Hem Blogg

”Det bästa vi kunde göra”

Frösö Byggnadsplåtslageri AB är ett av de företag som tagit hjälp av Connect och CoCoon. Ägaren Esbjörn Toresson planerar att inom några år lämna över sitt företag till den yngre generationen.

 Varför har ni tagit hjälp av Connect och Cocoon?
– Vi är mitt uppe i en process där jag ska lämna över företaget till en av mina söner. Det kräver väldigt mycket förberedelser, juridiska såväl som ekonomiska för att det ska bli rätt gjort och rättvist gentemot alla mina tre barn, som ju alla jobbar i firman. Jag kan inte de här sakerna och sökte därför efter hjälp med det utifrån. När jag kom i kontakt med Connect, via ett tips från Göran Bergström som är kommunalråd i Strömsund, kändes det självklart att anlita dem.

 Vad har ni fått hjälp med?
– Det är allt från de ekonomiska bitarna till de juridiska – kort sagt det mesta som man måste ha koll på vid ett företagsöverlåtande. Det är mycket att hålla reda på och jag skulle inte klarat det på egen hand. Vi har bland annat haft tillgång till en panel av sakkunniga personer som hjälpt oss och som vi kan bolla frågor och funderingar med.

Vad tycker du om hjälpen ni fått?
– Det är det absolut bästa vi kunde göra. Jag skulle rekommendera detta till alla som är i liknande sits. Man får riktigt bra hjälp av proffs som vet vad de håller på med. Hade vi inte anlitat Connect och Cocoon hade det garanterat blivit fel någonstans i processen, så det känns väldigt tryggt och bra att ha dem i ryggen. Att det dessutom är så billigt, bara 6000 kronor, gör ju inte saken sämre.

Text: Karin Cedronius
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2021)

Är du förberedd på att lämna över stafettpinnen?

Att överlåta sitt företag till den yngre generationen, eller sälja det, är inte bara ett känslomässigt tufft arbete. Det är även ett komplext jobb som kräver en stor insats i tid och kunskap – såväl juridisk som ekonomisk. Nu kan företagare få hjälp av den ideella organisationen Connect.

Anders Gothefors, vd på Connect Norr.

I Sverige finns det idag 240 000 företag som måste ägarskifta inom sju år på grund av att deras ägare ska gå i pension. Cirka 40 procent av dem är aktiebolag. Bara i de fyra nordligaste länen finns det ungefär 17 000 företag med ett stundande ägarskifte. Om dessa företag inte lyckas hitta nya ägare till sin verksamhet betyder det inte bara att många livsverk går i graven utan också att flera arbetstillfällen försvinner.

Den insikten fick Anders Gothefors, som är vd på den ideella affärsutvecklingsorganisationen Connect Norr, att för två år sen ta fram konceptet CoCoon i samarbete med organisationen Coompanion. CoCoon är ett projekt som delfinansieras av EU och som erbjuder företag i Sveriges fyra nordligaste län experthjälp vid ägarskiften för den symboliska summan på 6000 kronor.

“Vi hjälper till så att företaget blir moget för ett ägarskifte.”

– Oavsett orsaken till ett ägarskifte så är frågorna ofta många. Hur hittar jag intressenter? Vilka olika lösningar finns det? Hur mycket kostar det och – kanske viktigast av allt – hur gör man? Det ledde till att vi startade arbetet med ägarskiften. Vår ambition är att hjälpa så många som möjligt att få en bra övergång när det är dags för ägarskifte, säger Anders Gothefors.

Cocoon är till för aktiebolag med minst tre anställda och minst tre miljoner kronor i omsättning, som planerar för ett ägarskifte inom den närmaste fem- till sjuårsperioden. I dagsläget erbjuder Connect sina tjänster för företag i norra Sverige, men har som ambition att utvidga till hela Sverige inom de närmaste åren.

Varför behövs ni och vad är alternativet?
– Att göra en ägarförändring helt utan extern hjälp är mycket svårt. Det finns flera exempel på ägarförändringar som inte har blivit bra, såväl skattemässigt som juridiskt. Visst finns det exempel på bolag som inte gör något alls inför ett skifte, eller som i bästa fall kanske använder en revisor för att skriva avtal. Men det är så mycket mer som man bör göra inför ett ägarskifte och som vi kan hjälpa till med.

Hur går det till att anlita er?
– Det börjar alltid med ett möte mellan oss på Connect/Coompanion och företaget, där man får berätta om sina utmaningar och önskemål inför ägarbytet. Alla företag som vi tar oss an får sen en affärsutvecklare hos oss som ansvarar för just dem och blir deras bollplank under resans gång. Allt arbete sker med full sekretess.

“I processen ingår en genomgång av företaget tillsammans med en expertpanel från näringslivet.”

I processen ingår en genomgång av företaget tillsammans med en expertpanel från näringslivet, som under ett par timmar går igenom företagets förutsättningar för ägarförändringen. Efter det får företaget en rekommendation på vilka tre områden som de är bäst förtjänta att få hjälp inom. Det kan vara allt från juridik och skattefrågor till värdering eller marknadsföring.

– Till varje område, eller modul som vi kallar det, får företaget tio experttimmar där experterna arbetar i nära samarbete med företaget. Det arbetet resulterar i en rapport med rekommendationer. Utöver detta görs även en hållbarhetsanalys och som slutresultat får företaget en tolvsidig rapport med rekommendationer som kan ligga till grund för det fortsatta arbetet med ett ägarskifte, säger Anders Gothefors och tillägger:

– Hela processen avslutas med en tvåtimmars sittning där vi blickar framåt och sammanfattar insikterna och går igenom hur bolaget är rustat för nästa steg.

