Bygghandlingar 90 digitaliseras och blir SIS Bygghandlingar

I närmare fyra år har SIS arbetat på en helt digital version av Bygghandlingar 90. Nu är det omfattande arbetet klart och den nya onlinetjänsten SIS Bygghandlingar lanseras.

Bygghandlingar 90 har varit med länge och kommit att användas flitigt inom byggsektorn. Den bestod i slutändan av åtta omfattande volymer, tryckta eller som e-böcker. Innehållet är värdefullt men behovet av en föryngring var uppenbart. Med tanke på omfattningen och vikten av att förankra uppdateringar så tog arbetet tid. Det var inte bara de tekniska bitarna som behövde utvecklas och testas. Det var också mycket information som skulle bearbetas och revideras under arbetets gång.

– Vi vet att Bygghandlingar 90 är välkänt och väl använt. Ambitionen är att skapa en digital och modern ersättare utan att tappa kopplingen till standarder och det som fungerar bra i Bygghandlingar 90, säger projektledaren Fredrik Fehn, utvecklingsansvarig för SIS Bygghandlingar på Svenska institutet för standarder.

Uppdaterat och samlat på ett ställe

Arvtagaren SIS Bygghandlingar är ett digitalt verk, indelat i tolv uppdaterade kapitel. Du når relevanta avsnitt via en smidig navigationsvy. Dessutom finns länkar till underliggande standarder. 20 standarder ingår i tjänstens grundutförande, men det är lätt att lägga till fler eller få en förhandsvisning av innehållet. Det finns även en funktion som förenklar möjligheten att bifoga specifika avsnitt till dina byggprojekt.

SIS Bygghandlingar möter bättre dagens krav på digitala arbetssätt. Smarta funktioner och länkar till underliggande standarder gör det lättare för användaren att utforma bygghandlingar enligt gällande rekommendationer.

85 arkitekter och byggare har testat

Återkommande tester med representanter ur målgruppen har lett till många insikter om hur den färdiga tjänsten ska utformas.

– Planen är att fortsätta utveckla SIS Bygghandlingar. Närmast tillkommer avsnitt om brandsäkerhet och vi för redan en dialog med leverantörer av digitala projekteringsverktyg, om hur vi kan öka integrationen, säger Fredrik Fehn.

SIS Bygghandlingar lanseras den 20 januari 2022, då SIS Bygghandlingar presenteras under ett digitalt och kostnadsfritt event som är öppet för alla att anmäla sig till.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!