Byggbranschen hotas av konflikt mitt i coronakrisen

Mitt i coronakrisen hotar en konflikt i byggbranschen. Två LO-förbund vägrar att följa LO:s rekommendationer om att förlänga sina kollektivavtal. ”Oansvarigt”, säger Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind.

Vilken dag som helst kan en konflikt bryta ut i byggindustrin. Orsaken är att Byggnads och Målareförbundet, till skillnad från alla andra fackförbund inom LO, inte går med på den överenskommelse om så kallad prolongering, alltså förlängning av kollektivavtal, som LO och Svenskt Näringsliv har ingått under våren på grund av coronakrisen.
– Byggnads agerande är oansvarigt. Det spär på osäkerheten i en redan mycket osäker tid, säger Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind.

Avtalet har löpt ut
Under stora delar av våren har Byggföretagen, tillsammans med såväl Svenskt Näringsliv som LO, förhandlat och fört samtal med Byggnads för att försöka prolongera avtalet till den 15 november. Men då det inte har varit möjligt att nå någon överenskommelse har nu det befintliga kollektivavtalet löpt ut och parterna befinner sig i ett så kallat avtalslöst tillstånd. Det innebär att uppsägningstiden är sju dagar och att en konflikt skulle kunna bryta ut i byggsektorn i stort sett när som helst, mitt under brinnande coronakris.
– Svensk ekonomi är på nedgång och läget är blir allt allvarligare för byggbranschen. Nu krävs att Byggnads tar sitt ansvar för att säkra framtiden för svensk byggbransch, säger Mats Åkerlind.
Byggnads själva menar att det är tiden för prolongeringen som är problemet.
– Skulle våra avtal gå ut i november innebär det att eventuella konflikter, Gud förbjude, skulle ske mitt under julledigheten i december, säger ordförande Johan Lindholm till Ekot.

Publicerad: 2020-06-05
Pressmeddelande: 2020-06-04 (Arbetsmarknadsnytt)

Läs hela artikeln på Arbetsmarknadsnytt.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!