Hem Blogg

Wingårdhs vinner PLÅTPRISET 2022 för Oxford

I expansiva Hagastaden i Stockholm växer det just nu fram en blandad och tät stadsbebyggelse. Här står två eleganta bostadshus, Kvartetten Fas 1, Oxford. Byggnaderna ska snart gå från två till fyra, men har redan hunnit prisas för sin skärpa, kvalitet och stilrena arkitektur. Arkitekterna från Wingårdhs och beställarna från Wallin fanns på plats under arkitekturdagen PLÅT22 den 17 maj, då vinnaren av PLÅTPRISET 2022 avslöjades.

– Det är väldigt roligt att få vinna Plåtpriset 2022 för just den här byggnaden. Det är ju skärpan i plåtdetaljerna och plåtens fina skiftningar som gör projektet. Den höga kvaliteten var möjlig tack vare ett nära samarbete mellan arkitekt, beställare och plåtleverantör genom hela projektet, säger Paula Stenqvist, handläggande arkitekt på Wingårdhs.

Vinnare av PLÅTPRISET 2022, Wingårdhs för Kvartetten Fas 1, Oxford. Arkitektbyrå Wingårdhs och byggherre Wallin. Foto: Theresia Sandahl

Juryns motivering:

Välproportionerade och fint komponerade volymer som för tankarna till klassisk amerikansk höghusarkitektur. Plåtfasadens precisa utformning förstärker husens slankhet — en smakfull och tidlös elegans. Husens materialval och detaljutformning vittnar om ett bra samarbete mellan en ansvarsfull beställare och en kunnig arkitekt. Plåtarbetet är utfört med stor skärpa och är synligt även från husets insida.

Byggnadens namn: Kvartetten Fas 1, Oxford. Ort: Stockholm. Arkitektbyrå: Wingårdhs Plåtmaterial: Anodiserad aluminium i olika bruna kulörer. Plåtslageriarbete/plåtmontage: Fenestra Wieden. Byggherre: Wallin. Byggföretag: Reomti Bygg AB

PLÅTPRISET tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där metallfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö. PLÅT är ett årligt återkommande arkitekturevent som i år genomfördes på Hotell11 i Göteborg. PLÅT22 arrangerades av flera större aktörer inom byggplåtbranschen; Aurubis, Bevego, FMH Stainless, Plannja, PREFA, Ruukki och SSAB. Svensk Byggplåt är sponsor till PLÅTPRISET 2022.

Plåtpartnergruppen blir Opejra

– Vår koncern består av plåtslagerier, fasadföretag och produktionsbolag för aluminiumprofiler. Tillsammans gör vi så mycket mer än var och en för sig. Därför är det nu dags för oss att ta ett gemensamt namn. Vår historia är en del av vilka vi är. Hantverket ligger oss varmt om hjärtat och vi är stolta över vad vi åstadkommit genom tiderna. Nu är det dags att ta vår historia till nutid och framtid. Allt vi lärt oss genom åren ska vi lära varandra vilket kommer göra vårt gemensamma erbjudande så mycket bredare. Vi kan idag erbjuda flertalet lösningar för ett komplett klimatskal för byggnader i hela Sverige, säger Stefan Öberg, vd på Opejra Sverige i ett pressmeddelande.

Företagen som har bytt namn till Opejra är Deje Husplåt, Skara Plåtslageri, Lillåns Bleck & Plåt, Enebybergs Plåtslageri, Torshälla Plåt, Allfasad samt Aluminiumland.

Prisad professor

– Priset betyder jättemycket. Det är ett kvitto på att det jag har gjort har uppmärksammats och att det har kommit till nytta. Rehva riktar sig både till de som jobbar praktiskt med inneklimat och till forskare. Den kombinationen tycker jag är väldigt viktig. Det viktigaste för ett bra inneklimat är att alla som jobbar med det har en helhetssyn, så att man tänker på inneklimatet utifrån vad som krävs för brukarna. Sen tror jag att det är viktigt man tänker igenom vad huset ska användas till och vilka krav man ska ställa på inneklimatet när man bygger nytt eller renoverar, säger Lars Ekberg i en intervju i VVS Forum, som till vardags är adjungerad professor vid Chalmers i Göteborg och verksam som affärsområdeschef vid konsultbolaget CIT Energy Management.

”Håll dig lugn och fokusera på uppgiften”

Hej Elias, för ett år sen vann du SM för unga plåtslagare. Vad har hänt sen du tog emot priset i maj förra året?
– Först gick jag färdigt skolan och tog studenten, sen fortsatte jag att jobba på Erikssons Plåt & Kopparslageri i Avesta. Jag har praktiserat där under alla mina tre år på gymnasiet och trivs jättebra med kollegorna, cheferna och jobben vi får göra.