Vad behöver man som företagare göra själv?
– Du ska vara beredd att lägga ned 40–60 timmar under fyra till sex månader. I den tiden ingår allt från att ha möten med expertgruppen till att ta fram en verksamhetsplan och en företagspresentation.

Anders Gothefors poängterar att Connect inte är med och genomför själva ägarskiftet, utan enbart är med och förbereder företagen för det.

– Vi hjälper till så att företaget blir moget för ett ägarskifte och ser till att de har koll på alla viktiga delar som behövs för att det ska gå bra. Sen är det marknaden som tar över när väl ägarskiftet ska ske.

Vilket är ditt bästa råd till företagare som står inför ett stundande ägarskifte?
– Börja i god tid, vänta inte till den dagen du ska sälja, för det tar mer tid än man anar att göra ett ägarskifte – ofta mellan tre och fem år. Och ta hjälp av flera experter inom många olika områden.

Text: Karin Cedronius
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2021)

 

Detta är Connect

Connect Sverige Region Norr är en ideell organisation som sedan år 2000 bidrar till fler jobb i norra Sverige: Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Föreningens bidrag till arbetstillfällen sker genom hjälp till ”start-ups” samt små och medelstora företag så de kan växa snabbare och effektivare. De driver också ett arbete speciellt riktat till bolag som står inför ägar- och generationsskiften: CooCon. Allt arbete sker inom ramen för Connect Norrs eget aktiebolag.

CoCoon passar för aktiebolag …

… med tre eller fler anställda.
… som omsätter minst tre miljoner kronor eller mer.
… vars ägare funderar på att sälja företaget inom den närmaste femårsperioden.

Mer information finns på www.agarskiften.se

Prylar på jobbet!

Plåt & Vent Magasinet väljer ut nya nyttiga prylar som gör jobbet enklare, roligare eller snyggare. Här är ett urval i maj 2021:

Breddar produktportföljen

Verktygsleverantören Bacho lanserar nu sågande och kapande tillbehör till sina mulitmaskiner. I sortimentet finns allt från sågblad och klingor till slipplattor, knivblad och spackel. De nya tillbehören kan användas för att kapa, slipa och skära såväl trä och metall som keramik och marmor. Samtliga tillbehör i både standard- och specialmodellerna är utrustade med starlockfäste.
I standardssortimentet finns bland annat bimetallblad för trä, spik och tunn metall. För grövre metall finns slitstarka TiN-belagda blad som enligt Bacho håller 100 procent längre än obelagda hårdmetallblad och 30 gånger längre än snabbstålsblad.
För Bachos mulitverktyg finns en segmentklinga i snabbstål som klarar arbeten i upp till en millimeters metallplåt. För metall finns en bimetallklinga med lång livslängd som är framtagen för plankapning av metallplåt, upp till cirka en millimeter.

 

DuraFrost – nu även på aluminium

Lindab DuraFrost har varit ett populärt material för bandtäckning ända sen lanseringen 2018. Nu utökar Lindab sitt utbud och erbjuder den tåliga beläggningen även på aluminium.
Färgsystemet DuraFrost är mycket glans- och färgbeständigt och ger ett bra korrosionsskydd. Beläggningen är dessutom optimerad för att erbjuda god slitstyrka. Nya DuraFrost Aluminium är av extra mjuk plåtslagerikvalitet och materialet kan falsas både med maskin och för hand.
– Vi har sedan några år tillbaka erbjudit Durafrost på stålplåt och produkten har tagits väl emot av marknaden. Den ger det ett mycket trevligt estetiskt slutresultat på grund av sin matta finish. Därför byter vi nu till detta färgsystem även på vår aluminium, säger Martin Krolikowski, produktchef plåtslageri på Lindab Sverige.
På närbilden går det att se att beläggningen ”rynkar” sig, vilket gör den mer reptålig. Kulören är samma som bilden på huset. Kulörprover finns att beställa på lindab.se, det kan också vara bra att få med i texten.

 

Enklare filterbyte med dubbel filterbox

Den dubbla filterboxen Unik från Rec Indovent gör det enklare och mer kostnadseffektivt att göra filterbyten i lägenhetsaggregat – en process som tidigare har varit logistiskt svår och tidskrävande. Tack vare den låga bygghöjden och att både tilluftsfilter och frånluftsfilter sitter i samma box är det möjligt att komma åt filtren via en brandlucka från både korridorer och trapphus. Filterboxen passar bra i flerbostadshus där fastighetsägaren ansvarar för filterbyte. Det kapar tider då det gör att man inte måste annonsera filterbytet och vara beroende av att boende är hemma vid filterservice.

 

Ny flexibel byxa

En av vårens nyheter från arbetsklädestillverkaren Fristads är en hantverkarbyxa med fyrvägsstretch. Byxorna har alla de grundläggande funktioner och fickor som finns på traditionella hantverkarbyxor och kommer i både herr- och dammodell.

– Vi såg att det fanns ett behov av allsidiga hantverkarbyxor som är slitstarka, sköna och prisvärda. De här byxorna möter det behovet och har testats grundligt av våra användare, som har gett oss värdefull feedback under hela utvecklingsprocessen, säger Lena Bay, Product Director på Fristads.

Parallellt med lanseringen av hantverkarbyxan släpps även ett par hantverkarshorts i samma stil och material, med fyrvägsstretch och hög komfort.

