!