Vad har utmärkelsen Årets unga plåtslagare 2021 betytt för dig?
– Det är förstås kul att veta att jag är någorlunda duktig på mitt yrke och lyckades vinna över alla andra tävlande förra året. Sen var det ju många runt omkring mig som också blev väldigt stolta över att jag vann, bland annat mina lärare som var helt överlyckliga.

Hur är det egentligen att tävla i plåtslageri?
– Det var kul men det kändes lite skumt när de gick runt med kameror och filmade oss medan vi jobbade. Det gjorde de eftersom hela tävlingen sändes live på Youtube, i och med pandemin. Men efter ett tag glömde man bort att kamerorna var där och jobbade på bara.

Vad har du för tips till årets tävlande?
– Försök att hålla dig så lugn som möjligt under tävlingen. Kolla inte på alla andra som tävlar och stressa inte upp dig om de ligger lite före utan koncentrera dig på ditt. Om det finns en AMA så läs på och dubbelkolla i den så att du inte gör något onödigt fel. Tänk också på att träna mycket innan själva tävlingen så att du har gjort uppgiften innan. Vi fick till exempel göra en fotränna med utkastare och jag hade tränat på att göra en sån hemma i verkstan innan tävlingen.

Varför valde du att bli plåtslagare?
– Jag valde byggprogrammet på gymnasiet och där fick vi testa lite olika inriktningar under ettan. Jag fastnade för plåtslagare eftersom det var roligast. Jag gillar dels att man får vara ute mycket – det finns inget som slår en solig dag uppe på ett tak. Sen gillar jag även att jobbet är utmanande och att man får tänka till en hel del. Bandtäckning är till exempel en favorit.

Vad jobbar du med just nu?
– Jag är i Stockholm fyra dagar i veckan och jobbar i flera olika projekt som vi har där nere. Det är bland annat en skola i Sigtuna och en bandtäckning på några bostadshus i närheten av Frihamnen. Skolan i Sigtuna är ett kul jobb för det är lite extra utmanade. Vi lägger om ett tak som har en del speciallösningar med luckor mitt i nocken och lite annat.

Hur är det att vara hemifrån så mycket?
– Jag gillar det och har jobbat så här i snart två år. Vi ligger ute måndag till torsdag och sen åker vi hem och är lediga på fredagar – jag tycker det är ganska skönt. Vi bor tillsammans ett gäng kollegor på ett hotell och på kvällarna brukar vi spela pingis tillsammans.

Vad har du för planer framöver?
– Jag tänker jobba vidare som plåtslagare på Erikssons Plåtett tag till. Sen får vi se vad som händer, men tror inte att jag kommer tävla mer i plåtslageri, även om det var en kul erfarenhet.

Foto: Patrik Eriksson

 

Namn: Elias Karlsson. Ålder: 19 år. Bor: Hedemora. Gör: Plåtslagare på Erikssons plåt & kopparslageri. Merit: Vann SM för unga plåtslagare 2021. Fritid: Mecka med bilen, vara med tjejen och kompisar.

Elbil efter behov

Det första som du måste tänka på – det absolut viktigaste – är om du kan ladda elbilen där du bor, vilket är det enklaste alternativet och betydligt billigare än att ladda vid publika laddstationer.

Det kan förstås vara svårare för dig som bor i lägenhet, hyresrätt såväl som bostadsrätt, att ladda din elbil hemma. Och det kan ju vara en lång process att påverka fastighetsägaren eller styrelsen att det ska installeras en laddbox för att du ska kunna ladda din elbil.

Att ladda bilen via eluttaget hemma med 230 volt är inte att rekommendera, åtminstone inte som en permanent lösning. Det är varken ett elsäkert alternativ eller ekonomiskt smart på lång sikt och det tar betydligt längre tid än andra laddalternativ.

Installera en laddbox

För dig som bor i villa eller radhus är det oftast lättare att se till att en laddbox installeras. Med en laddbox går det betydligt snabbare att ladda än via det vanliga eluttaget. Om du är anställd, fråga din arbetsgivare om denne kan finansiera en laddbox.

Innan du köper en elbil behöver du också tänka igenom hur långt du kör varje dag. Du som kör längre sträckor ska satsa på en bil med ett större batteripack. För dig som nöjer dig med att köra kortare sträckor räcker det med ett mindre batteripack. Ju längre körsträcka på en laddning, desto högre blir prislappen. Ett större batteripack kostar följaktligen mer än ett mindre.