 

Smarta benders ökar flexibiliteten

Uveco har lanserat en helt ny benderserie som bland annat har vinklade hjul, vilket gör att man kan bocka plåten 90 grader utan att skada den. En annan nyhet är att de levereras med två benderhjul. De flesta andra benders har ett hjul med en radie på 0,7 mm som främst är anpassad för lackerad stålplåt. Den nya serien har även ett hjul med 2 mm radie som ger ökad radie och är anpassat för mjukare material som zink, aluminium och koppar.
I den nya serien ingår följande benders:

Perfect Bender, som tack vare sina vinklade hjul kan bocka upp till 100 grader, vilket ger en 90 graders vinkel, utan att skada plåten.

Maxi Bender III som kan köras över falsarna på färdiga och utkörda profiler och passar perfekt för ståndfalser och dessutom har stora stora hjul som gör att den även fungerar på förfalsad plåt.

Disc Bender, med vilken du kan böja plåten från 90 grader till 180 grader.

 

Ny aluminiumplåt i många kulörer

I början av april lanserade Areco en ny bandtäckningsplåt i aluminium som de kallar ABA. Den kommer att fungera som ett komplement till det befintliga PLX-sortimentet. ABA färgmatchar Arecos takavattningsprodukter i stål och finns i 0,80 mm plåttjocklek i följande dimensioner: coil 610 mm (70 m2),  coil 1230 mm (100 m2) och format 2500×1230 mm. Bandtäckningsplåten kommer i ett spektrum av olika kulörer – från mörkröd och ärggrön till antracitgrå och svart och en hel massa färger däremellan.

(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2021)

Proffsig kalkyleringshjälp till medlemmar

Har du ont om tid att hinna räkna på jobb? Nu kan du ta hjälp av Plåt & Ventföretagens samarbetspartner, MP-plåtkonsultering, som erbjuder kalkylering åt medlemsföretag, med hjälp av kalkylprogrammet PV Kalkyl Byggplåt. Jim Gustafsson på Laholms plåtslageri har testat.

Jim Gustafsson driver medlemsföretaget Laholms plåtslageri och använder PV Kalkyl Byggplåt.

– Jag använder själv alltid PV Kalkyl Byggplåt när jag räknar på jobb och det funkar mycket bra. Men då handlar det oftast om mindre objekt, som villor och liknande. När jag nu fick förfrågan om ett betydligt större projekt, ett flerbostadshus i Laholm, behövde jag hjälp att räkna på det. Jag ville då anlita någon som är väl insatt i kalkylprogrammet och alla dess finesser, säger Jim Gustafsson som driver medlemsföretaget Laholms plåtslageri.
Han fick höra talas om MP-plåtkonsultering, som drivs av plåtkonsulten Peter Nilsson. MP-plåtkonsultering har ett samarbete med Plåt & Ventföretagen och erbjuder bland annat tjänsten att kalkylera på jobb åt medlemsföretag, som av olika anledningar inte hinner, kan eller vill räkna på jobben själva.

– Jag tog kontakt med Peter och fick ett gott intryck direkt. Han fixade fram en offert på kort tid och när han fick uppdraget av oss var han snabb med att ta fram underlaget, säger Jim Gustafsson och fortsätter:
– Kalkylunderlaget var specificerat på ett väldigt bra, pedagogiskt och lättläst sätt. Man kunde se var och hur varje del av offerten var utsatt på ritningen. Då var det enkelt att se om något fattades eller om jag själv undrade över någon detalj.

“Kalkylunderlaget var specificerat på ett väldigt bra, pedagogiskt och lättläst sätt.”

I kalkyltjänsten från MP-plåtkonsultering ingår hjälp med både mängdning av material och uppskattad tidsåtgång enligt ackordsprislistan. Däremot är det plåtslageriet själv som fyller i sin timpeng och räknar ut det slutliga priset gentemot sin kund. All kalkylering görs i kalkylprogrammet PV Kalkyl Byggplåt.
– Kostnaden för kalkyleringstjänsten beror på uppdragets storlek och omfattning. Jag ger alltid en offert vid förfrågan, säger Peter Nilsson.

Alla medlemmar kan köpa tjänsten

Peter Nilsson samarbetar med Plåt & Ventföretagen och erbjuder bland annat tjänsten att kalkylera på jobb åt medlemsföretag,

Alla som är medlemmar i Plåt & Ventföretagen kan köpa kalkyleringstjänsten, även de som inte har skaffat PV Kalkyl Byggplåt ännu. Men det är en stor fördel om man har programmet, menar Peter Nilsson.

– Då kan jag exportera hela kalkylen direkt till kunden. Och om de också har PV Kalkyl Byggplåt kan de själva sitta och finlira med de ekonomiska värdena direkt i programmet, säger Peter Nilsson som har lång erfarenhet av kalkylering och har arbetat som kalkylator på plåtslageri innan han startade MP-Plåtkonsultering.
– Jag var dessutom testpilot och bollplank åt Patrik Calén när förbundet tog fram PV Kalkyl Byggplåt, så jag kan programmet som min egen ficka, säger han och ler.

Jim Gustafsson på Laholms plåtslageri säger att han är mycket nöjd över att han valde att ta hjälp av MP-plåtkonsultering för att räkna på jobbet.
– Allt som allt är min upplevelse mycket bra. Jag fick snabbt svar på mina frågor, en tydlig offert och trevligt bemötande av Peter. Dessutom fick jag jobbet!

