Branschskolans första plåtelev – så gick det sen

Freddi Almgren var en av de första som utbildade sig på Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm för 30 år sedan. I dag är han själv plåtslagerilärare och brinner för att föra hantverkskunskaperna vidare till nya generationer.

Han var bara 17 år gammal då, 1992, när skolan slog upp portarna i Katrineholm. Freddi Almgren var en av flera ungdomar som kom från olika delar av landet för att lära sig yrket från grunden. Visst hade han redan lärt sig mycket om plåtslageribranschen genom att jobba i familjeföretaget, Almgren och Strömberg Plåtslageri, i Stockholm.

– Men att gå utbildningen gav otroligt mycket. Som ny på jobbet kan man skruva klammer i månader om man vill, men här fick vi lära oss alla steg och beräkningar som behövs för att kunna skapa något från grunden, säger Freddi.

Han hade gått direkt ut i arbetslivet efter högstadiet och fått ett lärlingskontrakt där det ingick att åka till skolan i Katrineholm i tre treveckorsperioder. Efter ett år på jobbet var det dags för den första vistelsen på skolan. En upplevelse som han minns väl än i dag.

– Bara det att få träffa alla de andra ungdomarna var otroligt kul. Alla hade samma vision, och vi bodde fem personer i varje lägenhet. Det blev en speciell gemenskap.

Redan där och då började Freddi Almgren bygga ett kontaktnät inom plåtslageriyrket som skulle bli värdefullt senare.

I början av 1994, efter ytterligare ett år i företaget och två skolperioder avklarade, var han färdig med utbildningen. Men kontakten med skolan skulle bli fortsatt viktig i hans arbetsliv.

Freddi Almgren tillsammans med lärarkollegan Jerry Rönnbäck och plåteleverna i åk 1 och 2 på Viskastrandsgymnasiet i Borås.

Lärare som inspirerat

Efter många år i branschen flyttade Freddi Almgren till Borås, där han för åtta år sedan gick över till att lära ut sin yrkeskunskap till nya adepter. Han älskar sitt jobb som plåtslagerilärare på Viskastrandsgymnasiet, och konstaterar att han inte är någon plåtslagare som har tröttnat på sitt yrke och därför blivit lärare. Tvärtom. Drivet och passionen för yrket finns kvar, och den gnistan tändes redan på Plåt & Ventbyråns Branschskola för 30 år sedan.

– Vi hade en fantastisk lärare som hette Hans Ek. Han var otrolig på att lära ut! Jag lärde mig så otroligt mycket om plåtslageri på de tre gångerna som jag var där. Och skolan betyder väldigt mycket för oss som är lärare på plåtgymnasium i dag, säger Freddi.

Om han eller hans kollega har några funderingar så hör de av sig till branschskolan i Katrineholm, vars representanter i sin tur har varit på besök i Borås.

– De håller bra koll på att utbildningen i landet går till på rätt sätt. Och det är väldigt värdefullt att kunna göra yrkesprov i Katrineholm när man har gått som lärling.

Freddi instruerar eleverna, varav killen till höger är Viktor Almgren, Freddis son som förhoppningsvis ska gå i sin fars fotspår.

För hantverkstraditionen vidare

I dag försöker Freddi Almgren föra vidare det som han själv fick med sig från Plåt- och Ventbyråns Branschskola. En hel del knep som han lärde sig då lär han ut till sina egna elever.

– Det jag gör med eleverna i dag är väldigt likt vad jag gjorde då. Boken som vi använder har förnyats lite, men övningarna är i stort sett desamma. Maskinerna har utvecklats men grunderna i hantverket är samma i dag som för 30 år sedan.

Han tycker om den biten – att det är ett gediget yrke där hantverket finns kvar. Och den yrkesstoltheten hoppas han ska smitta av sig.

– Jag älskar att jobba med ungdomar och få dem att brinna för plåtslageri så som jag gör. Det är helt fantastiskt att se dem från att de kommer in i årskurs ett och aldrig har hållit i en plåtsax, till att de tre år senare kommer ut som plåtslagare, säger Freddi Almgren, och fortsätter:

– Att se hur de utvecklas är helt fantastiskt. Och att få vara en del i att driva plåtslagerihantverket framåt. Det är lätt att kunskap dör ut annars. Men vi kan bevara den genom att föra den vidare till nya generationer.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!