Bli plåtslagare … i VR!

I höst kan alla skolungdomar få prova på att göra en bandtäckning uppe på ett tak. Plåt & Ventbyrån lanserar nämligen ett VR-kit med upplevelsen av att arbeta som plåtslagare på takåsarna och i verkstaden.

Inom hantverksyrken brukar mindre snack och mer verkstad fungera bäst för att förklara vad det handlar om. Inom plåtslageri brukar det dock vara lite svårt. eftersom mycket av arbetet utförs uppe på tak. Men nu kan vi skicka upp alla nyfikna ungdomar (och vuxna, för alla kommer att vilja testa) på Plåt & Ventbyråns VR-tak.

Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån, ansvarar för VR-satsningen och ser fram emot att få börja använda materialet.

– Jag tycker att vi har lyckats fånga känslan av att vara plåtslagare på ett sätt som vi inte kan göra i andra befintliga kanaler. En VR-upplevelse visar dessutom att vi är en offensiv bransch, säger han.

Jobba på tak i VR

Upplevelsen som plåtslagare i VR är i dagsläget på en grundläggande nivå, där spelaren får bekanta sig med en verkstad, transporteras till en byggarbetsplats och jobba uppe på ett tak. Via instruktioner från plåtslagaren Madelen, som också är lärare på Plåt & Ventbyråns Branschskola, får spelaren prova på att bandtäcka delar av ett tak. För att skapa ytterligare engagemang finns även ett tävlingsmoment där bandtäckningen kan utföras på tid.

– I det här första skedet är plåtslagare i VR en kort aha-upplevelse som ska väcka intresse. Men det finns stor potential att vidareutveckla VR-projektet. Vi kan göra materialet mer avancerat, anpassa det för inlärning av olika moment och använda i utbildningen. Vi tittar också på att göra en liknande VR-satsning för ventilation, berättar Kaveh.

VR-kit för utlåning

Med start efter sommaren kommer det att finnas flera VR-kit hos Plåt & Ventbyrån som kan lånas ut till skolor för till exempel öppet hus, mässor, rekryteringsdagar eller till företag som ska göra skolbesök. Bokningar kommer att kunna göras på Plåt & Ventbyråns webbplats. Mer information och länk kommer att skickas ut till skolor och företag i branschen.

Det går också bra att köpa sitt eget headset (cirka 5 000 kronor) och få programvaran kostnadsfritt från Plåt & Ventbyrån.

IVAR studios

Arbetet med VR-projektet har pågått under cirka fyra månader tillsammans med IVAR studios. De anser att just plåtslageri passar lite extra bra för VR, eftersom det är ett yrke som annars kan vara svårt att förstå.

– VR tillåter ju en användare att verkligen gå in i en roll och transporteras till en annan plats. Till skillnad från e-learning kan man i VR både uppleva och utföra. Plåtslagare har ju en unik miljö. Att till exempel få se en hel stad breda ut sig nedanför sin arbetsplats, det saknar de flesta andra yrken, säger Fredrik Edström, vd för IVAR studios.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!