Bred kundbas ger trygg grund i oroliga tider

Arnes Plåtslageri i Alboga AB har många ägg i sin korg och ser ljust på framtiden, trots orosvindar och lågkonjunktur. I höst bär det av till Gdansk för att heja fram kollegan Olle Spetz när han tävlar för Sverige i plåtslageri i Euroskills.

Fyra år innan Konrad Thorild föddes grundade hans pappa Arne sitt företag Arnes Plåtslageri i Alboga AB. I dag, 54 år senare, är det Konrad som driver firman tillsammans med sin fru Pernilla Thorild. Men under många år var Arne och Konrad arbetskamrater och jobbade sida vid sida på plåtslageriet.

– 2006 tog jag över halva företaget och 2018 tog jag över resten. I dag är det jag och Pernilla som driver Arnes Plåtslageri tillsammans, berättar Konrad.

Att det skulle bli plåtslagare av Konrad var nog alltid givet, även om han aldrig har känt någon press utan valt jobbet för att han gillar det.

– Jag sommarjobbade förstås hos farsan i flera år. Sedan gick jag en plåtslagarutbildning i Borås och började jobba här på riktigt 1991. Då började även min klasskompis Peter Sandin, som fortfarande är kvar i firman. Några år senare började Rikard Sandin och Erik Johansson som också jobbar kvar fortfarande.

Från vänster: Konrad Thorild, Peter Sandin, Erik Johansson, Jacob Bergvall och Erik Sund. Rikard Sandin och Olle Spetz saknas på gruppbilden.

Nära samarbete med gymnasieskolan

Kunderna är många och varierande, de flesta ligger i närområdet. Mest är det små och medelstora byggföretag, men även en del privatpersoner. Arnes Plåtslageri har stor bredd i uppdragen – från servicejobb till hela takläggningar men också en del historiska objekt som kyrkor.

– Vi har även några egna skyliftar som vi har haft i flera år, mest för att det är praktiskt att slippa hyra dem när vi behöver använda en skylift. Sedan hyr vi ut liftarna när vi inte själva använder dem.

Arnes Plåtslageri har sedan länge ett nära samarbete med gymnasieskolan Viskastrand i Borås. Under flera år har de tagit emot praktikanter därifrån. En av dessa före detta praktikanter är 22-årige Olle Spetz. Han jobbar numera på Arnes Plåtslageri och ska representera Sverige vid yrkes-EM, Euroskills, i Gdansk i september. Självklart är hela firman på plats i Polen för att heja fram sin kollega.

– Det är verkligen jättehäftigt och roligt att Olle ska tävla för Sverige. Vi kommer att åka ner och titta på när han tävlar och heja på honom. Det ska bli väldigt spännande, säger Konrad.

Ornunga kyrka i Bollebygds kommun.

”Olle gillar klurigheter”

Just nu är Olle Spetz mitt uppe i förberedelserna för tävlingen och det blir en hel del träning, även på arbetstid. Visst kan det vara lite klurigt när de vanliga jobben också pockar på, men mest är det bara roligt och ärofyllt att en medarbetare ska få representera Sverige i ett så stort sammanhang, menar Konrad.

– Jag hade nog inte förstått hur stort Euroskills är förrän Olle vann den svenska uttagningen. Det är verkligen bra för hela branschen för det gör plåtslageriyrket synligt för många fler.

Konrad beskriver Olle Spetz som en klurig person som gillar när det är lite krångligt, vilket gör att Euroskills passar honom som hand i handske.

– Han håller gärna på med lite klurigheter och forcerar inte fram någonting. Så han har nog inga problem med att stå där nere i Gdansk inför publik och jobba på, även om konkurrensen är stenhård. Det är bara på med hörselskydden och köra!

Kvalitet viktigare än storlek

Tack vare samarbetet med Viskastrands gymnasium har Arnes Plåtslageri fått in flera bra unga personer och på så vis fyllt på kompetensen i företaget. Utöver Olle är det ytterligare två killar i 20-årsåldern på firman just nu: Erik Sund och Jacob Bergvall.

– Det funkar jättebra att samarbeta med skolan. När vi tar in elever därifrån lär vi ju känna dem under deras praktik, som pågår i flera veckor. Finns det sedan behov av extra arbetskraft kan vi erbjuda dem fortsatt anställning.

I dag har Arnes Plåtslageri sju plåtslagare samt Pernilla och Konrads mamma Birgitta som jobbar på kontoret. Det är en lagom storlek tycker Konrad som själv gärna är ute och jobbar på taken tillsammans med sina plåtslagare.

– Jag har inga intentioner att låta firman växa och bli mycket större utan vill hellre satsa på att hålla riktigt hög kvalitet på allt som vi gör. Och jag gillar verkligen att vara ute och jobba praktiskt så det försöker jag göra så mycket jag bara kan. Kontorsarbetet får ske på kvällar och tidiga morgnar.

 

Fördelar med medlemskapet

Arnes Plåtslageri är relativt nya medlemmar i förbundet, men ser redan många fördelar med medlemskapet.

– Det är bra rabatter och erbjudanden. Än så länge har vi inte hunnit utnyttja så mycket, men det kommer vi att göra. Jag tror även att det kommer att bli en stor fördel att kunna ta hjälp av förbundet i allt från personal- till juridiska frågor, säger Konrad.

Trots att medierna dagligen pratar om ekonomiska orostider och en annalkande byggkris ser Konrad Thorild ljust på framtiden. Strategin att ha många små och medelstora kunder och en stor bredd på uppdragen gör att han inte oroas så mycket.

– Vi har en bred kundkrets, vilket man ibland kan tycka är lite rörigt, men i sådana här tider är det skönt att inte ha lagt alla ägg i samma korg. Jag är väldigt glad att vi inte bara har satsat på några få stora kunder. Nu har vi gott om uppdrag framöver, vilket känns tryggt. Även om det så klart kan ändras snabbt.

Och när hösten kommer hoppas han förstås att firman ska kunna stoltsera med att ha en Europamästare bland medarbetarna.

– Nu håller vi alla tummar för att Olle ska gå hela vägen i Gdansk!

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!