Bostadsrättsföreningen har ansvaret

När snön lägger sig tung på taken i en bostadsrättsförening vilar ansvaret minst lika tungt på föreningens styrelse. Om husen dessutom har platta gummiduksförsedda tak blir takskottningen ännu lite mer komplicerad. Så är läget hos Hartassens bostadsrättsförening i Umeå.

I Umeå med omnejd låg snön mer än halvmeter djup på många tak efter några våldsamma nederbördsdygn i slutet av januari. Bostadsrättsföreningen Hartassen består av 235 bostadsrättsinnehavare fördelade på 16 huslängor i två våningar. Taken är platta och försedda med gummiduk som lades på år 2016. Eftersom det blåste väldigt mycket i samband med det kraftiga snöfallet fastnade det dock endast någon decimeter snö på största delen av taken, berättar bostadsrättsföreningens ordförande, Thomas Wallgren.
– Däremot samlades det väldigt mycket snö på läsidan av taken samt på taken till entréerna, och på föreningens carportar och förrådsbyggnader. På vissa ställen cirka en och en halv meter.

Thomas Wallgren, ordförande bostadsrättsföreningen Hartassen tycker att det är viktigt att anlita licensierade takskottare. Så att takbeläggningen inte skadas och så att de följer gällande säkerhetsbestämmelser.

Hur har ni sörjt för takskottningen?

– Bostadsrättsföreningens medlemmar har klarat det mesta själva med hjälp av långa takrakor. Vi har ett bra engagemang inom föreningen. När det gäller carportar och förråd kommer vi dock att leja in en maskin som är försedd med stora borstar som sopar bort snön. Bostadsrättsföreningens medlemmar är absolut förbjudna att kliva upp på något tak utan säkerhetssele och arbetsledning.
Bostadsrättsföreningen Hartassen har så här långt denna vinter ännu inte anlitat någon entreprenör med licensierade takskottare. Det har man för övrigt inte gjort någon gång under hela den tidsperiod sedan 2011 som Thomas Wallgren har bott här.

”Det är känsligt att skotta ett gummidukstak, så därför har vi velat undvika det.”

– Det är känsligt att skotta ett gummidukstak, så därför har vi velat undvika det. I stället har vi tittat på andra lösningar. Men om det kommer ännu mer snö i vinter blir det nog nödvändigt att anlita takskottare.

Thomas Wallgren har suttit i styrelsen för bostadsrättsföreningen i fem år, varav de två senaste som ordförande. Han är väl medveten om det stora ansvar som det innebär. Därför sköter han också själv bevakningen av bland annat snöläget på taken.
– Innan jag går till jobbet så går jag varje morgon en promenad runt hela området. Ser jag något speciellt pratar jag med fastighetsskötaren om eventuella åtgärder.

Har ni diskuterat vilka krav ni ska ställa på en entreprenör som ska skotta taken?

– Givetvis att takskottarna är licensierade för jobbet enligt ”Skotta säkert”, så att takbeläggningen inte skadas och att de följer gällande säkerhetsbestämmelser.
Vad gäller försäkringar är bostadsrättsföreningen Hartassen välförsedd. Dels har föreningen en ansvarsförsäkring och dessutom har styrelseledamöterna tecknat en kollektiv sådan.
– Vår fastighetsförvaltare uppmanade oss att teckna en sådan eftersom det innebär ett väldigt stort ansvar att vara styrelseledamot. Dessutom är vi lekmän i alla frågor och risken finns alltid att vi kan göra fel, men ansvaret kan vi aldrig frånta oss.
Däremot har bostadsrättsföreningen inget avtal med någon takskottande entreprenör.
– Fast det kan nog vara något att tänka på framöver, säger Thomas Wallgren.

Efter ett inslag på TV4 om vikten av att skotta bort snön från taken där John Nyström intervjuades, och även fick praktiskt demonstrera en säker och korrekt skottning, fick han en hel del telefonsamtal.

Full rulle i Östersund

Även i Jämtland föll snön i stora mängder i mitten av januari. Vissa områden fick 60–70 centimeter på ett enda dygn. Det innebar full skottning för John Nyström och fyra av hans 12 anställda på Nyströms Plåtslageri i Östersund.
– Det många inte förstår är att snö på ett tak blir till is om snön får ligga. Och isen är det stora problemet, särskilt på dåliga tak. Då blir det så småningom problem med läckage.
Efter ett inslag på TV4 om vikten av att skotta bort snön från taken där John Nyström intervjuades, och även fick praktiskt demonstrera en säker och korrekt skottning, fick han en hel del telefonsamtal.
– Många verkar ha fått upp ögonen för hur viktigt det är att skotta taken. Men det är mest ägare av hyresfastigheter. Privatpersoner med villor och diverse ekonomibyggnader verkar vara mindre intresserade, trots att försäkringsbolagen är väldigt hårda i bedömningen om en byggnad rasar ihop och du inte har skottat taket.
Nyströms Plåtslageri har enbart kunder med avropsavtal som ringer när de anser att det behöver skottas. Däremot inga med bevakningsavtal.

”I den mån vi hinner så skottar vi även åt sådana som inte har avtal alls.”

– Det skulle bli alltför mycket jobb för oss med bevakningsavtal. Det kanske kan fungera i Stockholm, men inte med de snömängder som det kan handla om här i Jämtland. Men i den mån vi hinner så skottar vi även åt sådana som inte har avtal alls.

John Nyström anser att fastighetsägarna i Östersund i allmänhet sköter sig bra när det gäller taken.
– De har hyfsad ordning. Sämre beställt är det däremot med gångtrafikanterna. Alltför många respekterar inte avspärrningar på trottoaren utan går bara rakt igenom. Därför måste vi alltid ha en gubbe nere på gatan när vi skottar ett tak.

Om du ska ge ett gott råd till alla fastighetsägare, vad blir det?

– Skotta i tid. Väntar man för länge blir det is på taket och därmed också så småningom läckage. //

TAKSKOTTNING PÅ TV4
John Nyström, från Nyströms Plåtslageri i Östersund, visar TV4:s Marcus Noterius hur en riktig takskottare arbetar. Självklart sker det med Skotta säkert-västen på!
LÄNK TILL DEL 1 
LÄNK TILL DEL 2

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!