Text: Karin Cedronius
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #3.2021)

Bättre affärer med ökad mångfald och jämställdhet

Byggbranschen har mycket att vinna på att öka mångfalden och bli mer jämställd. Det handlar både om att få de bästa medarbetarna och att göra bättre affärer. En mängd studier visar på ett positiv samband mellan jämställdhet och ekonomisk lönsamhet. Under 2021 genomför Plåt & Ventföretagen ett arbete för social hållbarhet där jämställdhet är i fokus.

Byggbranschen är utan tvekan en av landets mest heterogena och mansdominerade branscher. Endast 8,5 procent av medarbetarna är kvinnor. Allra sämst är det ute på byggarbetsplatserna där bara en procent av arbetarna är kvinnor. Personer med utländsk bakgrund ökar sakta, men är fortfarande få.

Samtidigt hänger dagens och framtidens byggkapacitet på att ett stort rekryteringsbehov kan fyllas. Genom att bredda rekryteringsbasen, och även vända sig till kvinnor och personer med utländsk bakgrund, blir förstås tillgången till kompetens mycket större. För att lyckas attrahera och rekrytera dessa personer kan det krävas att man använder verktyg som leder till andra tankesätt och förändrade attityder.

Sju steg för inkludering

Ett sådant utbildningsverktyg är ”Respekttrappan”. Det är framtaget av organisationen Make Equal och SBAB, och innehåller sju steg för mer inkluderande arbetsplatser. Under 2021 kommer personalen på Plåt & Ventföretagen att genomföra ”Respekttrappan”, som ett första steg i ett större projekt om social hållbarhet.

– Efter att vi själva har genomgått de sju stegen i ”Respekttrappan” är tanken att de medlemsföretag som vill kan applicera verktyget i sin verksamhet. Vi är nämligen övertygade om att man måste börja detta arbete hos ledningen på våra medlemsföretag, säger Rickard Lindskog, företagsrådgivare och ansvarig för Plåt & Ventföretagens arbetsgrupp för social hållbarhet.

Viktigt konkurrensmedel

Forskning visar att mångfald i en grupp leder till bättre genomsnittliga resultat i verksamheten. Här har företagets ledning och personer i chefsposition en avgörande roll.

“Forskning visar att mångfald i en grupp leder till bättre genomsnittliga resultat i verksamheten.”

‒ Närmaste chefen är oerhört viktig för alla beteendeförändringar. Högsta cheferna och arbetsledningen måste efterfråga ökad mångfald och platscheferna måste ha kunskap och mod att förändra, säger Rickard Lindskog.

– Det finns en hel del forskning som visar på en positiv koppling mellan jämställdhet och ekonomiskt utfall. Det handlar bland annat om att en blandad grupp presterar bättre rent arbetsmässigt. Jämställdhet och hållbarhet har också blivit ett viktigt konkurrensmedel om talangerna och även när det gäller upphandlingar med mera, säger Rickard Lindskog.

Text: Ida Fredriksson
Foto: Boel Ferm
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #3.2021)

Jämställdhet

Jämställdhet innebär att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter inom alla områden i livet. Källa: Jämställdhetsmyndigheten

Respekttrappan

”Respekttrappan” innehåller sju steg för mer inkluderande arbetsplatser. Med hjälp av verktyget kan du och din organisation ta enkla men stora steg mot en jämlik och respektfull arbetsplats. Det är helt gratis och med ett par snabba klick kan ni komma i gång redan i dag. Respekttrappan vill möjliggöra förändring genom attityd och medvetenhet kring inkludering och jämlikhet. När du påbörjar denna resa lovar du att delta med ett öppet sinne, att vara respektfull och nyfiken på dina egna och andras unika förutsättningar och sätt att vara. Vi är alla en del av de normer som vi vill förändra. Läs mer på respekttrappan.se.

Klimatomställningen – det bärande temat i återstarten av Sverige

På styrelsemötet i Svenskt Näringsliv den 16 april hade vi statsminister Stefan Löfven som gäst. Han redogjorde kort om coronaläget, och konstaterade att efter ett år är det fortfarande hög smittspridning och att vi nu är inne i tredje vågen. Löfven var trots det positiv och menade att vi nu börjar se ljuset i tunneln i och med att vaccinationerna kommit i gång.

Sverige har tuffa klimatmål, som bland annat innebär att vi ska vara klimatneutrala år 2045 samtidigt som digitaliseringen av samhället går snabbt. För att klara av dessa förändringar är stabil och säker tillgång till el helt avgörande. Vi kommer därmed att få se helt nya krav på det svenska elsystemet. Det behöver kunna garantera klimatneutral produktion, stabilitet och konkurrenskraftig kostnad för el för att kunna bidra till att bygga välstånd i Sverige och samtidigt medverka till att vi når de globala klimatmålen.

Processerna för att bygga ut och förnya det svenska elsystemet, så att det möter målen för 2045, kommer att kosta mycket och ta lång tid. Olika beräkningar pekar på att de totala investeringarna troligen kommer att gå upp mot 1 000 miljarder kronor.

På frågan om elkraftförsörjningen svarade Löfven kort: ”Vi behöver fördubbla elproduktionen och få till bättre överföringar. Tiden för att bygga nya nät ska halveras.” Som åhörare undrar man: ”Hur ska det gå till, med tanke på att år 2045 ligger bara sex mandatperioder bort?”

Däremot var statministern mycket tydlig med att klimatomställningen kommer att vara det bärande temat i återstarten av Sverige efter coronapandemin. Hela Sverige har kraftsamlat för att klara av det nya coronaviruset och minska smittspridningen. Det är nu avgörande med en grön omställning som utgångspunkt för återhämtningen efter krisen. Investeringar i industrins klimatomställning, hållbara transporter och biologisk mångfald ska bidra till att vi tar oss ur krisen.