Snabbladdning effektivast och dyrast

Som om inte det räcker. Snabbladdning är ett krav för många, vilket är det effektivaste och dyraste sättet att ladda bilen på. De flesta bilar klarar snabbladdning, men inte alla. Kolla vad den bil som du är intresserad av klarar.

Krav på snabbladdning hänger förstås ihop med de behov som du har. Och var i landet du kör. De eldrivna lätta lastbilarna som finns på marknaden i dag snabbladdas i genomsnitt ungefär mellan 30–45 minuter från 20–80 procent av batteriets kapacitet.

 

Läs mer
En färsk analys från Bil Sweden visar: ”Det är billigare att köra en elbil jämfört med bensin eller diesel, oberoende av boendeort och boendeform i Sverige.” Bil Swedens analys hittar du på webbplatsen bilsweden.se. 

Ett nytt sätt att tanka

OKQ8:s satsning är en av flera kommande installationer av laddstolpar bland drivmedelsleverantörer och andra aktörer som lägger stora resurser på att bygga laddnätverk för elbilar.

Anledningen till att vi har valt att skriva om OKQ8:s satsning är att den är kopplad till ett utökat samarbete mellan Plåt & Ventföretagen och OKQ8. Konceptet innebär att du som medlem, om du väljer att bli OKQ8-kund, kan ladda elbilen där du behöver ladda den: på OKQ8:s stationer, vid laddstolpe i anslutning till hemmet och på arbetsplatsen. OKQ8 kan vid behov installera laddstolpar i anslutning till hemmet och på arbetsplatsen.

Minst två snabbladdpunkter

Martin Garmstedt, Account Manager OKQ8.

Av OKQ8:s cirka 300 stationer kommer alla att ha minst två uttag för snabbladdning. Plåt & Vent besöker OKQ8:s station i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Det är en stor station med många besökare och åtta snabbladdpunkter. Vi träffar Martin Garmstedt, Account Manager östra Sverige och södra Stockholm OKQ8, som berättar om konceptet.

– Vi börjar vår satsning där den stora efterfrågan av laddning finns i dag, i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sedan bygger vi ut successivt i övriga landet, säger han.

Alla stationer i OKQ8:s nätverk ska ha snabbladdpunkter. Mindre stationer kommer att få två snabbladdpunkter, större stationer med fler besökare kommer att ha fler laddpunkter.

– Vår satsning bygger på att vi som drivmedelsbolag vill vara med och skynda på omställningen till el, som är det nya drivmedlet. Vår ambition är att vara störst och ta fram det största laddnätverket av snabbladdare i Sverige. Vi gör det tillsammans med Skellefteå Kraft, säger Martin Garmstedt.

Snabbladdarna på OKQ8:s stationer har en effekt på 150 kilowatt, vilket ger mycket snabb laddning för de allra flesta elbilar. Men för att möta framtidens ännu högre krav kan laddarna byggas ut till 350 kilowatt med ett antal moduler.

Allt på samma kort

För att förenkla för företagare och anställda sker identifiering med hjälp av appen OKQ8 Elbilsladdning, eller med något av OKQ8:s företagskort: Business Basic El eller Fuel Plus El. Med korten går det att följa upp samtliga anställdas laddningar och laddhistorik genom en elbilsladdningsportal. Med samma kort kan företagare och dess anställda förutom att ladda elbilen även vid behov tanka flytande drivmedel, handla varor och tvätta bilen.

– Vi har adderat in en RFID-tagg i korten, som är själva nyckeln för att kunna särskilja vem det är som har tankat, laddat eller handlat varor och vad som har köpts. Det gäller även för dem som laddar bilen hemma. Om det är firmabilen som laddas kan arbetsgivaren se det på fakturan och sedan ersätta den anställde för den el som denne har betalat för. Företagskortet används bara för att blippa.

För att ladda elbilen privat använder man appen OKQ8 elbilsladdning. Till den går det att koppla sitt Mastercard eller Visakort etcetera och ange vilket kort som fakturan ska kopplas till.

Mer information om OKQ8:s elbilsladdning finns på webbsidan. 

Han är Sveriges bästa unga ventilationsmontör

Juryn hyllade Pontus för hans målmedvetenhet och förmåga att arbeta under press. Själv var han mycket glad över vinsten och nöjd med sin planering.

– Jag memorerade hela ritningen i natt, så när jag kom till tävlingsplatsen idag kunde jag sätta igång med monteringen direkt. Det var nog det som gjorde att jag vann, säger Pontus.

