Avancerat plåtslageri på nyproduktion i Norrköping

65 nya lägenheter i området Sandtorp i Norrköping är nu klara och hyresgästerna har flyttat in. Lägenheterna är fördelade i tre sammanhängande huskroppar samt en fristående. KG Hjelmgrens Plåtslageri har använt cirka 1800 kvadratmeter plåt till bandtäckningen på taken.

Att det dessutom gått åt lika mycket plåt på fasaden är något utöver det vanliga. De stora plåtarbetena runt fönstren blir en vacker kontrast till fasadteglet och ger liv till den 55 meter långa fasaden. Plåten Plannja Arctic som använts i projektet har en miljöprofil och tillverkas av svensk rapsolja.

KG Hjelmgrens Plåtslageri drivs idag av Patrik Rydberg och har 14 anställda. De är specialiserade på äldre fastigheter och arbetar mycket med kyrkor och andra byggnader med kulturvärden. Plåtslagarna har hög hantverksskicklighet och är duktiga på avancerat plåtslageri vilket ofta krävs vid arbete på äldre fastigheter. Trots att projektet i Sandtorp är en nyproduktion var plåtarbetet otroligt komplext, och KG Hjelmgrens kunskaper kom väl till användning.

 

 

”Vi gör sällan nyproduktionsprojekt men nu fick vi frågan av en befintlig kund, fastighetsbolaget Mård Lind Förvaltning som vi gjort andra uppdrag för. Vi har riktigt duktiga plåtslagare och det krävdes i detta projekt för det var så mycket problemlösning och hinder på taken. Det är en stor satsning som Mård Lind Förvaltning har gjort och vi fick frågan om att vara med för cirka 2,5 år sedan. Då fanns det en grov ritning över hur det skulle se ut och vi fick vara med i projekteringen här på Sonaten, som projektet kallas.” berättar Patrik Rydberg.

Om projektet

Norrköpings kommun hade en byggbar tomt i Sandtorp och bjöd in till en markanvisningstävling. De ville nå ett resultat med låga hyror samtidigt som byggnaden skulle vara vacker och en tillgång för staden. Det vinnande bidraget ritades av Konrut Arkitektkontor och kombinerade låga hyror med hög kvalitet på arkitekturen. Enligt vinnarbidraget ska lägenheterna ha en hyra på 1 240 kronor per kvadratmeter och år. Det är oerhört lågt jämfört med de 1 700 kronor som nybyggda lägenheter i Norrköping som lägst brukar hamna på.

 

Illustration av Kontur Arkitektkontor AB

Provmontage runt fönster

”Vi lade ganska många timmar på att hitta rätt arbetssätt innan projektet faktiskt drog igång. I ett tält på arbetsplatsen byggdes det upp ett fönster, så att vi kunde stå där inne och göra provmontage. Vi visade på olika lösningar så att kunden kunde ta beslut om hur vi skulle göra. Det slutgiltiga montaget innebar att vi behövde återkomma till varje fönster tre gånger. Först satte vi fästbleck, sedan fönsterbleck och sist små täcklister och smyglister. Mellan våra moment kom snickarna in och gjorde sina moment. Det tar ju lite längre tid när man är beroende av varandra på det sättet.” säger Patrik.

När huskropparna sedan var uppe gjorde plåtslagarna en referensyta på huset för att se hur lösningen fungerade i praktiken, och utifrån det gjordes små justeringar i utförandet. Patrik berättar att en sådan här stor fasad i standardutförande brukar kräva cirka 300-400 kvm plåt. På grund av de stora dekorativa plåtarna runt varje fönster har åtgången varit runt 1 800 kvm, lika mycket som på det bandtäckta taket.

Patrik Rydberg driver KG Hjelmgrens Plåtslageri.

Ett viktigt samspel

”Samspelet mellan snickare, fasadentreprenörer och plåtslagare var en av utmaningarna i detta projekt. Det var ovanligt många moment där yrkesgrupperna var beroende av varandra. På en sådan här arbetsplats är det inte alltid bara arbetskraft från Sverige, och då kan våra olika lagar och regler krocka. Vi plåtslagare förhåller oss till AMA Hus och i andra länder har man inte dessa regler. Det blev den största utmaningen för oss.” berättar Patrik.

Stor del av arbetet sker på verkstaden

I september 2023 drog arbetet på Sonaten igång för KG Hjelmgrens, och fram tills dess att projektet var helt färdigt i april 2024 var 5-6 plåtslagare dagligen på plats. Redan i november kom vintern och den höll i sig ända till mars. Detta försvårade för plåtslagarna som behöver mildare väder för att kunna falsa ihop plåten. Under vintern fick de istället arbeta i verkstaden. Patrik berättar att 90 procent av arbetet sker från verkstaden och 10 procent är montering på bygget. När man stöter på utmaningar på taket sker också problemlösningen på verkstaden. Då gör man ofta provbitar för att arbeta sig fram till en teknisk lösning.