Vad gör vi i vår bransch för att hjälpa till?

Tillsammans med våra nordiska systerföreningar i Nordisk Ventilation och Blikkenslager-mesterforbundet startade vi hösten 2020 ett banbrytande projekt för minskning av metallavfall för cirka 1 600 branschföretag som är verksamma i Norden.

Projektets mål är att:

• Minska branschens metallavfall med upp till 30 procent. Detta minskar det enskilda företagets kostnader för avfallshantering avsevärt och säkerställer att industrin följer nuvarande och framtida lagstiftning relaterat till avfall.

• Göra branschen synlig som en attraktiv och modern partner för resten av byggbranschen.

• Bidra till en mer hållbar byggbransch.

Ett enkelt sätt att komma i gång är att fokusera på förebyggande åtgärder – tillsammans med personal, föreskrivande led och leverantörer – för att minimera spill inom företagen och produktionen. Detta kan göras genom att exempelvis använda standardkulörer, minska antalet transporter, reducera fel i tillverkningen och söka efter återanvändningsmöjligheter tillsammans med andra inom byggbranschen.

Jag är övertygad om att vi alla nu tillsammans har en unik möjlighet att driva plåt- och ventilationsbranschen framåt i våra nordiska länder. Det kommer på sikt att leda oss till nya marknader samtidigt som vi förbereder oss för att leverera byggprojekt anpassade till framtida klimat- och miljökrav, där vi på ett klokt sätt bidrar till exempelvis Agenda 2030:s mål nummer 12 (hållbar produktion och konsumtion) och 13 (klimatförändringar). Så låt oss medverka till investeringar i klimatneutrala och giftfria cirkulära lösningar, så att vi tillsammans minskar koldioxidutsläpp och lägger grunden för nya jobb och stärker vår konkurrenskraft.

Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund,
 jorgen@loddeplat.com

 

Ledaren är ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2021

Hadi Barbari – en konstnärlig ung plåtslagare

Han brinner för konst, musik och vackra plåttak. Fjolårets segrare i SM för unga plåtslagare, 21-åriga Hadi Barbari, är en riktig konstnärssjäl. Den 15 april delade han ut priset till 2021 års vinnare.

När Hadi Barbari kom ensam till Sverige från Afghanistan som femtonåring hösten 2015 hade han ingen aning om att han fem år senare skulle stå högst upp på prispallen i SM för unga plåtslagare. Men drömmen gick i uppfyllelse förra året då han kammade hem segern genom sitt noggranna och väl utförda arbete i tävlingen.
– Det var en dröm som jag hade kämpat länge för. Vinsten är som ett bevis på att man är duktig i sitt yrke och det känns jättekul, säger Hadi Barbari som har fortsatt att arbeta som plåtslagare på Upsala plåtslageri under året som gått.
– Jag trivs jättebra här och har många duktiga arbetskamrater som jag lär mig mycket av. Även om jag också jobbar mycket på egen hand så finns det alltid skickliga kollegor att fråga om råd när det behövs.

Lockades av hantverket

Hadi kunde inte ett ord svenska när han kom till Sverige 2015. I dag talar han flytande med bara en svag brytning. För att lära sig rätt uttal använder han ett speciellt knep.
– Jag sjunger mycket svenska sånger, då hör man dialekten och kan härma. Lisa Ekdahl är en favorit, säger 21-åringen och börjar nynna på klassikern ”Vem vet”.
Ett år efter han kom till Sverige var det dags att välja gymnasium och valet föll då på byggprogrammet eftersom han gillar att jobba med händerna. Vid rundvandringen i ettan upptäckte han plåtslageri.
– Vi fick prova på de olika yrkena och jag fastnade direkt för plåtslageri eftersom det kändes mest avancerat och komplicerat, som ett riktigt hantverk, och det gillar jag, säger Hadi.
Han berättar att han var den elev som alltid var kvar sist i verkstan och jobbade med sina egna projekt efter skolans slut.
– Det var en fantastisk känsla att få stå där och falsa i verkstan och skapa saker i plåt.
Men han hade fått upp ögonen för vackra plåttak redan före gymnasiet.
– Där jag kommer ifrån har vi ingen plåt på taken, så det var en av de första sakerna som fångade min uppmärksamhet när jag kom till Europa. Här är taken så fina, nästan som konstverk, som en krona på byggnaden.

“Här är taken så fina, nästan som konstverk, som en krona på byggnaden.”

Skapar även på fritiden

Det är inte bara i arbetet som Hadi använder sina händer. Även på fritiden skapar han. Då handlar det om konst och musik. Han målar i både olja och akvarell och i framtiden hoppas han kunna arbeta med konsten som yrke.
– När jag var ny i Sverige hade jag mycket fritid efter skolan, då är det lätt att man börjar tänka för mycket på deprimerande saker. Men jag upptäckte att det var roligt att rita och måla och att det gjorde att jag släppte de tankarna. Nu har målandet blivit ett sätt att uttrycka mig.
Och för ett år sedan började Hadi ta fiollektioner.
– Jag lyssnar mycket på klassisk musik, gärna fiol. Det är så vackert och jag blir så berörd. Så jag ville lära mig att spela själv och började gå hos en privatlärare.