Medaljörerna i SM Unga Ventilationsmontörer 2022: 1:a Pontus Forsström, Söderköping 2:a Gustaf Franck, Katrineholm 3:a Farah Said Musa, Växjö. Foto: Jonas Ljungdahl

Medaljörerna i ”SM Unga Ventilationsmontörer 2022” är:

Guld: Pontus Forsström, Nyströmska skolan i Söderköping
Silver: Gustaf Franck, Ventilationsprojekt i Katrineholm
Brons: Farah Said Musa, Teknikum i Växjö

SM-finalen genomfördes under Yrkes-SM på Arenastaden i Växjö med totalt 22 000 besökare. Tävlingsmomenten krävde kunskaper i att läsa, förstå och montera utifrån ritning, utföra funktionella samt estetiskt tilltalande monteringar samt ha god förståelse för arbetsmiljö och ergonomi.

SM Unga Ventilationsmontörer 2022 organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, ventilationsbranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, som ägs gemensamt av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Läs mer på www.pvf.se. Huvudsponsorer för ”SM Unga Ventilationsmontörer 2022” är Lindab.

Pontus Forsström i slutskedet av monteringen som gav honom ett SM-guld.

Mahdi Barbari från Uppsala tog SM-guld i plåtslageri 

– Jag är jätteglad. Det känns bra att vinna efter att ha lagt ner så mycket tid och engagemang på träningen, sa en mycket nöjd Mahdi.

Juryn var otroligt imponerade av bedriften att leverera ett så fint arbete och att dessutom göra det inför stor publik, både på plats och via en livesändning. Juryns motivering: ”Ett väl planerat och noggrant genomfört arbete, utan stress och med tid till godo. Ett arbete att vara stolt över!”

Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2022: 1:a Mahdi Barbari, Uppsala 2:a Marcus Falck, Borås 3:a Tobias Konz, Karlstad. Foto: Jonas Ljungdahl

Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2022:

Mahdi Barbari, Uppsala Yrkesgymnasium Jälla
Marcus Falck
, Viskastrandsgymnasiet, Borås
Tobias Konz
, Nobelgymnasiet, Karlstad

Finalen i SM för unga plåtslagare 2022 genomfördes under Yrkes-SM på Arenastaden i Växjö. Tävlingens sista dag livesändes i tre timmar via Youtube på www.smup.se.

Läs mer om plåtslagaryrket på www.platslagare.nu eller ta del av livet som plåtslagare på Instagram @bliplatslagare.

SM för unga plåtslagare är en årlig återkommande tävling som organiseras och genomförs av PVF Yrke & Utbildning, plåtslageribranschens organisation för rekrytering och utbildningsfrågor, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. Huvudsponsorer för SM för unga plåtslagare 2022 är Bevego och Plannja.

Hon är Årets byggkvinna 2022

– Malin Söderson är en stor förebild och en ledare som tar ansvar, utvecklar och leder personerna i sin omgivning. Malin har arbetat konsekvent och långsiktigt med att bygga upp en företagskultur som gynnar medarbetarna och är en inspiratör för branschen. Därför tycker vi i juryn att hon en värdig vinnare av Årets byggkvinna 2022, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.

I den nya kategorin Årets byggföretag vann TL Bygg för att man engagerat hela byggbranschen och generöst delat med sig av insikter och verktyg som gör att branschen blir mer inkluderande och jämställd. Shakrin Ahmed, projektledare på AFRY, vann kategorin Årets mest inspirerande resa för att hon med envishet vågat följa sin dröm och inte tillåtit sig bli påverkad av yttre faktorer.

Juryns motiveringar:

Årets byggkvinna – Malin Söderson

Vinnaren av priset ”Årets byggkvinna” tilldelas en kvinna som inte bara är en otrolig förebild, utan även en ledare som tar ansvar, utvecklar och leder personerna i hennes omgivning. I sitt ledarskap tar hon ansvar för olika områden som rör den psykosociala arbetsmiljön, rutiner vid planering och utvecklingen av en maskinpark. Hon är en person som genom ett konsekvent och långsiktigt arbete har byggt upp en företagskultur som gynnar medarbetarna. Hon imponerar och inspirerar branschen till att ta helhetsansvar för företag och fortsätta utveckla processer och rutiner allt eftersom att tiderna ändras.
Årets byggkvinna är en självklar vinnare som med engagemang, stort ansvar och kompetens inte bara leder sig själv och sitt företag till utveckling utan även sina medarbetare. Utmärkelsen ”Årets Byggkvinna” tilldelas Malin Söderson

Årets byggföretag – TL Bygg

Vinnaren av utmärkelsen ”Årets byggföretag” har engagerat hela branschen och generöst delat med sig av insikter och verktyg som gör att branschen blir mer inkluderande och jämställd. Genom diverse olika workshops, och genom en kommunikation som varit enkel och tydlig, har de lyckats involvera såväl mindre byggföretag till större aktörer. Kulturen i branschen är avgörande för att vi ska kunna behålla talanger. Man förbättrar inte bara sin egen kultur, utan inspirerar hela branschen till att utveckla den tillsammans. Sida vid sida. Utmärkelsen ”Årets byggföretag” tilldelas TL Bygg, som har fått hela branschen att ”Sila snacket”.

