Byggnaden som blev vinnare av ”Årets bygge”

Priset i tävlingen Årets Bygge 2023 har gått till kvarteret Poolen i Solna. Ett bygge som innefattar två delprojekt, nämligen ett kontorshus samt en ny simhall.

Priset, som årligen delas ut av tidningen Byggindustrin, går till ett bygge bestående av en konstruktion med simhall i bottenplan och kontorsarbetsplatser ovanpå. Kontorsarbetsplatserna som byggts av Fabege har bidragit till stadens finansiering av simhallen.

– Att vinna Årets Bygge 2023 är ett väldigt fint erkännande av det vi skapat tillsammans med Fabege och Solna Stad. Fabege har visat ett stort mod genom att ta sig an detta komplexa projekt och vårt team är glada över att tillsammans ha skapat långsiktigt hållbar attraktivitet genom vår arkitektur, säger Göran Ekeroth, kundansvarig arkitekt och grundare av Strategisk Arkitektur, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med Fabege, Solna Stad och AIX Arkitekter har Strategisk Arkitektur skapat helhetsprojektet och sedan ritat byggnaden som helhet, kontorsdelen samt drivit arbetet med detaljplanen. Genom att kombinera badhuset med kontor blev det möjligt för simhallen att förverkligas på en plats som på grund av höga byggkostnader annars endast skulle ha möjliggjort kontorsbyggnation.

– Jag är oerhört glad och stolt över att vår fina simhall är vinnare av Årets Bygge 2023. Byggnaden är unik i sin karaktär och har byggts på ett kostnadseffektivt sätt. På det sättet har vi kunnat svara upp för medborgarnas behov av en ny simhall, samtidigt som vi tar ansvar för skattebetalarnas pengar, kommenterar Sara Kukka-Salam, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad i ett pressmeddelande.

Juryns motivering: Totalvinnaren i Årets Bygge 2023 är ett komplext projekt som har visat prov på helt nya sätt att samverka för att nå ett gemensamt mål. Budget har hållits på ett föredömligt sätt och projektet blev klart långt innan utsatt tid. Samtidigt har man inte tummat på kvalitén. Finansieringen av projektet har gjorts enligt en nytänkande modell som gett stor samhällsnytta och borde kunna inspirera fler. Den innovativa fastighetslösningen ger nu plats för både arbete och rörelseglädje under samma tak.

Kontorsprojektet har certifierats enligt Breeam Excellent och ska klara att gå runt på endast 32 kilowattimmar per kvadratmeter och år. Byggnaden har också biotoptak som gynnar biologiska mångfalden, samt solceller och energieffektiv ventilation.

Fakta om projektet
Totalt tävlade 94 projekt om utmärkelsen i sju olika kategorier. Kvarteret Poolen slutade som totalvinnare. Alla projekten bedömdes utifrån kriterierna arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan. Adress: Gustav den III:s Boulevard 134, Solna. Byggherre: Fabege är byggherre för kontorsfastigheten och Solna Stad för simhallen. Generalentreprenörer: NCC (kontorsfastigheten) och Peab (simhallen). Arkitekt: Strategisk Arkitektur för kontorsfastigheten och AIX Arkitekter för simhallen. Projektledning: Hedström & Taube. Storlek: Cirka 35 000 kvm kontorsyta, fördelat på 10 våningsplan, och 5 000 kvm simhall.

Fakta om Årets Bygge
Årets Bygge är samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris som varje år delas ut av tidningen Byggindustrin. Priset går till ett enskilt byggprojekt som slutförts under föregående år. Det innebär att projekten som är med och tävlar i Årets Bygge 2023 måste ha färdigställts under 2022. Projekten tävlar inom sex olika kategorier: Bostäder, Hotell och kontor, Infrastruktur, Industribyggnad/logistik/butik, Samhällsfastigheter och Renovering.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!