Att lyckas locka unga till yrket

Nyrekrytering är ett av branschens stora bekymmer – det vet alla. Men det finns några medlemsföretag som har lyckats riktigt bra med att locka unga personer till yrket. I en artikelserie under våren ska vi följa dem och ta del av deras erfarenheter och råd. Först ut är KG Hjelmgrens Plåt i Norrköping där medelåldern bara är cirka 30 år.

Patrik Rydberg

På KG Hjelmgrens Plåt i Norrköping är praktikanter och lärlingar en självklarhet. I snart 20 år har de tagit in minst en praktikant per år. De flesta av dem har gått vidare till anställning i firman efter att de har gått ut skolan.
Patrik Rydberg, som äger KG Hjelmgrens, har haft som en uttalad strategi ända sedan han tog över firman år 2000 att arbeta tajt med yrkesgymnasiet på orten, Ebersteinska gymnasiet. – Man kan säga att jag har byggt upp min firma från Ebersteinska gymnasiet. Varje år tar vi in elever från dem och 90 procent av mina anställda kommer därifrån, eftersom flera av dem blir kvar hos oss efter gymnasiet. Fördelarna med att arbeta så är att Patrik Rydberg kan forma eleverna till de yrkesmän han vill ha. Samma sak gäller förstås med lärlingar, som också spelar en viktig roll i uppbyggnaden av företaget inför framtiden, menar Patrik.
– Det är lite som att bygga ett idrottslag, man måste ha alla typer för alla behövs i kedjan. Det går inte att ha enbart en massa Zlatan. Och man måste våga ta in lärlingar och praktikanter i både hög- och långkonjunktur, säger Patrik Rydberg och påpekar hur viktigt det är med framförhållning.

Långsiktig investering
– Jag ser våra praktikanter som en långsiktig investering i nya medarbetare. Hela branschen brottas med stora pensionsavgångar. Då gäller det att bygga ett nytt lag på lång sikt. Det gör vi genom att plocka in praktikanter och lärlingar och lära upp dem i god tid innan våra äldre plåtslagare går i pension.
KG Hjelmgrens nära samarbete med Ebersteinska gymnasiet innebär, förutom att de tar in praktikanter från skolan, bland annat att Patrik Rydberg och ett par av hans plåtslagare lägger en dag per läsår åt att åka ut till skolan och träffa elever, föreläsa och berätta om yrket och företaget för att få dem intresserade av plåtslageri.
–Vi som företag måste vara ute på skolan och hjälpa dem för de har varken ekonomin eller kunskapen att göra detta själva.  I och med att vi visar vårt intresse får vi även chansen att vara med och forma utbildningen och ställa vissa krav på den, vilket gynnar oss som företag, säger Patrik Rydberg.
Visst kan det vara utmanande ibland att ta in praktikanter. Det sticker han inte under stol med. Men fördelarna överväger nackdelarna.

”De flesta är duktiga och arbetsvilliga”
– En del av ungdomarna som kommer till oss har svårt med tider i början och att ta instruktioner. Flera har olika typer av bokstavskombinationer som ADHD. Då gäller det att som arbetsgivare ha en fingertoppskänsla, att peppa och coacha dem istället för att ge upp. I längden brukar det bli bra och även dessa personer måste ju få jobb.
Till dem som eventuellt är rädda för att det inte ska fungera att ha praktikanter eller lärlingar har Patrik några goda råd:
– De flesta är både duktiga och arbetsvilliga. Men visst kan det dyka upp en eller annan som inte funkar lika bra. Då får man sätta ner foten och säga ifrån. Det har hänt att jag har skickat tillbaka elever till skolan så att de ska lära sig enkla saker som att komma i tid, inte hålla på med mobilen eller göra det de blir tillsagda. Det gäller att ha en bra dialog med skolan under hela praktiken.

Medelåldern bland de anställda på KG Hjelmgrens Plåt är endast 30 år. Plåtslagarna Jonatan Mattsson, Jenny Landberg och Jimmy Barman är födda mellan åren 1995 och 1997 och alla tre är utbildade på Ebersteinska gymnasiet.

Kommer tillbaka
Det har även hänt att några av Patrik Rydbergs anställda som har velat prova att starta eget har kommit tillbaks efter några år på egen hand.
– Det är inga problem för mig, tvärtom. Jag vet hur duktiga de är och har ju själv varit med och format dem!
Hur gör man då om man vill ta in en praktikant men inte vet var man ska börja?
– Börja med att kontakta en skola på orten där du bor. Om du inte känner till någon skola som har plåtslageriutbildning kan du ta kontakt med en företagsrådgivare på Plåt & Ventföretagen, så kopplar de dig ihop dig med rätt personer. Men tänk på att du ska ha arbetsuppgifter till din praktikant! Det är inte sjyst att ta in en elev som bara få sitta på en stol och titta på hela dagen. Det tjänar ingen på, säger Patrik Rydberg.

Text: Karin Cedronius
Foto: Patrik Rydberg
Publicerad: 2020-04-15
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #3.2020)

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!