”Det är en ordentlig bandtäckning i projektet som är gjord i både röd och grå plåt. Vi fick vara med och påverka hur den skulle göras och vissa saker som arkitekten hade lagt dit fick vi ta bort. Bland annat för att det skulle bli naturliga bryt mellan taket och fasaden. Det gällde att tänka till på hur de olika färgerna möter varandra, så att det växlar över på ett naturligt sätt. Från början skulle det dessutom vara vit plåt både på taket och fasaden men med tanke på föroreningarna i luften skulle det snabbt bli grönt, så vi avrådde från det.” berättar Patrik.

Plannja Arctic är ett hållbart val

Materialet som använts på Sonaten är planplåten Arctic från Plannja. Arctic PL 60 är den zinkfärgade plåten och Arctic PL 22 är den mörkröda plåten. Plannja Arctic är ett koncept där plåten har en unik struktur som ger en helmatt yta. Ytskiktet är framtaget med en kärna av svensk rapsolja vilket gör Plannja Arctic till ett mer hållbart val, jämfört med traditionell plåt där beläggningen tillverkas av fossil olja.

”Beläggningen på denna plåt är lite annorlunda och grabbarna tyckte om att arbeta med den. Den var jäkligt bra och slitstark. Det var faktiskt Bevego som rekommenderade den eftersom det var ett klimatsmart val, och då lade jag fram det för beställaren. Jag tror att Sonaten är ett av de större projekten som Plannja Arctic använts i, det är en ganska ny plåt.” säger Patrik som själv strävar efter att bidra till en mer hållbar bransch.

Trogna kunder hos Bevego

Patrik berättar att de handlar ungefär 90 procent av allt sitt material på Bevego där de varit trogna kunder sedan öppningen av filialen i Norrköping för 15 år sedan. Några av fördelarna med att handla hos Bevego är att turbilen går två gånger om dagen, och om något skulle vara slut i lager i Norrköping så finns det med stor sannolikhet i Linköping som också ligger nära och erbjuder snabb leverans.

”Det har varit mycket logistik i detta projekt. Det gäller att alltid ha koll på hur många kvadratmeter och hur många rullar som finns hemma. Om inte jag har varit tillgänglig har grabbarna kompletteringsbeställt själva. Det är oerhört viktigt att man har ett projektstyrningsprogram där man har koll på material och timmar i varje projekt, då blir grabbarna väldigt självgående. Jag är ute och jobbar i projekt två dagar i veckan ungefär och resterande tid arbetar jag med det administrativa. Då får jag det bästa av två världar faktiskt. Jag tycker det är roligt att vara med där det händer.” säger Patrik.

Taksäkerhet från CW Lundberg

Bevego har även levererat taksäkerheten och snörasskyddet till projektet. Produkterna är från varumärket CW Lundberg och är lackade i samma kulörer som plåten från Plannja, för att smälta in snyggt på taken. Valet av produkter föll på CW Lundberg tack vare deras färdiga lösning kring justerbara falsfästen för snörasskydd. Taken på Sonaten har ett speciellt fall i vinkel och de justerbara falsfästena gör att snörasskyddet ändå kan monteras så att det följer fallets vinkel. En produkt som passade den speciella situationen perfekt.

”Det är roligt med ett sådant här projekt som Sonaten där man får vara med och påverka och problemlösa, då gäller det att vara kreativ. Vi visste på ett ungefär vilket utseende de ville åt men vi fick hitta tillvägagångssättet själva. Linjerna ska vara raka, det ska gå ihop bra med balkongerna och allt ska se snyggt och prydligt ut. Här har grabbarna visat sin hantverksskicklighet! Min roll har varit att vara behjälplig och bolla idéer samt att beställa material. Det blir roligt att åka förbi detta projekt i framtiden och tänka – just det, de där husen gjorde vi. Och så kan vi känna oss lite stolta över det.” avslutar Patrik.

Vilka är KG Hjelmgrens?

År 2000 köpte Patrik företaget KG Hjelmgrens Plåtslageri och idag är de 14 anställda. Man kan säga att Patrik är tredje generationen som driver företag, dock inte inom samma familj. KG Hjelmgrens arbetar som ett klassiskt plåtslageri med kunder inom allt från industri till privatpersoner. Företagets tjänster utökades med smide när Patrik såg ett växande behov på marknaden, och idag har KG Hjelmgrens flera smeder anställda. Patrik är sedan 2007 aktiv i branschorganisationen Plåt & Ventföretagen och sitter även med i styrelsen för Plåt & Ventbyråns branschskola i Katrineholm. Han brinner för att driva branschen framåt och arbetar bland annat med det faktum att det just nu saknas 2500 plåtslagare.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!