Årets mest inspirerande resa – Shakrin Ahmed

Vinnaren av utmärkelsen ”Årets mest inspirerande resa” har med envishet vågat följa sin dröm och inte tillåtit sig bli påverkad av yttre faktorer. Trots att resan inte alltid varit enkel, och hon har haft ett tufft motstånd, har hon fullföljt sin vision. Med ett stort engagemang och intresse har hon fördjupat sina kunskaper inom områden som digitalisering och jämställdhet. Hennes personliga resa, där hon vuxit i sin roll och inte lämnat någon oberörd, är beundransvärd. Vi är övertygade om att hon kommer fortsätta driva utvecklingsfrågor i branschen framåt och vi ser fram emot att få fortsätta följa hennes tydliga och starka resa. Utmärkelsen Årets mest inspirerande resa tilldelas Shakrin Ahmed.

Bakgrund

Årets byggkvinna lanserades 2021. Första året gick utmärkelsen Årets byggkvinna till Emmalena Andersson, plåtslagare och byggchef.
2022 lanserades två nya priskategorier – ”Årets byggföretag” och ”Årets mest inspirerande resa”. Utmärkelsen Årets byggföretag delas ut till ett företag som arbetat för en inkluderande arbetsplats där alla känner sig välkomna. Företaget ska vara ett gott föredöme och inspirera andra företag i deras arbete för inkludering. Utmärkelsen Årets mest inspirerande resan går till en person vars berättelse om hur hon klev in i byggbranschen är i fokus.
Syftet med priset Årets byggkvinna är att lyfta fram kvinnliga förebilder och företag som strategiskt arbetar med att på sikt få fler kvinnor att söka sig till bygg- och anläggningsbranschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket kan bidra till en sundare och schysstare kultur på våra arbetsplatser.

Jury – Årets byggkvinna 2022
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Sandra ’Byggsandra’ Mobaraki, bygginspiratör och influencer
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
Jonas Steen, ordförande SME-utskottet, Byggföretagen
Folkets röst

Lovisa Burfitt skapar priset till Årets byggkvinna

– Det kändes extra kul att få det här lite annorlunda uppdraget som uppmärksammar jämställdhet och inkludering i byggbranschen. Alla finalisterna är på olika sätt inspirerande förebilder, säger bildskaparen Lovisa Burfitt, som främst jobbar med uppdrag inom modebranschen.

Vinnarna avslöjas den femte maj på ett livesänt webbinarium kl 18-19. Anmäl dig här!
Läs mer om de nio finalisterna i kategorierna: Årets byggkvinna, Årets mest inspirerande resa och Årets byggföretag.

Jurydeltagare
Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen
Sandra ’Byggsandra’ Mobaraki, medgrundare till priset
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Jeanet Corvinius, ordförande Byggcheferna
Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO
Jonas Steen, ordförande i SME-utskottet och styrelseledamot i förbundsstyrelsen, Byggföretagen samt vd F O Peterson & Söner
Folkets röst

Om Årets byggkvinna
Utmärkelsen Årets byggkvinna lanserades 2021 och delas ut i kategorierna Årets byggkvinna, Årets mest inspirerande resa och Årets byggföretag. Priset är ett samarbete mellan Byggföretagen och medgrundaren Sandra Mobaraki, även kallad Byggsandra, som tillsammans vill verka för att uppmärksamma kvinnliga förebilder i byggbranschen. Syftet med Årets byggkvinna är att lyfta fram kvinnliga förebilder och företag som strategiskt arbetar med att på sikt få fler kvinnor att söka sig till bygg- och anläggningsbranschen. Målet är en jämnare könsfördelning, vilket kan bidra till en sundare och schysstare kultur på våra arbetsplatser.

APLICATIONS

Branschträff i Uppsala

Plåt & Ventföretagens årliga kongress genomförs i år i Uppsala och mer information om detta populära evenemang finns på pvforetagen.se.  Dagen före kongressen, den...

SENASTE NYTT