Branschen backar upp ventilationslärarna

Ventilationslåda, lärarkonferens och ny lärarhandledning är några av de satsningar som görs för lärare som ska utbilda nya ventilationsmontörer. Intresset och engagemanget från både skolor och lärare är glädjande stort.

Det händer mycket på utbildningsfronten när det gäller ventilation. Initialt ligger fokus på att stötta de lärare som planerar att ha ventilationselever – såsom tekniklärare på högstadieskolor samt lärare på gymnasiet och komvux. Målet är att samtliga elever på högstadiet ska känna till VF-programmet och den nya inriktningen ventilation. Alla elever på VF-programmet ska dessutom ha god insikt i vad yrket ventilationsmontör innebär.

Ventilationslådan är ett kostnadsfritt utbildningsmaterial för tekniklärare på högstadiet. Lådan innehåller material till två experiment och två lektionstillfällen.

Ventilationslådan – uppskattade lektionsexperiment

Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Ventilationslådan är ett kostnadsfritt utbildningsmaterial för tekniklärare på högstadiet. Lådan innehåller material till två experiment och två lektionstillfällen. Drygt 20 ventilationslådor har redan skickats ut till olika skolor efter beställning och fler är på gång.

– Behovet av material till undervisning i ventilation är stort och det känns både kul och meningsfullt att vi träffade rätt gällande ventilationslådan, säger Kaveh Noworoozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Tanken med ventilationslådan är låta eleverna få testa på hur det är att arbeta som ventilationsmontör. Med hjälp av kluriga och roliga luftexperiment får de lära sig mer om luft och kan på så sätt få upp ögonen för yrket. De får också information om att ventilationsmontör är ett riktigt framtidsyrke där det finns gott om jobb och stora möjligheter att specialisera sig eller gå vidare till andra yrkesroller.

Lärarhandledning för årskurs 1

Helena Örnliden, utbildningsrådgivare ventilation, Plåt & Ventbyrån.

Kopplat till ventilationslådan finns nu även lärarhandledningen ”Bra drag i ventilationsundervisningen!”. Den ska göra det lättare för lärarna i årskurs 1 på VF-programmet att ge eleverna en introduktion till yrket ventilationsmontör.

Handledningen bygger på ventilationslådans innehåll, vilket enkelt kan utökas och göras mer avancerad genom tillköp av olika kanaldelar. Handledningen är utformad så att även lärare som inte har erfarenhet av yrket ska kunna undervisa i ventilation i årskurs 1 på VF-programmet eller andra liknande utbildningar på exempelvis komvux. Materialet innehåller såväl teori som praktiska övningar kopplade till ventilationslådan liksom tips på studiebesök.

– Som det är upplagt nu passar lektionsmaterialet in perfekt i ämnet systemkunskap. Vi hoppas att handledningen och ventilationslådan ska hjälpa lärarna att göra undervisningen varierande och rolig och på så vis väcka elevernas intresse för ett yrke och en framtidsbransch med snabb utveckling, säger Helena Örnliden, utbildningsrådgivare ventilation, Plåt & Ventbyrån.

Lärarhandledningen kan laddas ner på Plåt & Ventbyråns webbplats och har börjat nå sin publik.

Lärarkonferens på branschskolan

Handledningen var också huvudpunkten på den lärarkonferens som arrangerades av Plåt & Ventbyrån den 18–19 augusti på branschskolan i Katrineholm. Konferensen samlade 25 lärare från Skellefteå i norr till Malmö i söder och de representerade såväl gymnasieskolor som Movant och komvux.

Konferensdeltagarna bjöds också på en rundvisning på skolan. Camilla Kjellsson, Plåt & Ventföretagen, presenterade en omvärldsbevakning från branschen och Henrik Johnsson, VVS-yrkesnämnd, delade med sig av upplägget för VVS-college. Det blev dessutom många intressanta samtal kring hur man gemensamt kan öka intresset för ventilation hos eleverna.

– Det märktes att alla hade sett fram emot att få träffas och det ledde till många konstruktiva samtal mellan lärare. Det var en mycket god stämning och riktigt roligt att flera av deltagarna står i startgroparna för att komma i gång med nya utbildningar, säger Helena Örnliden.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!