Bråda dagar efter skogsbränderna

Det äkta paret Marianne och Warren Kingsley har drivit Alstain Sheetmetal sedan 2015. Plåtslagarfirman ligger i utkanten av kuststaden Ulladulla i delstaten New South Wales i Australien. Hustrun är det administrativa navet och maken ser till att produkterna tas fram på verkstadsgolvet.

— Boss, ska jag beställa den där metallplåten vi pratade om? ropar Marianne till Warren som sitter i rummet en bit från receptionen.

— Ja gör det, hojtar han till svar.
Bollarna kastas fram och tillbaka mellan det äkta paret. Det är bråda dagar. När Plåt & Vent Magasinet besöker Marianne och Warren nalkas julen och med den beställningar som ska ut till kunderna.
— Det är så hektiskt, helt galet egentligen. Alla vill ha sina produkter före jul, säger Marianne Kingsley och kastar ett oroligt öga på maken som kommer gående från sitt kontor.
— Vår kapacitet har sedan september legat på 150 procent. Det är ohållbart i längden, lägger Warren Kingsley till.
Anledningarna till att tempot har varit extra högt beror delvis på skogsbränderna som härjade längs med Australiens östkust förra sommaren samt på covid-19.
— Det pågår en hel del nybyggnation efter bränderna och sedan sker det mycket inom hotell- och turistnäringen, berättar Marianne Kingsley.
— Besöksnäringen blomstrar för oss. Om det har något med de statliga företagsbidragen eller om det beror på att många ställen har fått stänga ner under en period på grund av covid, det vet jag inte, men många renoverar sina motell och restauranger, fortsätter maken.

Marianne och Warren Kingsley har drivit Alstain Sheetmetal sedan 2015. Firman ligger i delstaten New South Wales i Australien. Foto: Ulrika Eriksson

”De stora byggjobben kommer vi aldrig i närheten av. De går direkt till plåtslagarfirmor i Canberra eller Sydney.”

Fyra olika grenar

Alstain Sheetmetal har fyra förgreningar inom verksamheten. Tanken är att de olika grenarna ska bära varandra, om en ligger mer i träda så tar en annan vid. Uppdelningen ligger på bygg, fiske, kök och hydraulik.
— Våra produkter har en lång livslängd. De är oftast engångsjobb, så det är svårt att få återkommande uppdrag från en och samma kund, konstaterar Warren Kingsley.
Till besöksnäringen tar firman bland annat fram kommersiella disk- och arbetsbänkar i rostfritt stål. Bänkarna och andra köksrelaterade produkter drar in cirka hälften av företagets årliga beställningsjobb. Därefter kommer specialbyggda pickup-tillbehör, som verktygslådor och inbyggda flakboxar.
Plåtfirman är också med på ett litet hörn i byggindustrin.
— I år fick vi in en stororder på aluminiumräcken. De skulle användas till ett sju våningar högt flerbostadshus nere vid hamnen, så då ökade den grenen, förklarar Marianne Kingsley.
— Men de stora byggjobben, de kommer vi aldrig i närheten av, flikar Warren Kingsley in.
Med stora jobb menar han sjukhus, sporthallar och skolor. De går direkt till plåtslagarfirmor i Canberra eller Sydney.
— Om det är något som droppar ner till oss så är det bottenskrapet, säger han uppgivet.

Eftersom Alstain Sheetmetal ligger vid havet tillverkar plåtslagarna även redskap för det kommersiella fisket. Foto: Ulrika Eriksson

Mera hydraulik i framtiden

Eftersom Alstain Sheetmetal ligger vid havet tillverkar plåtslagarna även redskap för det kommersiella fisket.
— Båtarna ger oss flest jobb när de ligger i hamn runt jul och påsk. All annan tid är de ute och fiskar.
En gren som företaget vill utöka, som i dagsläget är deras minsta, är hydraulik-sidan.
— Just nu har vi bara två som är kunniga inom hydraulik. Om vi kan skicka en eller två på utbildning, då skulle vi kunna ta emot akuta jobb och även bygga upp en mobil hydraulisk service för att hjälpa folk ute på landsbygden.
— För att överleva i småstad måste man vara bred. Om vi fixar till hydrauliken kan den förhoppningsvis mer eller mindre sköta sig själv i framtiden, precis som de andra grenarna gör i dagsläget.

Vi har bra maskiner och utrustning. Det har hjälpt oss att få hit bra killar. Våra jobb är också väldigt varierande och våra anställda är lediga de flesta helger, säger Warren Kingsley. Foto: Ulrika Eriksson

Locka de bästa

En annan utmaning med att driva ett plåtslageri i en australisk småstad är att locka till sig de bästa plåtslagarna.
— Vi har bra maskiner och utrustning. Det har hjälpt oss att få hit bra killar. Våra jobb är också väldigt varierande och våra anställda är lediga de flesta helger, säger Warren Kingsley.
Plåtslagarna får som en förmån, under sin fritid, ta fram egna produkter i verkstaden. En av dem håller på att bygga en flakbox till sin pickup. Han får betala för materialet själv, men det är allt. Denna förmån är ett sätt för firman att behålla de duktiga plåtslagarna.
— Vi har hittills värvat våra killar genom rekommendationer. En flyttade ner från Canberra. Han kom hit för livsstilen som kusten erbjuder och för att jobba hos oss.
— Skulle vi hitta en till som han, då skulle vår lycka vara gjord. Han är verkligen skicklig.

Det är lite trångt i verkstaden. Då är det bra att kunna jobba utomhus. Foto: Ulrika Eriksson

Liten skala

Just nu har verkstaden åtta killar på golvet och det är för många, enligt Warren. Han säger att emellanåt så stör de varandra. En har till och med fått flytta utomhus för att göra verkstaden säkrare.
— Ibland går någon in i en annans jobb medan det flyger gnistor. Det går inte, hade vi i stället haft fyra till fem killar på golvet skulle vår verkstad ha mått bättre. Det är vårt mål inför 2021.

”Ibland går någon in i en annans jobb medan det flyger gnistor.”

Warren berättar att många tycker nog att han och Marianne är lite konstiga när de säger att de inte vill expandera utan i stället dra ner på jobb, men det är framtiden för Alstain Sheetmetal. Om allt går enligt planerna så är deras långa arbetsdagar, mellan klockan 06.00 och 17.00 på vardagar och halvdagar på lördagar, över efter årsskiftet.
— Vi ska absolut skala ner och bli mer selektiva gällande vilka jobb vi tar in. Det får bli vårt 2021, säger Warren och tittar på sin fru som står bakom receptionsdisken och nickar instämmande.
— Det blir vårt nyårslöfte, svarar hon och båda börjar skratta. //

Fakta Alstain Sheetmetal
Plåtslagare som kommer till Alstain Sheetmetal blir provanställda under tre månader. Deras timlön ligger då på cirka 180 kronor. Om det blir en anställning och plåtslagaren är duktig kan timlönen gå upp till 230 kronor (35 australiska dollar) i timmen. Det är lönetaket för Alstain Sheetmetal.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!