Delar ut årets SM-pris

Den 15 april är Hadi Barbari åter på plats i Katrineholm på SM för unga plåtslagare, men denna gång som prisutdelare.
– Det ska bli jätteroligt. I år, när jag inte tävlar själv, kan jag bara njuta av att vara där.
Hans råd till årets tävlande är ta det lugnt och först och främst gå in för att ha kul.
– Det ska vara roligt att tävla, så försök att inte stressa, även om det är svårt. Och titta inte så mycket på dina medtävlande, utan försök koncentrera dig på ditt eget jobb och gör ditt bästa.

Du har nu ett SM-guld i bagaget och fina arbetsmeriter. Hur ser framtidsplanerna ut?
– När jag gick i skolan tänkte jag att jag kanske skulle plugga vidare till arkitekt så småningom. Men vi får se vad som händer. Just nu trivs jag så bra med jobbet som plåtslagare att jag vill fortsätta med det ett tag. Och mitt närmaste mål är att få en egen bostad så att jag slipper bo i andra hand.

Text: Karin Cedronius
Foto: Orlando Boström
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2021)

Fakta

Namn: Hadi Barbari
Ålder: 21 år
Arbetsplats: Upsala plåtslageri
Aktuell: Prisutdelare vid SM för unga plåtslagare 2021
Merit: Vann SM för unga plåtslagare 2020

 

Hos Höijs är certifiering centralt

Hos medlemsföretaget Höijs Ventilation i Kristinehamn står kompetensutveckling högt på agendan. Inom kort ska deras injusterare Tobias Sahlén certifieras av det oberoende organet Kiwa efter att ha genomgått förbundets kurs ”Mätt rätt”.

I Kristinehamn i Värmland verkar medlemsföretaget Höijs ventilation, som med sina 30-talet anställda är specialister på ventilationsrengöring, injustering och lagstadgad OVK. Här är kompetensutveckling och fortbildning en viktig och naturlig del av vardagen och ett sätt att säkra återväxten i företaget.
– Vi upptäckte tidigt hur svårt det är att få tag på personer med hög ventilationskompetens. Så i stället för att leta efter det vände vi på myntet. Vi började helt enkelt söka efter bra människor som vi kan lära upp internt så att de blir bra ventilationare, säger vd Ulf Brodin som tillsammans med Pelle Höij startade företaget 1994.
– Det handlar om att hitta personer som passar in i vårt sätt att tänka, vår struktur och som köper den kravbild som vi ställer på dem. Själva yrkeskunskapen kan vi alltid lära dem via internutbildning och kurser.
En av dem som började just så är 28-årige Tobias Sahlén. Han kom till Höijs direkt efter gymnasiet, efter att ha blivit tipsad om jobbet av sin handbollstränare – ingen mindre än ägaren Pelle Höij.

Foto: Orlando Boström

Allt om injustering i en utbildning

– I början kunde jag ingenting utan fick gå bredvid chefen och lära mig allt. Vi åkte runt i Sverige och rensade och besiktigade ventilation på olika hotell. Jag lärde mig jättemycket och efter ett tag gick det så bra att jag fick hela ansvaret för jobbet.
Det är snart nio år sedan och sedan dess har Tobias utvecklats rejält. I dag är han certifierad i både rensning, med K-behörighet, och OVK, med N-behörighet. Inom kort ska han också få sin certifiering i injustering, efter att ha gått Plåt & Ventföretagens onlinekurs ”Mät rätt” och avlagt prov hos det oberoende certifieringsorganet Kiwa.

“Det är superbra att man kan gå tillbaka när som helst och repetera delar av kursen”

– Jag gick kursen ”Mät rätt” för något år sedan och tycker att den var helt suverän. Den var detaljerad och beskriver allt som man behöver veta om injustering på ett bra sätt och med ett enkelt, lättbegripligt språk. Att det var en blandning av text, pdf:er och videor var också riktigt bra för då blir det konkret.
Inför certifieringen har Tobias gått tillbaka i kursmaterialet och fräschat upp sina kunskaper.
– Det är superbra att man kan gå tillbaka när som helst och repetera delar av kursen – både inför certifieringen, men även om man står ute på något jobb och kanske får hjärnsläpp och vill dubbelkolla något. Då är det bara att logga in och kolla upp det.

Höijs Ventialtion är baserade i Kristinehamn i Värmland och har 30 anställda. Företaget utför först och främst ventilationsrengöring, injutsering samt OVK-besiktningar över detora delar av Sverige. Foto: Orlando Boström

Viktigt med certifiering

Ulf Brodin menar att vikten av att ha certifierad personal bara ökar. Inte minst när det gäller offentliga upphandlingar.
– Det finns till och med de som skriver in i sina avtal att man som leverantör måste ha minst en certifierad injusterare för att ens komma på fråga. Det gäller speciellt i kommunala upphandlingar. Men det är tyvärr långt ifrån alla ännu. Jag hoppas att man ska införa det även inom nyproduktion, och i ramavtal med ventilationsentreprenörer, för det är jätteviktigt för att öka kvaliteten i branschen.
Utöver Tobias är det ytterligare två medarbetare på Höijs som kommer att certifieras för injustering inom den närmaste framtiden. Men det stannar inte där. Höijs satsar på att alla anställda som vill ska få möjlighet att certifiera sig inom alla tre grenar: OVK, injustering och rengöring. Även om det ställer krav på dem som arbetsgivare.
– Ska man ge sig in i världen med certifiering och utbildningar, då gäller det att man som arbetsgivare avsätter tid och pengar för att de anställda ska kunna studera på arbetstid. Det är mest rättvist mot de anställda och ger de bästa förutsättningarna för att det ska bli bra, säger Ulf Brodin.

Text: Karin Cedronius
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2021)

Läs mer på pvforetagen.se.

Ulf Brodin och Pelle Höij. Foto: Orlando Boström

 

“Vi söker efter bra människor som vi kan lära upp internt så att de blir bra ventilationare”, säger Ulf Brodin. Foto: Orlando Boström

Plåtprisets vinnare svävar i skyn

Med skimrande bucklighet omfamnar glanspolerad rostfri plåt huset som tycks sväva fyra meter ovanför marken. Synvillan i Eriksbergs viltpark är ritad av Sandellsandberg arkitekter som vann Plåtpriset 2021 med projektet.

Thomas Sandell, ansvarig arkitekt för Synvillan. Foto: Jezzica Sunmo

– Plåten är projektet i det här fallet. Idén var att materialet skulle förstärka intrycket av att huset svävar. Naturen speglar sig i den reflekterande, buckliga plåten och byggnaden – som ger en illusion av att vara i upplösning – kamoufleras samtidigt i naturen, säger ansvarig arkitekt Thomas Sandell på Sandellsandberg arkitekter.
En spännande kontrast, med rötter i då och nu, uppnås med kombinationen av traditionsenligt vasstak och en modern användning av plåtmaterialet. I Blekinge, där Eriksbergs naturreservat ligger, finns en lokal byggnadstradition med vasstak. Nutiden tar form i den reflekterande buckliga plåten runt hela fasaden och under huset.
Genom ett glasgolv i vardagsrummet kan man titta på de vilda djuren i safariparken och samtidigt slippa stöta på bisonoxarna, vildsvinen eller några andra av de vilda djuren.
– Enbart plåt och vass har använts utvändigt, bortsett från glaset i fönstren och en trappa med trappsteg i ek. Invändigt har vi hållit oss till trä, säger Thomas.

Glasgolvet är en detalj som ger känsla av extra närhet till djuren och naturen i safariparken. Foto: Åke E:son Lindman

Kunde inte motstå plåt

Först tänkte arkitekterna använda reflekterande glasytor, men ändrade sig.
– Vi ville ha en extra effekt. Det kan dessutom vara problem med glasytor eftersom fåglar flyger in i dem och så vidare. Därför såg vi på finkorrugerad plåt och blank aluminium, men stötte efter hand på den här plåten från en tysk tillverkare. När vi fick provbitarna var vi förlorade, säger han.
Den syrafasta, rostfria plåten kom mönstervalsad och blankglödgad från tillverkaren, EXYD. Lindab levererade den tillskuren och bockad till släta plåtar som monterades på plats av byggentreprenören PMB:s egen plåtslagare.

”Att vinna känns förstås väldigt bra. Det är kul, för plåt är ett roligt material.”

– Monteringen fungerade bra, även om det var lite pilligt på grund av de snäva toleranser som platsmonterat innebär. Lindab har också levererat övrig plåt till projektet, till nock, takrännor och så vidare, säger Jimmy Johnsson, försäljningschef Plåtslageri Sydöst på Lindab Sverige AB.
Thomas Sandell menar att plåt i arkitekturen nästan inte har några begränsningar.
– Materialet är lätt och går snabbt att montera, vilket förkortar byggtiden. Det är relativt enkelt att få till snygga möten, i alla fall på ritbordet. Till det kommer hållbarhetsaspekten och att materialet går att återvinna. Till och med gamla plåtfasader som börjar rosta kan vara charmiga. Om det handlar om utsatta områden är plåt ett naturligt val, för det är ett tufft material.

Foto: Åke E:son Lindman
Inuti villan är det härskande materialet trä. Glasgolvet är en detalj som ger känsla av extra närhet till djuren och naturen i safariparken. Foto: Åke E:son Lindman

Flera hus med plåt i framtiden

Han håller med om att plåt har fått ett brett uppsving, särskilt på fasader, och han tror att vi kommer att få se mer plåt i småhusbebyggelse. Lilla Integralen i Linköping och Folkets Hus i Fisksätra är exempel på uppmärksammade projekt som arkitektbyrån har gjort nyligen.
– Tegel, trä och plåt – material som är vackra och hållbara i sig själv – upplever en renässans. När det gäller plåt kommer det nya ytbehandlingar och bearbetningar och då blir det extra spännande, säger han.
Villan, som är till för parkens gäster, är 50 kvadratmeter, har två rum, ett inbyggt kök och en möblerad terrass. Fyra till fem personer kan sova över. Solenergi och gas är energikällor. Huset fungerar också som en högt belägen foderstation för djuren.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: Åke E:son Lindman
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2021)

 

Ljusets infall styr upplevelsen av den blankpolerade men buckliga stålplåten. Foto: Åke E:son Lindman
Traditionellt vasstak och modern plåt knyter ihop tidsepoker och ger en spännande upplevelse. Foto: Åke E:son Lindman

Plåtpriset

Tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året har visat upp ett projekt där metallfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö. Priset sponsras av Svensk Byggplåt. Prispokalen i koppar har utformats av konstnären Marie Louise Kold och FMH Stainless levererade materialet till årets diplom. I år hölls prisutdelningen, som är en del av PLÅT21, digitalt och samlade cirka 200 registrerade personer via länk. Aurubis, Bevego, Plannja, PREFA, Ruukki och SSAB arrangerar de årliga Plåtdagarna.

Juryns motivering

”Juryn imponeras av byggnadens geniala enkelhet, liksom dess lekfulla och mycket respektfulla förhållningssätt till omgivningen. Hållbarhetsfunktioner har integrerats på ett självklart sätt och exteriört briljerar byggnaden med träffsäkra och modiga materialval.”

Eriksbergs Hotell- och Safaripark

Naturreservat som ligger i Blekinge skärgård. Erbjuder guidad safari, boende med mera. Tidigare var Eriksbergs Hotell- och Safaripark okänd för många. Synvillan, tillsammans med de andra husen i parken – också ritade av Sandellsandberg – har med sin arkitektur hjälpt till att göra Eriksberg känt.

SM-guld i plåtslageri till Elias Karlsson

Guldet under finalen i SM för unga plåtslagare i Katrineholm gick till Elias Karlsson. Han visade sig vara både snabb och noggrann, och han levererade ett estetiskt mycket tilltalande tävlingsbidrag. Dessutom hanterade Elias pressen av att genomföra hela tävlingen i livesändning.

Under sex intensiva timmar den 15 april tävlade landets sex bästa unga plåtslagare om SM-medaljerna. Tävlingsuppgiften bestod av flera olika delar och inleddes med kundmöte, planering samt måttning och tillklippning av plåten. Därefter följde täckning av takfot med en fotränna samt tillhörande utlopp från rännan.
Elias vann med god marginal, tack vare en genomgående mycket hög finish i både detaljer och helhet. Hans strategi var dessutom att tillverka så mycket som möjligt i verkstaden innan han tog sig ut till arbetsplatsen, vilket visade sig vara ett smart drag. Han upplevde dock de tre första timmarna som stressiga, men lyckades sedan slappnade av och blev klar en hel timme före slutsignal.
– Det känns helt overkligt att vinna, konstaterade en lycklig Elias efter att ha tagit emot guldmedaljen.

Under sex intensiva timmar den 15 april, tävlade landets sex bästa unga plåtslagare om SM-medaljerna.

Guldfest i Avesta!

På grund av pandemin fick varje tävlande ha med sig endast en lärare som support. Elias lärare Mikael Lundgren, från Lugnetgymnasiet i Falun, var på plats och förklarade det vinnande upplägget inför tävlingen.
Vi har tränat, tränat och tränat. Hans styrkor är att han är lugn och metodisk. Dessutom jobbar han alltid med millimeterprecision, berättade Mikael.

Vi har tränat, tränat och tränat. Hans styrkor är att han är lugn och metodisk.

Utöver en stolt lärare, klasskamrater och familj så rapporterades det dagen efter vinsten om feststämning på Erikssons Plåt & Kopparplåtslageri i Avesta. Elias har nämligen gjort hela sin praktikperiod på företaget och kommer att påbörja sin anställning där direkt efter studenten.
Startfältet på SM bestod inte bara av en skicklig vinnare, utan också av ytterligare fem unga plåtslagare i absolut toppklass. Samtliga fyra domare från Plåt & Ventföretagen och Byggnads var imponerade.
Det är otroligt kul att se den här generationen plåtslagare. Finalisterna höll en ovanligt jämn och mycket hög nivå i år, sa Hans Eriksson från Plåt & Ventföretagen.

Vinnarbidraget!

Livesändes på Youtube

På grund av pandemin fick hela tävlingen ett annorlunda upplägg i år. Den livesändes på Youtube under nästan åtta timmar. Tittarna guidades av plåtslagarproffs, såsom lärare från PVF Teknikcentrum och förra årets SM-vinnare, vilka kommenterade arbetets gång. Tittarna fick också lära känna de tävlande, deras lärare, tävlingsledningen och domarna i flera intervjuer.
Vi är jätteglada över att vi kunde ta ett nytt grepp om SM för unga plåtslagare och skapa den här annorlunda och fullspäckade sändningen. På så vis kan vi på riktigt nå ut till intresserade ungdomar, skolor, företag, släkt och vänner, berättar Kaveh Nowroozi, projektledare på PVF Yrke & Utbildning.
Livesändningen hade under tävlingsdagen fler än 500 tittare och antalet visningar på Youtube har i skrivande stund passerat 800.
Sändningen medförde dessutom att Elias bland annat blev uppmärksammad i TV4:s ”Nyhetsmorgon” samt intervjuad i ”Vaken” i Sveriges Radio, dagen efter finalen. Förutom äran och guldmedaljen belönades även Elias med en vinstsumma på 6 000 kronor.

Text: David Olsson
Foto: Mia Bornberger
Publicerad: 2021-04-16
Uppdaterad: 2021-04-26

 

Juryns motivering:

Årets vinnare har visat prov på stor kunskap inom plåtslagaryrket och med sitt tävlingsbidrag lyckats fånga alla små detaljer till en helhet som är både funktionell och vacker.

Vinnarna!

1:a Elias Karlsson, Lugnetgymnasiet, Falun
2:a Anton Lindvall, Uppsala Yrkesgymnasium Jälla, Uppsala
3:a Loke Bodén, Faluns Praktiska Gymnasium, Falun

På delad 4:e plats kom:
Abbas Rezai, Stockholms Byggtekniska Gymnasium, Stockholm
Felix Forsberg, Polhemsskolan, Gävle
Gustav Nilsson, Bromangymnasiet, Hudiksvall

Fakta SM för unga plåtslagare

SM för unga plåtslagare är en årlig tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Huvudsponsorer för tävlingen är Bevego och Plannja.

Hela livesändningen kan ses i efterhand.

APLICATIONS

FOJAB vann PLÅTPRISET 2019 med Lunds tingsrätt

Den 25 april arrangerades arkitekturdagen PLÅT19 för tolfte året i följd. På Hotell 11 i Göteborg bjöds västkustens arkitekter på materialutställning och inspirerande föreläsningar...

SENASTE NYTT